Actualitate
Dumitru Muşuţan: Locuitorii din Sântimbru merită un primar harnic şi corect
După aproape patru ani în care localităţile rurale din Alba au fost neglijate de autorităţi, atât cele locale cât şi cele centrale, a venit vremea ca acestea să aibă parte de atenţia şi grija pe care o merită. În aceeaşi situaţie se află şi comuna Sântimbru, încremenită între nepăsarea şi neputinţa administraţiei locale. Acesta este principalul motiv pentru care îmi doresc să candidez la funcţia de primar al comunei: bunăstarea locuitorilor din Sântimbru.
Mă numesc Dumitru Muşuţan, am 52 de ani, sunt căsătorit şi am o fiică. Timp de 26 de ani am lucrat în Poliţia Română, unde am fost ajutor de şef de post, şef de post, dispecer la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba şi dispecer la 112. Am fost repartizat la Ciugud, Almaşu Mare şi la Alba Iulia. Munca în poliţie m-a învăţat că orice lucru este posibil dacă eşti harnic, corect, dar mai ales dacă ai respect faţă de oamenii din jurul tău.
Acum doi ani am ieşit la pensie şi am putut observa mult mai bine realitatea cruntă din localitatea mea natală. O administraţie locală care nu are niciun dialog cu cetăţenii, un primar în funcţie de 20 de ani care este depăşit de problemele existente la nivelul comunei, oameni nemulţumiţi de condiţiile în care trăiesc zi de zi. Nu mi-am propus să critic de dragul de a critica, vreau să semnalez multe lucruri nerezolvate, lucruri care îi deranjează pe cei care îşi plătesc conştiincioşi taxele şi impozitele.
Una din nemulţumirile majore ale locuitorilor din Sântimbru este cea legată de lucrările de infrastructură. În comună se lucrează doar în timpul campaniei electorale şi câteva luni după alegeri. În rest, se mai cârpeşte câte ceva ici, colo, în ritm de melc până la următoarele alegeri locale. Pot spune că lipsa de implicare a actualei conduceri a primăriei se vede peste tot, în lipsa unor drumuri modernizate pentru toate satele din componenţa comunei Sântimbru. Toţi plătesc impozite şi toţi trebuie să beneficieze de drumuri bune. Şi cei din Totoi, şi cei din Coşlariu, şi cei din Dumitra. Toată lumea.
De asemenea există o mare nemulţumire în privinţa concesionării de către primărie a păşunilor. Concesiune care se face după cum vrea primarul, fără a ţine cont că fără păşune crescătorii de animale vor avea de suferit. Cum au, de altfel, de suferit şi ceilalţi locuitori ai comunei care îşi cultivă pământurile din cauză că drumurile de hotar spre proprietăţile lor arată ca după război. Nu spune nimeni că trebuie să fie asfaltate, dar există fonduri europene care pot fi folosite pentru acest gen de drumuri. Dacă vrei să faci ceva bineînţeles. Există comune în apropierea noastră care au reabilitat aceste drumuri de hotar, deci se poate. Repet, dacă există voinţă.
Tot la capitolul voinţă aş vrea să mai spun ceva. Există un pod peste Mureş, din Totoi spre Sântimbru, care trebuia reparat de ani buni. Câteva scânduri şi un pumn de cuie. Nici vorbă să facă ceva primăria. Oamenii traversează podul cu frică să nu cadă în apă, iar primarul se face că nu aude rugăminţile repetate ale oamenilor. Cum nu aude şi nu vede nici subsolurile pline de apă şi şobolani din Sântimbru Fabrică.
Când totuşi se mai lucrează câte ceva prin Sântimbru se face în sistemul hei-rup, fără a ţine cont de neajunsurile provocate oamenilor. Lucrările de apă şi canalizare s-au executat în dispreţ total faţă de locuitori, care au fost nevoiţi să suporte timp îndelungat calvarul gropilor şi şanţurilor, pentru că firmele care au lucrat „au uitat” să le astupe. Toate lucrările de pe teritoriul comunei sunt câştigate constant de aceleaşi firme, cum se procedează şi în alte localităţi conduse de primari portocalii. Se lucrează încet, prost, dar banii se plătesc şi ajung la clientela politică a administraţiilor pedeliste.
Actualul primar este un om „gospodar”. Dar atât de gospodar încât nu a reuşit, în 20 de ani, să facă un… WC în primărie. Merg funcţionarii pe la casele oamenilor să îşi satisfacă necesităţile fiziologice.
Comuna Sântimbru merită să aibă o infrastructură modernizată. Locuitorii comunei trebuie să fie ascultaţi, iar problemele lor rezolvate cu prioritate. Dumitru Muşuţan şi echipa USL vin în sprijinul oamenilor, vin cu soluţii la problemele lor, dar mai ales vin cu gândul de a face ca lucrurile să meargă bine.
Dumitru MUŞUŢAN, candidatul USL la Primăria Sântimbru

Actualitate
De noaptea minții: Salarii mai mari cu 50% pentru bugetarii care lucreaza cu fonduri PNRR
De noaptea minții: Salarii mai mari cu 50% pentru bugetarii care lucreaza cu fonduri PNRR
Angajații bugetari din instituţiile şi autorităţile publice nominalizați în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum și cei implicați în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă vor beneficia de majorarea salariilor de bază cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, se arată într-un proiect al Ministerului Muncii.
Practic, această majorare se afla deja în lege, diferența este că au fost introduși cei care se ocupă de implementarea PNRR.
Această majorare se va aplica proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.
Prevederile nu sunt aplicabile demnitarilor, cu excepţia funcţiilor de preşedinte și vicepreşedinte al consiliului judeţean şi primar și viceprimar.
Conform legii, se pot înființa posturi în afara organigramei pe perioadă determinată. Ei bine, potrivit documentului Ministerului Muncii, condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei și criteriile pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială pentru persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență se va realiza pe baza unui regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Pentru că vorbim de „procentul de majorare salarială”, de precizat că acestea rămân la fel:
• până la 20 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 10%;
• între 21-40 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 20%;
• între 41-60 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 30%;
• între 61-80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 40%;
• peste 80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 50%.
Angajații din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operaționale, pe durata desfășurării activității în acest domeniu, în loc de majorarea de până la 25 de clase de salarizare, respectiv de majorarea salariilor de bază cu până la 75%, beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%.
“Având în vedere complexitatea și răspunderea activităților desfășurate de Corpul controlorilor delegați, imposibilitatea cooptării controlorilor delegați în echipele de proiect, precum și pentru asigurarea echității la acordarea drepturilor salariale pentru personalul implicat în gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, propunem acordarea unei majorări a salariilor de bază a personalului Direcției generale de control financiar preventiv cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor”, scrie în preambulul documentului.
Actualitate
FOTO|Se ascultă în sfârșit vocile celor de pe Racoviță sau e doar ”praf în ochi”?
FOTO | Se ascultă în sfârșit vocile celor de pe Racoviță sau e doar ”praf în ochi”?
Acum două zile prezentam situația dezolantă de pe strada Emil Racoviță, astăzi prezentăm rezultatele prezentării. Pe stradă s-au început lucrări de refacere a drumului deplorabil, iar utilajele au fost puse la loc de mare cinste!
Gropile de pe strada Emil Racoviță au fost acoperite cu piatră și pământ, iar drumul a fost tasat cu compactorul. Locuitorii din zonă nu se mai lasă păcăliți și așteaptă să vadă o schimbare adevărată: ”Nu o mai mușcăm și nu ne mai facem speranțe”.
În ciuda minusurilor privind lipsa canalizării pe toată strada, respectiv a iluminatului public pe jumătate de stradă, cartierul în devenire se poate mândri cu un lucru! Pe 25% din lungimea străzii dispune de cel mai nou trotuar din oraș, de 2 metri lățime, desigur! Proaspăt ”inaugurat”, trotuarul se oprește la intersecția cu strada Petre Ispirescu, unde de altfel, se termină și asfaltul de pe strada Emil Racoviță.
Actualitate
COD GALBEN de ceață în zona joasă a județului Alba: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 100
COD GALBEN de ceață în zona joasă a județului Alba: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 100
Meteorologii AMN au emis miercuri, 9 noiembrie o nouă avertizare de tip nowcasting cod galben de ceață, pentru județul Alba și alte județe, până la ora 10.00.
Potrivit meteorologilor, se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 100 m.
Este vizată zona joasă a județului Alba.
-
Ştirea Taacum 12 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O șoferiță a dărâmat un semafor pe strada Tudor Vladimirescu
-
Actualitateacum 19 ore
Un polițist și-a pierdut încărcătorul cu 15 gloanțe de la arma de serviciu. Era în prima zi de muncă
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa amendat de Poliția Locală pentru parcare neregulamentară. A contestat în instanță amenda și astăzi a pierdut procesul
-
Ştirea Taacum 14 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan
-
Curier Județeanacum 2 ore
VIDEO| Neglijență pe o strada din Alba Iulia: O mașină blochează drumul după ce a ieșit din parcare și a lovit alt autoturism
-
Actualitateacum 20 de ore
OFICIAL| Polițiștii locali ar putea avea puteri similare cu ale poliției naționale în cazul contravențiilor rutiere: Impact major în cazul parcărilor ilegale