Rămâi conectat

Actualitate

Dumitru Muşuţan: Locuitorii din Sântimbru merită un primar harnic şi corect

Publicat

în

După aproape patru ani în care localităţile rurale din Alba au fost neglijate de autorităţi, atât cele locale cât şi cele centrale, a venit vremea ca acestea să aibă parte de atenţia şi grija pe care o merită. În aceeaşi situaţie se află şi comuna Sântimbru, încremenită între nepăsarea şi neputinţa administraţiei locale. Acesta este principalul motiv pentru care îmi doresc să candidez la funcţia de primar al comunei: bunăstarea locuitorilor din Sântimbru.
Mă numesc Dumitru Muşuţan, am 52 de ani, sunt căsătorit şi am o fiică. Timp de 26 de ani am lucrat în Poliţia Română, unde am fost ajutor de şef de post, şef de post, dispecer la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba şi dispecer la 112. Am fost repartizat la Ciugud, Almaşu Mare şi la Alba Iulia. Munca în poliţie m-a învăţat că orice lucru este posibil dacă eşti harnic, corect, dar mai ales dacă ai respect faţă de oamenii din jurul tău.
Acum doi ani am ieşit la pensie şi am putut observa mult mai bine realitatea cruntă din localitatea mea natală. O administraţie locală care nu are niciun dialog cu cetăţenii, un primar în funcţie de 20 de ani care este depăşit de problemele existente la nivelul comunei, oameni nemulţumiţi de condiţiile în care trăiesc zi de zi. Nu mi-am propus să critic de dragul de a critica, vreau să semnalez multe lucruri nerezolvate, lucruri care îi deranjează pe cei care îşi plătesc conştiincioşi taxele şi impozitele.
Una din nemulţumirile majore ale locuitorilor din Sântimbru este cea legată de lucrările de infrastructură. În comună se lucrează doar în timpul campaniei electorale şi câteva luni după alegeri. În rest, se mai cârpeşte câte ceva ici, colo, în ritm de melc până la următoarele alegeri locale. Pot spune că lipsa de implicare a actualei conduceri a primăriei se vede peste tot, în lipsa unor drumuri modernizate pentru toate satele din componenţa comunei Sântimbru. Toţi plătesc impozite şi toţi trebuie să beneficieze de drumuri bune. Şi cei din Totoi, şi cei din Coşlariu, şi cei din Dumitra. Toată lumea.
De asemenea există o mare nemulţumire în privinţa concesionării de către primărie a păşunilor. Concesiune care se face după cum vrea primarul, fără a ţine cont că fără păşune crescătorii de animale vor avea de suferit. Cum au, de altfel, de suferit şi ceilalţi locuitori ai comunei care îşi cultivă pământurile din cauză că drumurile de hotar spre proprietăţile lor arată ca după război. Nu spune nimeni că trebuie să fie asfaltate, dar există fonduri europene care pot fi folosite pentru acest gen de drumuri. Dacă vrei să faci ceva bineînţeles. Există comune în apropierea noastră care au reabilitat aceste drumuri de hotar, deci se poate. Repet, dacă există voinţă.
Tot la capitolul voinţă aş vrea să mai spun ceva. Există un pod peste Mureş, din Totoi spre Sântimbru, care trebuia reparat de ani buni. Câteva scânduri şi un pumn de cuie. Nici vorbă să facă ceva primăria. Oamenii traversează podul cu frică să nu cadă în apă, iar primarul se face că nu aude rugăminţile repetate ale oamenilor. Cum nu aude şi nu vede nici subsolurile pline de apă şi şobolani din Sântimbru Fabrică.
Când totuşi se mai lucrează câte ceva prin Sântimbru se face în sistemul hei-rup, fără a ţine cont de neajunsurile provocate oamenilor. Lucrările de apă şi canalizare s-au executat în dispreţ total faţă de locuitori, care au fost nevoiţi să suporte timp îndelungat calvarul gropilor şi şanţurilor, pentru că firmele care au lucrat „au uitat” să le astupe. Toate lucrările de pe teritoriul comunei sunt câştigate constant de aceleaşi firme, cum se procedează şi în alte localităţi conduse de primari portocalii. Se lucrează încet, prost, dar banii se plătesc şi ajung la clientela politică a administraţiilor pedeliste.
Actualul primar este un om „gospodar”. Dar atât de gospodar încât nu a reuşit, în 20 de ani, să facă un… WC în primărie. Merg funcţionarii pe la casele oamenilor să îşi satisfacă necesităţile fiziologice.
Comuna Sântimbru merită să aibă o infrastructură modernizată. Locuitorii comunei trebuie să fie ascultaţi, iar problemele lor rezolvate cu prioritate. Dumitru Muşuţan şi echipa USL vin în sprijinul oamenilor, vin cu soluţii la problemele lor, dar mai ales vin cu gândul de a face ca lucrurile să meargă bine.

Dumitru MUŞUŢAN, candidatul USL la Primăria Sântimbru

Publicitate

Actualitate

Ora de iarnă 2021: Când se dă ceasul înapoi în acest an

Publicat

în

Ora de iarnă 2021: Când se dă ceasul înapoi în acest an

Când se trece la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie, astfel că această zi va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.

Când se trece la ora de iarnă. România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie, sâmbătă spre duminică. Ora 4, duminică dimineața, devine ora 3.

În consecință, duminică, 31 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore. Ora de iarnă este o măsură administrativă care se aplică în Europa, în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie.

Electrica Furnizare Discount

Sistemul schimbării între ora de iarnă şi cea de vară presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Ora de iarnă este considerată, însă, ora standard.

Când se trece la ora de iarnă. Motivația din spatele deciziei

Explicația este că introducerea orei de vară a fost motivată de creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi era extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Ţările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piaţa petrolului apărute în anii 1970.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 03.00 devine ora 04.00), în timp ce la ora de iarnă operaţiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră şi ora 04.00 devine ora 03.00. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi (GMT) – Greenwich Mean Time, va fi de două ore în timp ce în perioada orei de vară este de trei ore.

Citește mai mult

Actualitate

Dan Barna, despre USR: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă în fața armatei lui Xerxes, dar faptul că au murit luptând a făcut să fie respectați”

Publicat

în

Dan Barna, despre USR: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă în fața armatei lui Xerxes, dar faptul că au murit luptând a făcut să fie respectați”

Dan Barna, propunerea USR pentru funcția de ministru de Externe, a dat de înțeles că partidul începe să crească în sondaje. Barna a insistat, din nou, că USR e singurul partid responsabil din această criză politică, deoarece e singurul care a venit cu o propunere de premier și și-a asumat guvernarea.

Acesta a mai spus că e irelevant ce comentează unii sau alții, important e ca țara să iasă din criză. „De 5.000 de ani lumea funcționează la fel: sunt unii care stau verticali și o grămadă care leșină de comentarii pe după fuste. Despre asta e vorba, asta se întâmplă azi în România”, a mai spus Barna.

„Ceea ce vă spun e un lucru foarte clar pe care, din fericire, și am văzut niște sondaje, românii îl văd foarte limpede: există un partid care-și asumă guvernarea în situație de pandemie – ăla e USR – și premierul desemnat e Cioloș. Ideea că ne dăm și noi deoparte că ce-o să zică, o să comenteze un analist sau altul….România are nevoie de guvernare azi. Opiniile procesele, amenințările dacă se iau măsuri dure pot fi făcute după ce trecem de criză. Hai să ieșim din criză – ăsta e mesajul!

Electrica Furnizare Discount

Ideea să continuăm o criză pe baletul dlui Cîțu sau a dlui Ciolacu, care-și rupea cămașa de pe el de grija României, în condițiile în care n-a propus un premier și e unul dintre cei care s-a făcut că nu înțelege ce-i cu antivaccinarea…

Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă în fața armatei lui Xerxes, dar faptul că ei au stat acolo în trecătoare și au murit luptând pentru cetatea lor a făcut să fie respectați și să arate că se poate. Dacă și noi ne punem palma la spinare, România nu mai are nicio șansă. USR mâine arată exact asta – capacitatea și caracterul de a înfrunta această criză”, a declarat Dan Barna, la B1 TV.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila: „Avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult”

Publicat

în

Alexandru Rafila: „Avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult”

Reprezentantul României pe lângă Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a avertizat că trebuie găsite cât mai repede soluții pentru a scădea numărul mare de cazuri de COVID-19, arătând existența unei legături directe între acest număr și rata mortalității. Acesta spune că numărul de morți înregistrat în ultima săptămână este fără precedent de la al doilea Război Mondial.

„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese – suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație. Una dintre soluții (propuse de OMS – n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate – asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat Alexandru Rafila luni la Digi24, precizând că „situația este fără precedent în regiunea europeană a OMS”.

Electrica Furnizare Discount

El a mai spus că „în aceste zile, poate chiar astăzi, va sosi în țară un expert OMS specializat în astfel de situații de criză de sănătate” și s-a arătat încrezător că, împreună cu specialiștii INSP și cu reprezentanții guvernului se va găsi „o soluție să nu mai fie atâtea morți”.

„În ultima săptămână au fost 2.300 de morți, este fără precedent, cred, după al doilea Război Mondial”, a mai spus Rafila.

El a precizat că este nevoie ca soluții făsite să fie înțelese și acceptate de populație, pentru a putea fi aplicate.

Alexandru Rafila a mai arătat că rata mare de pozitivare, de 25-30%, arată o transmitere intensă comunitară a virusulu și avertizează că acest număr este în relație cu numărul deceselor.

„Numărul de decese va trena după câteva săptămâni de la înregistrarea acestui număr mare de cazuri, adică avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult la numărul uriaș de cazuri pe care îl avem”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare