Duminică, Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail sunt pomenți de creștinii ortodocși

Sfinţii Manuil, Savel şi Ismail au fost trei fraţi persani, născuţi din tata păgân şi mama creştină. Mama sa i-a botezat în credinţa creştină. Aceşti fraţi erau ofiţeri la curtea împăratului persan. Ei au fost trimişi de împărat către Iulian Apostatul (361-363) spre a negocia şi consfinţi un tratat de pace între imperiul persan şi cel roman.

În acea vreme, avea loc un festival păgân la Calcedon, motiv pentru care împăratul Iulian Apostatul aducea împreună cu nobilii săi jertfe idolilor. Cei trei fraţi au lipsit de la acest festival, declarând că sunt creştini şi că nu jertfesc idolilor.

ELIT

Citește și: mesaje de Petru și Pavel

În urma acestei mărturisiri, Sfinţii Manuil, Savel şi Ismail au fost aruncaţi în temniţă şi apoi supuşi la multe chinuri. În timp ce erau torturaţi, mulţumeau lui Dumnezeu pentru chinurile lor: „Iisuse preadulce, scumpe ne sunt nouă aceste chinuri, pentru dragostea numelui Tău!”. După această rugăciune, un înger s-a pogorât din cer şi a luat durerea lor.

Împăratul Iulian Apostatul, văzând că aceştia nu slujesc idolilor, a poruncit să fie executaţi prin tăierea capului, iar trupurile lor să fie arse. În momentul în care au fost omorâţi, a avut loc un cutremur în urma căruia pământul s-a deschis şi a luat trupurile mucenicilor din fata păgânilor spre a nu fi arse.

Mai târziu, pământul a scos la iveală trupurile mucenicilor, pe care creştinii le-au luat şi îngropat cu cinste.

Tot duminică se face pomenirea:
– Pătimirii Sfinţilor Mucenici Isavru şi cei împreună cu dânsul: Inochentie, Felix, Ermia şi Peregrin;
– Sfântului Mucenic Filonid, episcopul Curiei;
– Sfântului Cuvios Pior.

Sursa: crestinortodox.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...