Rămâi conectat

Actualitate

DUMINICĂ: Fenomenul astronomic Superlună va fi vizibil în România. Vezi semnificaţia şi la ce oră se produce

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

super-luna-(c)-ziuaveceheO „aproape” SuperLună, fenomen astronomic în timpul căruia Luna Plină se află la cea mai mică depărtare de Terra, va fi vizibilă duminică, la ora 19:56, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Conform cercetătorului Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic din Bucureşti, SuperLuna se produce duminică, de la ora 14:11, când este zi afară şi Luna este sub orizont.

„Din pacate Luna Plină nu se vede ziua pentru că faza înseamnă că Luna se află în partea opusă Soarelui: când este Soarele pe cer nu este şi Lună. În această fază, Luna răsare la apusul Soarelui şi apune la răsăritul acestuia. Pentru că la ora 14.00 Soarele este pe cer, Luna nu va putea fi văzută, fiind sub orizont”, explică Adrian Sonka.

El precizează că va trebui „să ne mulţumim” cu o „aproape SuperLună”, pe care o vom vedea la ora 19:56, când se va afla deja la 357.040 kilometri de Pământ, mai departe cu zeci de kilometri decât s-a aflat la depărtarea minimă (pe 23 iunie, ora 14:11, la 356.990 km).

SuperLuna este un fenomen astronomic care are loc la fiecare 14 luni, în timpul căruia satelitul natural al planetei noastre se află în faza de Lună plină şi va apărea mai mare şi mai strălucitor decât în oricare altă noapte din 2013.

În ciuda scenariilor apocaliptice legate de SuperLună existente în credinţa populară, cercetătorii de la NASA au anunţat că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi apropierea Lunii de Terra.

În timpul fenomenului de SuperLună, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate – Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele grativaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină creşterea şi scăderea mareelor, fapt care i-a determinat pe „alarmişti” să creadă că există o legătură între SuperLună şi calamităţile naturale.

Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de SuperLună sunt doar cu câţiva centimetri mai înalte decât cele produse în nopţile obişnuite.

În 2013 au mai fost deja câteva SuperLuni, însă niciuna dintre ele nu s-a produs în timpul fazei de Lună plină.

Potrivit site-ului EarthSky, o altă Lună plină la fel de apropiată de Terra va putea fi văzută abia în august 2014.

SuperLuna reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziţia Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre.

Sursa: Mediafax


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea