Rămâi conectat

Curier Județean

DUMINICĂ: Concert de Crăciun la Alba Iulia, cu orchestra de cameră a județului Alba. Corul Filarmonicii de Stat Transilvania, invitat special

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

concert craciun orchestra de camera a judetului albaDuminică, 13 decembrie 2015, cu începere de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia va avea loc tradiționalul ”Concert Extraordinar de Crăciun” susţinut de orchestra de cameră ,,Augustin Bena” Alba,  dirijată de Dan Liviu Cernat. Inivitat special în eveniment este Corul Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj Napoca, dirijor prof. univ. dr. Cornel Groza.

Programul va conţine lucrări celebre din creaţia compozitorilor Johann Strauss, Giuseppe Verdi şi G. F. Handel.

Biletele pot fi procurate de la Casa de Cultură a Sindicatelor, la preţul de 20 lei.

Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de şcoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect. După abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de faţă. Începând cu anul 1976 corul marchează primele succese internţionale de răsunet şi înregistrează progrese majore în sporirea potenţialului său expresiv şi repertorial. În anul 1986, ansamblul este preluat de Cornel Groza, discipol al mastrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes de actualul dirijor, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială.

Cornel Groza şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, studiind apoi pedagogia muzicală la Academia de Muzică din oraşul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop a devenit un „centru” coral de marcă. Această experienţă a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat. În 1972, devine membru fondator al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”, iar în 1986, dirijorul permanent al Corului Filarmonicii clujene. Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură Augustin Bena Alba. (A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Indiferență crudă față de durerea animalelor: Două pisici au fost otrăvite, în cartierul albaiulian „Tolstoi”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Indiferență crudă față de durerea animalelor: Două pisici au fost otrăvite, în cartierul albaiulian „Tolstoi” Într-un colț liniștit al cartierului Tolstoi, pe strada Septimius Severus, au avut loc în ultimele zile două evenimente, care au scos incă o dată la lumină latura întunecată a naturii umane. În decursul a opt zile, două pisici inocente au […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea