Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: Peste 50 de unități au primit înregistrare sanitar-veterinară în ianuarie 2023. Ce firme se mai deschid în județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

DSVSA Alba: Peste 50 de unități au primit înregistrare sanitar-veterinară în ianuarie 2023. Ce firme se mai deschid în județ

Înregistrarea și autorizarea unităților alimentare pentru desfășurarea activităților de alimentație publică, industrie alimentară și vânzare cu amănuntul este una de bază a DSVSA Alba.

La nivelul instituției este organizat un birou de relații cu publicul, ce ține de Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată, unde cei care doresc să-și deschidă o unitate în domeniul alimentar primesc informațiile necesare și îndrumare sanitar-veterinară. De altfel, legislația relevantă în acest domeniu este Ordinul ANSVSA nr. 111/2008 și Ordinul ANSVSA nr. 57/2010.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alba este unul dintre cele mai dezvoltate județe în domeniul alimentar, atât din punct de vedere al numărului mare de unități de alimentație publică și vânzare cu amănuntul, dar și pentru că aici își desfășoară activitatea puternici operatori din industria alimentară ale căror produse ajung pe rafturile marilor magazine din țară și din străinătate.

Lunar, sunt înregistrați zeci de operatori din domeniul alimentar. Spre exemplu, în luna ianuarie 2023, au primit înregistrare sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor peste 50 de unități, de pe raza întregului județ, între care: automate lapte, baruri, magazine alimentare, unități tip catering, fast-food, unități de obținere sucuri din fructe și legume, restaurante, rulote mobile, unități de obținere produse de panificație (covrigării), respectiv de patiserie (plăcinte sau clătite), uleiuri procesate la rece, laboratoare de cofetărie și patiserie, coacere produse congelate (de panificație și patiserie), brutării, abatoare de capacitate mică.

DSVSA Alba este autoritatea locală competentă pentru autorizarea și înregistrarea unităților din domeniul alimentar. Documentația necesară, conform legislației sus menționate, pentru fiecare tip de unitate în parte, se poate transmite inclusiv online, scanat, pe adresa de e-mail [email protected], cu menționarea adreselor de contact.

Prin medicii veterinari oficiali și inspectori se va verifica atât documentația depusă cât și, la fața locului, îndeplinirea cerințelor din domeniul specific și a celor privind igiena produselor alimentare, respectiv a altor aspecte relevante în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Subliniem faptul că producătorii care desfăşoară activităţi de vânzare directă a produselor de origine animală trebuie să fie înregistraţi pentru desfăşurarea acestei activităţi conform prevederilor legale în vigoare. Toate activităţile de vânzare directă a produselor primare de origine animală sunt supuse controlului sanitar veterinar efectuat de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană.

Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor reprezintă înscrierea unităţilor în listele celor cu vânzare cu amănuntul de către DSVSA Alba în baza unei solicitări scrise din partea beneficiarului.

Operatorii din sectorul alimentar din unităţile de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală şi nonanimală trebuie să se asigure că produsele obţinute şi comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi că sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare referitoare la:

-etichetare;
-asigurarea trasabilităţii;
-parametrii de calitate şi siguranţă ai materiilor prime şi ai produselor finite;
-controlul potabilităţii apei;
-instruirea personalului;
-controlul stării de sănătate;
-eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.);
-eliminarea deşeurilor;
-întreţinerea şi igiena spaţiilor şi a echipamentelor;
-aplicarea procedurilor de bune practici de igienă, bazate pe principiile siguranţei alimentului stabilite prin ghidurile de bune practici în cazul producătorilor agricoli crescători de animale sau, după caz, a principiilor sistemului Analizei riscurilor şi de identificare a punctelor critice de control (HACCP), având în vedere tipul unităţii, capacitatea de producţie şi specificul unităţii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Reabilitarea fântânii arteziene din Alba Iulia: Primăria a lansat achiziția publică pentru materiale și servicii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Reabilitarea fântânii arteziene din Alba Iulia: Primăria a lansat achiziția publică pentru materiale și servicii

Municipiul Alba lulia a lansat o achiziţie directă de furnizare a unor materiale și servicii pentru reabilitarea fântânii arteziene din Parcul Unirii.

Obiective:

1. Schimbarea elementelor de sticla sparte sau fisurate ale figurinei centrale a fântânii arteziene din Parcul Unirii a Municipiului Alba Iulia

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Spalarea figurinei centrale a fântânii arteziene din Parcul Unirii a Municipiului Alba Iulia fântânii arteziene din Parcul Cetate a Municipiului Alba Iulia si tratarea cu vopsea epoxidica a interiorului cuvei.

Datorita expunerii la factorii de mediu: ploi, ninsoare, inchet-dezghet, praf, etc. pe cadrul de inox si elementele de sticla ale fântânii arteziene s-a depus de praf si calcar, fiind necesara curatarea acestora, iar unele elemente de sticla s-au spart, ciobit sau fisurat fiind necesara schimbarea acestora.

Pentru realizarea lucrărilor solicitate este nevoie de montarea unei schele in jurul obiectivului cu inaltime de pana la 7,00m.

Prestaţiile solicitate:

1. Achizitonarea a 50 de elemente din sticla model 1 cu următoarele caracteristici:

– tip sticla – Sticla de Murano de culoare turcoaz prezgariat;
– grosimea de 6,00cm;
– forma de trapez isoscel cu următoarele dimensiuni H=60,00cm, 2 laturi cu L=60,10cm, baza mare=23,00cm, baza mica=17,60cm;

2. Achizitonarea a 50 de elemente din sticla model 2 cu următoarele caracteristici:

– tip sticla – Sticla de Murano de culoare turcoaz prezgariat;
– grosimea de 6,00cm;
– forma de trapez isoscel cu următoarele dimensiuni H=60,00cm, 2 laturi cu L=60.20cm, baza mare=17,60cm, bazamica=12,20cm;

3. Schimbarea elementelor de sticla sparte, fisurate si ciobite cu elementele de sticla achiziţionate.

4. Spalarea figurinei centrale, cu detergenţi specifici fiecărei sprafete de inox sau sticla.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Peste 20 de străzi din Cugir vor fi modernizate până la sfârșitul lui 2023: Investiție de peste 27 de milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 de străzi, majoritatea din cartierul Cindeni din Cugir, vor fi modernizate până la sfârșitul anului 2023 în baza unui proiect european prin care administrația locală își propune să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor din zonă.

Au fost deja executate lucrări pe străzile Mihail Kogălniceanu, Dorului, Traian, Lacului, Gh.Lazăr și Crângului. Urmează să intre în proces de modernizare străzile: Pârâului, Carpaţi, Livezii, Nuferilor, Horea, Fagului, Crinului, Munteniei, Cooperatorilor, Ştrandului, Biruinţei, Decebal, Mărăşeşti, I. Slavici, Libertăţii, G. Coşbuc, Ghe. Asachi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic, infrastructura rutieră va fi reabilitată pe o lungime totală de 6.300 m. La nivelul celor 23 de străzi vor fi executate:

-refacerea carosabilului;
-reabilitarea trotuarelor;
-amenajarea de piste pentru bicicliști;
-amenajarea de spații verzi;
-introducerea canalizației;
-rețele de alimentare cu apă (unde este cazul);
-introducerea canalizării pluviale.

Investiția face parte din proiectul cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava” finanțat prin POR 2014-2020, care are scopul să crească mobilitatea populației și să faciliteze accesul elevilor la educație. Din acest motiv, proiectul are două componente, de modernizare a instituției de învățământ și de reabilitare a străzilor arondate acesteia.

Reamintim că lucrările la cele două clădiri ale Școlii Gimnaziale „Singidava” au început încă de anul trecut. Localul de pe strada Ghe. Asachi a fost deja modernizat în procent de 90%, în timp ce la clădirea școlii din strada Alexandru Sahia intervențiile s-au sistat pe parcursul anului școlar, aici fiind executate lucrări de anvelopare a clădirii și de schimbare a acoperișului.

Valoare totală a proiectului este de peste 27 de milioane de lei, din care aproape 22,8 milioane lei (adică mai mult de 4,89 milioane de euro) sunt fonduri nerambursabile, restul fiind contribuția orașului Cugir.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Aproape 10 kilometri de drumuri vor fi modernizați în comuna Poșaga: Licitație de peste 7.2 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aproape 10 kilometri de drumuri vor fi modernizați în comuna Poșaga: Licitație de peste 7.2 milioane de lei

Primăria comunei Poșaga a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru atribuirea contractului în vederea modernizării infrastructurii rutiere locale.

Valoarea totală estimată a contractului propus este în valoare de 7.229.832 de lei, fără TVA.

Proiectul vizează modernizarea infrastructurii rutiere pe drumurile comunale 42 (pe lungime totală de 3.400 metri) și 45 (pe o lungime totală 6.000 de metri). Lucrările vor avea loc în satele Orăști, Segagea și Poșaga de Sus.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se urmărește astfel realizarea unui acces mai bun în zonă pentru transportul forestier, accesibilizându-se o suprafață mare de pădure, dar și facilitarea accesului populației din satele aparținătoare comunei Poșaga spre centrul comunei. Proiectul beneficiază de finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Lucrările necesare construcției drumurilor sunt trasate in teren cu picheți si reperaje (țăruși cu vopsea, banda alb cu roșu. Pichetii sunt marcati cu vopsea si se inscripționează elementele curbelor; poziția: podețelor, stațiilor de încrucișare, indicatoare de circulație.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare