Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: Mieii pot fi sacrificați în abatoarele autorizate sanitar veterinar din județ. Recomandări pentru crescători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

DSVSA Alba transmite că în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, crescătorii de ovine își pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, din județul Alba, cu respectarea tuturor regulilor de igienă și siguranță alimentară.

Reprezentanții Instituției Prefectului și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au hotărât de comun acord să recomande unităților administrativ-teritoriale să nu inițieze demersuri pentru înființarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, având în vedere evoluția pandemiei COVID-19, riscul de contaminare și restricțiile instituite prin ordonanțele militare. Organizarea unor astfel de puncte ar favoriza contactul direct între mai multe persoane și formarea unor grupuri de oameni, ceea ce contravine măsurilor instituite de autoritățile publice implicate în combaterea pandemiei COVID-19, ordonanțelor militare și hotărârilor adoptate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

La nivelul județului există abatoare autorizate sanitar veterinar unde ar putea fi sacrificați mieii, după cum urmează: SC Transeuro SRL Ighiu, ACA Cugir, SC Luca Prod Carn SRL Mirăslău, SC Montana Popa SRL Blaj și SC Ovin Pres Carn SRL Mesentea.

Carnea provenită de la mielul sacrificat în abatoare poate fi comercializată în supermarketuri, magazine alimentare, măcelării și în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, nu doar direct către consumatorul final.

Crescătorii de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor (și care din motive foarte bine întemeiate nu au posibilitatea să sacrifice mieii în regim de prestări servicii), au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în fermă/exploatație, în anumite condiții, după cum urmează:

  1. La nivelul fermei/exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor;
  2. Vor fi sacrificate doar ovinele identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND);
  3. Controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial cu asigurarea unei asomări prealabile;
  4. Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării;
  5. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial;
  6. Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman și dirijarea acestora către o unitate de neutralizare a SNCU;
  7. Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel;
  8. Respectarea distanței minime sociale stabilită de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploatație în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată numai către consumatorii finali.

Îi asigurăm pe consumatori că unitățile de vânzare cu amănuntul nu vor rămâne fără carne de miel. În contextul în care consumatorii pot achiziționa miei direct de la ferme și în județ există mai multe abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor (o alternativă sigură), Instituția Prefectului și DSVSA Alba, nu încurajează organizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor.

 Biroul de presă al DSVSA Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea