Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

DSVSA Alba: CONTROALE în piețe, târguri, abatoare și în traficul rutier, pentru prevenirea răspandirii Pestei Porcine Africane în perioada Sărbatorilor de iarnă 2018

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În scopul prevenirii apariției toxinfectiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă când în mod tradițional consumul unor mari cantități de produse alimentare crește, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei porcine Africane, D.S.V.S.A. Alba a dispus măsuri specifice, precum și intesificarea controalelor sanitar veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate, și valorificate carnea de porc și alte alimente de origine animală destinate consumului uman.

La nivelul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba au fost constituite echipe mixte din inspectori de specialitate care vor verifica, în perioadele 05.12-23.12.2018 și 27.12.2018-07.01.2018,modul în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare din toate piețele agroalimentare, abatoare, unități de transare, unități de procesare,depozitare a alimentelor și în unitatile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, macelarii,magazine alimentare, supermartketuri, unități de alimentație publică,pensiuni turistice

Totodată cu ocazia acetor controale o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale în vederea comercializării unor alimente care prezintă carcteristici traddiționale.(târguri de Crăciun). De asemenea vor fi efectuate controale în trafic pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii si a produselor din carne.

Pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora și cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (prefectura,primării, ANAF,ANPC si IPJ) și vor notifica primăriile în scopul aplicării unor măsuri adecvate pentru prevenirea și descurajarea comerțului cu porci vii și produse de origine animală în spații neaprobate saniatr veterinar.

În cazul în care în urma controalelor sanitar veterinare efectuate se constata că în piețele agroalimentare, unitățile de procesare sau în unități de vânzare cu amănuntul nu sunt respectate condțiile sanitar veterinare de funcționare, vor fi dispuse masuri de suspendare a activității până la remedierea deficiențelor si sanctionarea contraventionala.
Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar. De asemnea este interzisă comercializarea produselor alimentare de origine animală în spații improvizate(în sistem de vânzare stradal).

În vederea prevenirii pestei porcine Africane consideram necesar intensificarea controalelor oficiale și aplicarea unor masuri privind monitorizarea circulatiei pe teritoriul judetului Alba a:

– porcinelor vii destinate sacrificarii, respectiv pe intregul traseu de la ferme/exploatatii de porcine catre abatoarele autorizate sanitar veterinar.

– carnii de porc sia produselor din carne de porc, sau care contin carne de porc.

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (P.P.A.)

De asemenea, o atentie deosebită se acorda în aceasta perioada asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificari pentru consum propriu, din gospodăriile populatiei, fapt pentru care D.S.V.S.A. Alba a dispus urmatoarele măsuri:

-În cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranta Alimentelor Alba a fost instruit personalul sanitar veterinar de pe raza judetului Alba care efectuează examenul pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislației în vigoare;

– Suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul Circumscriptiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale teritoriale cu personal de specialitate în vederea asigurării și efectuării în bune conditii a examenului trichineloscopic;

– Asigurarea unui program de permanentă, în perioadele 05.12-24.12.2018 și 27.12.2018-07.01.2019 la sediul D.S.V.S.A. Alba, cât și în cadrul L.S.V.S.A. Alba în vederea confirmării probelor pozitive la Trichinella spp.
La nivelul judetului Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în cadrul Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din localitatile Alba Iulia, Aiud, Blaj Cîmpeni, Cugir, Teius, Sebeș, Ocna Mureș, având un program de lucru între orele 830-1700. în cursul săptâmanii.

Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic la nivelul Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale teritoriale este 10,71 lei.

Pe lânga aceste circumscripții, în judetul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat și în cadrul Cabinetelor Medical Veterinare private care funcționează atât la nivelul orașelor cât și la nivelul comunelor din judet.

În acest context, pentru evitarea posibilei infestări cu Trichinella spp., Direcția Sanitar Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor Alba recomandă tuturor cetatenilor :

-Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificari pentru consum propriu din gosposdariile populatiei.
-Consumul de carne de porc numai dupa ce a fost supusa examenului trichineloscopic cu rezultat negativ, evitând în acest fel riscul major de îmbolnavire de trichineloză
-Să cumpere carne și produse de origine animală numai din locuri sau spații înregistrate/autorizate sanitar veterinar, care le conferă garanția unor produse sigure și care sunt controlate sanitar veterinar.
Pentru porcii diagnosticati cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia sa fie identificaţi(crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar veterinare conform legislatiei sanitar veterinare.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează conf.HG 984/2005 cu amenzi de până la 40.000 lei.

Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de tel./fax 0258/835915; sau 0800.826.787 precum și la adresa de e -mail: [email protected].

Biroul de presă al DSVSA Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea