Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba atrage atenția crescătorilor de animale despre pericolul apariției Pestei oilor și caprelor, în județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

În această perioadă atenția mass-media și efoturile autorităților și crescătorilor de animale din Alba și din întreaga țară sunt concentrate în cea mai mare parte asupra focarelor de pestă porcină africană și evoluţiei acestei boli pe teritoriul României. Din fericire, deocamdată, această maladie nu a traversat hotarul judeţului, însa un pericol similar, sau poate chiar mai important, se prefigurează în perioada următoare – pesta micilor rumegătoare, respectiv a oilor și caprelor.

Maladia a fost deja descoperita in Bulgaria, tara care a notificat Uniunea Europeana. Astfel, la mai puţin de 400 de kilometri de judeţul nostru, o noua ameninţare ii pune in garda pe veterinari si ar trebui sa ii alerteze si pe creascatorii de oi si capre, fie ei deţinători de exploataţii sau mici proprietari de animale in gospodarii proprii. Din fericire pentru boala care afecteaza rumegătoarele exista tratament, motiv pentru care este cu atat mai important ca oamenii sa recunoască si sa anunţe la timp eventualele îmbolnăviri.

În zonele de graniţa cu Bulgaria, inspectorii sanitar-velerinari au reluat vizitele pe teren, iar in restul larii proprietarii de animale ar trebui sa anunţe imediat daca oile sau caprele pe caro ic detin dau vreun semn de boala, liste vorba despre febra si lipsa poftei de mancare. In fazele avansate pot sa apara tulburări digestive si respiratorii, iar mortalitatea in cazul animalelor infectate poate ajunge chiar si la 70%. Pe de alta parte, oamenii trebuie sa ştie ca boala se raspandeste prin mancarea si apa consumate in comun, dar nu afecteaza omul.

Pentru a tine situatia sub control, Uniunea Europeana a emis avertizări si un set de informări referitoare la pesta micilor rumegătoare. Autorităţile europene avertizează ca maladia este transmisa de un virus, iar morbiditatea si mortalitatea pot fi extrem de ridicate, in special in zonele in care boala apare pentru prima data.

Astfel, comerţul cu Bulgaria, este interzis cu desavarsire in privinţa cărnii si produselor din carne, lapte si produse din lapte si orice alte subproduse sau derivate de oaie sau capra. Este de altfel si recomandarea medicilor veterinari din Alba pentru oamenii din judeţ, care trebuie sa evite in aceasta perioada sa cumpere si sa aduca animale vii sau produse provenite de la capre sau oi din tara vecina. Chiar si in cazul animalelor sau produselor din Romania, este indicat ca veterinarii sa fie pusi la curent cu orice achiziţie sau mişcare de animale si/sau produse, astfel incat pericolul sa fie eliminat.

Deocamdata, situatia din judet nu impune masuri suplimentare, insa pericolul este extrem de crescut mai ales din punct de vedere economic. Asta deoarece creşterea oilor si caprelor a ramas principala ocupaţie a locuitorilor din Alba. Astfel, daca in anul 2000 la slanile din judeţul Alba erau aproximativ 240.000 de oi si aproximativ 40.000 de capre, in prezent numărul efectivul de ovine înregistrate este de 522336 iar la caprine sunt înregistrate 28742 capete.

Solicitam crescătorilor dc animale sa anunţe si solicite medicilor veterinari din raza de activitate, inregistrarea tuturor animalelor din gospodărie sau exploatatie precum si scoaterea acestora din baza de date (in caz de moarte, sacrificare, vanzare), conform prevederilor legale.â

Biroul de presă al DSVSA Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea