Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba achiziționează aparatură pentru diagnosticarea COVID-19 și a unor boli la animale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba achiziționează aparatură și echipamente specifice cu care se depistează noul coronavirus SARS-CoV-2, dar și genomul virusului Pestei Porcine Africane (PPA), Pestei Porcine Clasice (PPC), Bluetongue (boala limbii albastre) și gripa aviară.

Astfel, DSVSA Alba, a lansat prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice, procedura pentru achiziția unei linii complete de diagnosticare a SARS-CoV-2 (echipamente de biologie moleculară precum: extractor automat, platforma Real-Time PCR de înaltă performanță, centrifuge, hotă microbiologică, vortex, set pipete automate)
Aparatura și echipamentele vor fi folosite în această perioadă, cu prioritate, pentru testarea SARS–CoV-2, conform Protocolului de colaborare încheiat cu Directia de Sanatate Publica (DSP) Alba și, ulterior, în funcție de evoluția epidemiologică, pentru diagnosticarea PPA si PPC, gripei aviare și Bluetongue.

Încă din luna martie, Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în subordinea căreia se află DSVSA Alba, a acordat sprijin Ministerului Sănătății și celorlalte autorități publice implicate în prevenirea răspândirii și combaterii epidemiei COVID-19, inclusiv prin punerea la dispoziția Direcțiilor de Sănătate Publice a aparaturii în vederea diagnosticării noului coronavirus SARS-CoV-2, întrucât astfel de echipamente existau la nivelul Laboratoarelor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

De asemenea, în urma declarării pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății, ANSVSA a făcut demersuri – și a găsit sprijin din partea Guvernului – pentru achiziționarea unor linii complete Real Time PCR cu care se pot efectua teste de biologie moleculară pentru depistarea SARS-CoV-2, virus ce cauzează boala denumită COVID-19.

Astfel, și DSVSA Alba a primit finanțare, de la instituția ierarhic superioară, pentru a cumpăra o linie completă de diagnosticare și pe care, conform protocolului încheiat cu DSP Alba, o va pune cu prioritate la dispoziția autorității județene de sănătate publică. Ulterior, aceste echipamente, vor fi folosite în vederea depistării bolilor la animale.

DSVSA Alba și-a manifestat mereu interesul pentru reînnoirea aparaturii din cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, inclusiv prin accesarea de proiecte cu finanțare europeană. În acest sens, la începutul lunii februarie 2020, a fost semnat un contract de finanțare europeană cu CRFIR 7 Centru Alba Iulia în vederea achiziției de echipamente și instrumentar de determinare și diagnostic a Pestei Porcine Africane, cu care se vor putea realiza, în egală măsură, și teste pentru depistarea noului coronavirus.

DSVSA Alba va sprijini, în continuare, cu toate forțele de care dispune, atât materiale cât și umane, autoritățile publice implicate în tratarea, prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea