DSP Alba: Atenționări, recomandări și măsuri preventive în cazul mușcăturii de căpușă

Paul Voicu - Primar 2020

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba transmite recomandări, atenționări și măsuri preventive în cazul mușcăturii de căpușă, având în vedere că în această perioadă a anului suntem mai expuși.

Fiţi conştienţi de riscul muşcăturilor de căpuşă

ELIT

Căpuşele pot fi găsite atât în zone rurale cât şi în cele urbane, inclusiv în multe destinaţii frecventate pentru activităţi în aer liber şi turism.

Persoanele care vizitează zonele rurale prezintă cele mai mari riscuri asociate cu muşcătura de căpuşă, dar ele pot să apară, de asemenea, în sporturile de aer liber, parcuri şi grădini. Există un risc mai mare atunci când desfăşuraţi activităţi în aer liber, cum ar fi camparea, drumeţiile, ciclismul, alpinismul, pescuitul sau vânătoarea.

Mihail David - 2020

Dacă vizitaţi o zonă în care căpuşele sunt prezente, asiguraţi-vă că ştiţi cum să preveniţi şi să verificaţi existenţa muşcăturilor de căpuşă.

Măsuri preventive

Encefalita de căpusă poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinarea se recomandă acelor călători care intenţionează să viziteze zone rurale din regiuni endemice sau care intenţionează să campeze în aceste zone.

Vă recomandăm să vă consultaţi cu medicul dumneavoastră pentru a afla mai multe informaţii, cu cel puţin o lună înainte de călătorie şi fiţi conştienţi de faptul că sunt necesare mai multe doze pentru ca vaccinul să fie eficient. De asemenea, trebuie să ştiţi că acest vaccin nu vă va proteja şi împotriva altor boli transmise prin căpusă.

La celelalte boli transmise prin căpusă, care nu pot fi prevenite prin vaccinare, este important să vă protejaţi împotriva muşcăturilor de căpuşă.

EVITAŢI SAU MICŞORAŢI EXPUNEREA LA MUŞCĂTURILE DE CĂPUŞĂ

  • Folosiţi repelenţi pe tegumente sau haine (repelenţii destinaţi pentru îmbrăcăminte nu trebuie folosiţi pe tegument)
  • Păstraţi-vă braţele şi picioarele acoperite cu mâneci lungi, pantaloni lungi, cizme şi, cu pantalonii introduşi în şosete
  • Utilizaţi îmbrăcăminte şi pături pentru picnic de culoare deschisă, care facilitează depistarea căpuşelor
  • Dacă aţi fost în aer liber, îndepărtaţi-vă apoi hainele şi expuneţi-le la lumina soarelui sau spălaţi-le
  • Utilizaţi foi de cort când dormiţi pe sol sau campaţi
  • Mergeţi pe mijlocul cărării şi evitaţi “periajul” vegetaţiei din jur.

ÎNDEPĂRTAREA TIMPURIE ŞI CORECTĂ A CĂPUŞELOR

Pentru unele boli, riscul de infecţie este mai mic, prin depistarea şi îndepărtarea rapidă a căpuşei.

Cum căpuşele sunt foarte mici şi muşcătura lor de obicei nu doare, pot fi cu uşurinţă nebăgate în seamă. Deci, este important să vă verificaţi cu atenţie propriul corp şi al copiilor dumneavoastră, precum şi hainele şi animalele de companie, după ce aţi vizitat locuri în care căpuşele pot fi prezente.

Verificaţi-vă întreg corpul, cu atenţie deosebită pentru axile, abdomen, picioare, ombilic, gât şi cap. La copii, căpuşele sunt adesea găsite pe linia părului, în spatele urechilor, în cutele tegumentare de pe gât sau pe scalp.

Muşcătura de căpuşă arată de obicei ca un mic pistrui închis la culoare, cu o crustă ce nu poate fi îndepărtată.

Utilizaţi o pensetă cu vârf fin sau instrumente de îndepărtare a căpuşei pentru a o apuca cât mai aproape posibil de suprafaţa  tegumentului. Trageţi-o uşor în sus, constant, fără să o răsuciţi, să strângeţi corpul căpuşei sau să rămână rostrul în plagă. Nu strângeţi corpul căpuşei şi nu aplicaţi căldură sau orice substanţă pe ea, deoarece acest lucru poate cauza golirea conţinutului stomacal în plagă, ceea ce provocă infecţii.

Folosind încă penseta, înveliţi căpuşa în hârtie igienică şi aruncaţi-o în toaletă. În cele din urmă, spălaţi plaga cu apă caldă şi săpun şi aplicaţi un antiseptic, cum ar fi alcoolul sau tinctura de iod.

După ce căpuşa a fost îndepărtată, o mică parte din orificiul bucal poate rămâne în plagă. Acest lucru nu este periculos şi va dispărea după câteva zile. Totuşi, dacă leziunea nu începe să se vindece după câteva zile, acest lucru poate indica o infecţie (rar) şi ar trebui să fiţi consultat de un cadru medical.

Marcaţi data muşcăturii de căpuşă în calendar şi fiţi atenţi la simptomele bolilor transmise prin căpuse, în perioada următoare. Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră este informat cu privire la data şi localizarea muşcăturii, în cazul în care vă îmbolnăviţi în termen de o lună.

Căpuşele pot transmite boli

Căpuşele sunt foarte mici şi se hrănesc cu sângele mamiferelor, reptilelor sau păsărilor. Când se alimentează, pot prelua bacterii sau virusuri existente natural în aceste animale. De asemenea, căpuşele pot muşca oamenii care pătrund în mediul în care ele trăiesc.

Deşi muşcăturile de căpuşe nu sunt periculoase, există riscul de transmitere a unor infecţii sanguine, în momentul în care se hrănesc. Acest lucru poate genera boli umane în arealul nostru geografic cel mai frecvent întâlnită fiind boala Lyme.

DSP Alba transmite, totodată, cetățenilor să semnaleze orice situație care pune în pericol sănătatea populației. Este forte important ca unitățile administrativ-teritoriale să realizeze dezinsecții.

În județul Alba, DSP va derula campanii de prevenire prin asistenții medicali comunitari.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...