Rămâi conectat

Ştirea zilei

DSP Alba a suspendat activitatea pensiunii din Rimetea. Cei 15 copii care s-au intoxicat de la mâncare, externați din spitale

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcția de Sănătate Publică Alba a suspendat activitatea la pensiunea din comuna Rimetea, județul Alba, unde 15 copii, cu vârste între 10 și 14 ani, aflați într-o tabără au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, după ce au consumat mâncarea servită în unitatea de cazare.

Spital Boli Infectioase Spitalul Judetean Alba01Directorul DSP Alba, Cornel Pițu, a spus, marți, că micuții au fost externați din spitale; 11 copii au fost internați, vineri, la spitalul din Aiud, iar patru au fost transportați cu ambulanța la Secția de Boli Infecțioase din Alba Iulia.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a sancționat administratorul unității cu suma de 15.000 de lei pentru că blocul alimentar funcționa fără autorizație sanitar veterinară. Probele de la alimente sunt încă în analize.

Ec. Cornel Pițu a precizat că inspectorii DSP Alba nu au aplicat amenzi deoarece ”merg pe ideea de a preveni pe cât posibil și dacă nu se remediază amenzile sunt usturătoare”. DSP Alba a dat un termen, de remediere, în care unitatea trebuie să fie dezinfectată, iar apoi, din nou, controlată de inspectorii sanitari. Cornel Pițu a precizat că sancțiunea suspendării activității nu a afectat foarte mult unitatea deoarece în 18 iulie s-a încheiat ultima serie a taberelor școlare, la respectiva locație.

Copiii afectați de toxiinfecție sunt elevi la clase cu predare în limba maghiară de la școli din municipiul Cluj-Napoca, fac parte dintr-un ansamblu de dansuri populare și se aflau, din 11 iulie, într-o tabără organizată la pensiunea din Rimetea. Ei urmau să susțină un spectacol în fața părinților veniți să-i viziteze și apoi să-i ia acasă. Copiii au avut, joi seara, în meniu mezeluri (salam și parizer) și tocăniță de pui. În cursul nopții au început să se simtă rău, acuzând dureri de burtă, vărsături și stare febrilă – simptomele specifice toxiinfecției alimentare, iar dimineața, în jurul orei 5.00 au fost transportați la spital.

DSP Alba continuă ancheta în acest caz, a prelevat probe de alimente din bucătăria pensiunii, şi urmează să stabilească cauzele care au dus la intoxicarea copiilor.

UPDATE: DSVSA Alba a trimis, miercuri, un comunicat de presă pe care îl redăm în rândurile de mai jos: 

Referitor la suspiciunea de toxinfectie alimentara la un numar de 15 copii ca urmare a consumului de alimente la o pensiune, din localitatea Rimetea, județul Alba, apartind de Fundatia Fostilor Elevi ai Liceului Brassai Samuel Cluj, DSVSA Alba menționează că în data de 17 iulie inspectorii au verificat unitatea. S-au constatat urmatoarele:

– Pensiunea nu este înregistrată sanitar veterinar în conformitate cu Ord.A.N.S.V.S.A 111/2008, depozitarea produselor alimentare s-a efectuat necorespunzător, există ambalaje fără elemente de identificare şi produse alimentare achiziţionate din unităţi neaprobate sanitar vetrinar

-In data de 17.07.2015 cu ocazia controlului s-a procedat la prelevarea unui numar de 4  probe din produsele alimentare materii prime care au fost folosite la preparerea meniurilor din data 16.07.2015. Probele au fost expediate către L.S.V.S.A. Alba, în vederea efectuarii analizelor.

– In blocul alimentar s-a dispus măsura de sistare a activitatii pâna la stabilirea cauzelor care au dus la îmbolnavirea copiilor precum şi  reţinerea/sechestratrea cantităţii de 48,1 kg alimente neconforme, alimente care la data controlului erau depozitate necorespunzător fară respectarea regimului termic şi fără elemente de identificare.

– Dupa primirea rezultatelor de laborator si finalizarea anchetei, cu reprezentantii din cadrul D.S.P. Alba, vom comunica rezultatul final al investigatiilor.

– Pentru deficienţele constatate operatorul alimentar a fost sanctionat în conformitate cu HG 984/2005 cu amendă contavenţionala în cuantum de 15 000 lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea