Rămâi conectat

Ştirea zilei

DSP Alba a controlat 7 spitale din judeţ. Care sunt problemele identificate la fiecare unitate în parte

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Spitalul Judetean Alba01Direcţia de Sănătate Publică Alba a finalizat prima etapă a controalelor în spitalele din judeţ, iar inspectorii sanitari nu au găsit deficienţe majore, în ceea ce priveşte condiţiile igienico-sanitare. Au fost controlate 7 spitale din judeţ, iar în această săptămână este controlat Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, de către o echipă din Vâlcea, în vreme ce DSP Alba realizează controale la Arad.

Spitalul din Aiud. Au fost probleme cu blocul operator şi spălătoria care sunt dotate cu echipaje învechite. Conform planului de conformare în 2014 cele două obiective sunt cuprinse în reabilitare şi dotare cu utilaje  noi, acţiuni care sunt în plină desfăşurare

Spitalul din Abrud: Neconformitatea majoră o reprezintă staţia de sterilizare care este cu uzură fizică majoră. Demersurile sunt demarate în colaborare cu consiliul local pentru achiziţionarea unui aparat de sterilizare nou. Va fi reabilitată până la sfârşitul semestrului III şi spălătoria cu respectarea circuitelor impuse de legislaţia sanitară

Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud. Din cauza că funcţionează într-o clădire veche au apărut probleme din cauza microclimatului din unitate (pereţi neizolaţi, suprafeţe vitrate cu tâmplărie veche). A apărut condensul care a dus la degradarea spaţiilor la grupuri sanitare, spălătorie şi bloc alimentar. Pentru anul 2014 au fost identificate sumele care vor fi alocate pentru reabilitarea acestor spaţii şi a grupurilor sanitare cu creşterea numărului acestora.

Spitalul din Blaj se încadrează foarte bine în normele impuse de acreditarea spitalelor care a demarat. În secţiile din spital care funcţionează în clădirea veche a acestuia cu precizarea că au un graf ridicat de solicitare datorită  mobilităţii.  S-a identificat ca neconformitate lipsa suprafeţei de 7 mp/pătraţi conform ordonanţei 914 – 2006, dar ca şi cubaj în norme

Spitalul Cugir are un sistem pavilionar. Unitatea este în curs de reabilitare pentru pavilionul în partea dreaptă cu secţiile aferente chirurgie şi medicină internă. Probleme speciale ridică blocul alimentar cu pavimentul deteriorat şi circuitul nefuncţional al laboratorului care va fi relocat odată cu reparaţia şi amenajarea pavilionului care cuprinde acest spaţiu şi ambulatoriul respectiv în cursul anului 2014. Se va lua în calcul şi înlocuirea mobilierului deteriorat, unde este cazul.

Spitalul Cîmpeni. Probleme deosebite ridică locaţia spălătoriei, un spaţiu degradat din cauza condensului. Situaţia este parţial remediată prin amenajarea şarpantei spaţiului urmând să fie făcută igienizarea în momentul în care condiţiile atmosferice o vor permite.

Spitalul din Sebeş: Neconformitatea identificată se referă la circuitul blocului operator (septic, aseptic) şi a spaţiului de pregătire a instrumentului. Blocul alimentar necesită igienizarea care va fi făcută tot în trimestrul II.

Conform programului publicat de MS, în săptămâna 24 – 31 martie se vor desfăşura controale încrucişate la spitalele judeţene de urgenţă şi institute, iar în perioada 1 aprilie – 31 mai vor fi repetate controalele. În urma primei etape au fost aplicate sancţiuni însă niciun spital nu a fost închis.

Nicolăescu a dispus un amplu control, în perioada 1 martie – 31 mai, în toate unităţile sanitare publice, acţiune care vizează, în principal, verificarea condiţiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale şi, totodată, instituirea unui standard elementar de curăţenie.

Ministrul Sănătăţii le-a spus reprezentanţilor DSP-urilor că acolo unde deficienţele nu pot fi remediate sau măsurile propuse nu pot fi aplicate să dispună închiderea unităţilor sau a secţiilor sau modificarea structurii unităţii sanitare, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care pot pune în pericol starea de sănătate a acestora.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea