Rămâi conectat

Ştirea zilei

Drumul spre Poarta Raiului a fost declarat STRATEGIC și poate fi MODERNIZAT. Primăria Șugag a trimis noile solicitări de cedare a porțiunii de circa 18 km

Ziarul Unirea

Publicat

în

Drumul spre Poarta Raiului a fost declarat STRATEGIC și poate fi MODERNIZAT. Primăria Șugag a trimis noile solicitări de cedare a porțiunii de circa 18 km

Până la Dumnezeu nu ne-or mai mânca… ”sfinții”? Drumul până la unitatea militară din Poarta Raiului a fost declarat strategic și trebuie modernizat corespunzător. Primăria Șugag a transmis deja spre Ministerul Mediului și Romsilva noile solicitări de cedare a porțiunii de circa 18 km de drum, pentru modernizare.

În ședința din 3 decembrie 2020 a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis, drumul de aproape 18 kilometri de la Barajul Oașa până sus, în Luncile Prigoanei, spre Poarta Raiului, a fost declarat drum strategic, fiind inclus în Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024.

După cum bine știe toată lumea, armata deține sus, în Poarta Raiului, lângă Iezerul Șureanu, un obiectiv militar. Această decizie pare să fie epilogul unei probleme care persistă de peste 20 de ani, de când sus, spre Șureanu, au început să se contureze frumoase stațiuni turistice. Pe lângă problemele firești care apar în cazul unei dezvoltări urbanistice – infrastructură, PUZ, PUG, debarasarea deșeurilor menajere – constantă în zonă a rămas starea înfiorătoare a drumului de acces, unul forestier, pentru care s-au ”bătut” mai mereu Romsilva și Consiliul Județean Alba și, mai recent, de vreo trei ani, Romsilva și Primăria comunei Șugag, primărie care administrează și percepe taxe pentru terenul din Luncile Prigoanei.

Mai sus, terenurile din Poarta Raiului și Șureanu sunt administrate și taxate de primăriile din Săsciori și Cugir. Deși de la sfârșitul lunii noiembrie 2019 și până în decembrie 2020, s-ar presupune că primarul liberal al comunei Șugag, Constantin Jinar, de 20 de ani ales repetat pe listele PNL, ar fi beneficiat, tradițional, de largul sprijin al colegilor aflați la guvernare, lucrurile nu au stat chiar așa.

În timpul vizitei din 24 iulie 2020, când a inaugurat ce a mai rămas de inaugurat din Transalpina, premierul Ludovic Orban a răspuns astfel solicitării ziarului Unirea, în timpul conferinței de presă susținute lângă barajul de la Oașa: ”E o problemă care se va rezolva. Știți cum e, până la Dumnezeu te mănâncă sfinții. Până ajunge decizia la nivel guvernamental, trebuie să semneze câte 12 oameni, prin mai multe ministere. Deocamdată, sunt în curs de obținere semnăturile; oricum, o vom rezolva”.

Cel mai probabil, ”sfinții” pe care îi invoca premierul Orban atunci sălășluiau mai degrabă prin Consiliul de Administrație al RN Romsilva. Iar documentațiile repetate prin care Primăria Șugag a solicitat drumul până sus, în Luncile Prigoanei-Poarta Raiului puteau astfel să stea, sau să circule, după caz, pe la tot felul de ministere, tot fără nicio finalitate. Dacă ”sfinții” invocați de Orban nu ar fi dorit-o, nu se ajungea nici în Poarta Raiului, darămite la Dumnezeu. Dar o ”Portiță” de acces în Rai a fost găsită și, de ce nu, utilizată. Pentru că drumul duce spre un obiectiv militar, el a putut fi clasificat ca fiind drum strategic, de importanță națională și a fost inclus în Planul de Apărare al țării pentru 2020-2024.

Luni, 25 ianuarie, Primăria Șugag a înaintat deja spre Ministerul Mediului și spre Romsilva adresa primită de la CSAT (prin care drumul spre Luncile Prigoanei a fost clasificat ca drum strategic). ”Acum rămâne doar să-și mai facă treaba Ministerul Mediului și Romsilva să ne cedeze acest drum. Să putem moderniza acest nou drum strategic spre unitatea militară de la Poarta Raiului”, a conchis primarul comunei Șugag, Constantin Jinar.

*Poarta către Rai

Accesul spre domeniul schiabil se face pe lângă barajul de la Oașa, după ce părăsiți DN67C – Transalpina – și intrați prin dreapta, pe lângă lacul de acumulare, pe DJ704, un traseu de off-road mai degrabă decât un drum pentru turiștii fără adrenalină în motoare sau în sânge. De la barajul Oașa se ajunge prima dată la complexul monahal Mănăstirea Oașa, iar de acolo, mai sus, în Luncile Prigoanei, o zonă cu pensiuni, aflată la 4,5 km distanță de Domeniul Schiabil Șureanu.

Stațiunea Poarta Raiului se află la 1,2 km distanță de Domeniul Schiabil Șureanu și are spații de cazare și alimentație publică. Domeniul Schiabil Șureanu este situat într-un cadru natural montan magnific, între vârful Șureanu de 2.059 m și vârful Pătru de 2.130 m (cu vârfurile Aușel de 2.009 m și Curmătura de 1.809 m). Zăpada măsoară peste un metru și jumătate între lunile decembrie și aprilie. Pârtiile sunt dotate cu două teleschiuri și telescaun.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea