Ziarul Unirea

Drumul pe care ar fi trebuit să mergem

În Alba Iulia lucrurile trebuie puse în mişcare. Dinspre primărie vin doar sloganuri şi nimic concret pentru oameni – cum ar fi dezvoltare sau locuri de muncă, iar dinspre PDL, care conduce şi Alba Iulia la fel cum conduce România, vin doar râuri de ură. Cred că e cazul să îi oprim şi să le dăm o „foaie de parcurs”, o reţetă pe care aceşti politicieni învechiţi nu sunt în stare să o gândescă. E enervant să vezi că cei care conduc zeci de ani oraşul dorm în continuare pe valiză, ca nişte venetici veniţi în oraş, fără să rezolve ceva, fără să construiască ceva.
Propunerile pe care le fac aici, propuneri pentru Alba Iulia, sunt şi tot atâtea întrebări: de ce nu au făcut nimic din toate acestea de atâţia ani de când conduc acest oraş? De ce nu s-a dat un răspuns la ele? Solicit primarului Hava să lămurească public toate aceste întrebări.
Ştim că investitorii nu aterizează din senin, ci trebuie să te duci tu, ca primar, ca municipalitate, să îi convingi să vină. Umblă însă tot mai mult vorba că cei care au vrut să facă ceva în oraş au fost trimişi înapoi de unde au venit.
Iată câţiva paşi care trebuie făcuţi. Invităm primăria şi celelalte forţe politice din oraş să ofere un punct de vedere:
1. Care sunt domeniile economice prioritare pe care municipalitatea Alba Iulia şi le asumă în acest moment pentru a atrage investitori? Industria lemnului? IT? Industria textilă? Care sunt cu alte cuvinte, în afara turismului din jurul Cetăţii, polii de dezvoltare ai oraşului?
2. Ce analize asupra forţei de muncă şi a calificărilor profesionale existente în oraş s-au realizat? Analize care pot sta la baza profilului zonei, profil care trebuie „vândut” investitorilor care vor să ştie pe ce se bazează când vin aici.
3. Au fost aduşi specialişti în analiza pieţelor externe, specialişti în materie de investiţii care să ofere o strategie pentru identificarea, contactarea şi negocierea oportunităţilor de investiţie în oraş?
4. Există un pachet de promovare a oportunităţilor economice ale oraşului Alba Iulia şi ale zonei limitrofe?
5. Care sunt facilităţile fiscale şi de altă natură create pentru posibili investitori?
6. Există un dialog permanent cu oamenii de afaceri deja activi în oraş şi judeţ pentru a folosi experienţa acestora pe diverse pieţe, contactele cu parteneri de afaceri externi?
7. Există personal calificat la Primărie cu expertiză de business care să se ocupe permanent de astfel de analize, materiale, dialog cu potenţiali investitori?
8. Câte firme externe au fost contactate şi câtora dintre ele li s-a prezentat profilul oraşului nostru?
9. Cu câte Camere de Comerţ ale altor ţări există un contact permanent pentru a exista o informare a investitorilor din alte ţări despre oportunităţile oraşului?
10. Câte Camere de Comerţ au fost invitate să îşi deschidă un punct de lucru în Alba?
11. Ce analize s-au făcut împreună cu Universitatea „1 Decembrie 1918” asupra forţei de muncă ce trebuie pregătită în Alba Iulia pentru a spori şansele la un loc de muncă atât pentru tineri, cât şi pentru investitori ca să aibă mână de lucru calificată?
12. Ce investiţii s-au făcut în „zona industrială” a oraşului pentru a primi investitorii şi ce infrastructură, inclusiv rutieră, li se oferă?
Mai nimic din toate acestea nu există. Nimeni nu s-a ocupat de ele. În afara unor lucruri marginale – că s-a declarat de exemplu un teren ca fiind „zonă industrială” – interesul pentru a spori mediul de afaceri local este zero.
Cele 12 puncte, minimale, sunt tot atâtea propuneri pe care le facem deschis conducerii oraşului pentru că sunt în interesul nostru al tuturor. Atâta timp cât nu se face aşa ceva, Alba Iulia va muri încet. Sperăm să găsim înţelepciune din partea celor care conduc de atâta timp oraşul, dincolo de orgoliile lor politice mărunte.
Îmi asum, alături de PNL, să lucrez împreună cu orice forţă politică inteligentă şi deschisă pe aceste programe de dezvoltare locală, pentru crearea locurilor de muncă.
Simone ALBANI, vicepreşedinte PNL Alba

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

ADEZIUNE PLUS ALBA

Te-ar putea interesa și:

TRAGEDIE în Alba Iulia: O persoană, găsită DECEDATĂ la o ad 13 metri, într-o fântână din Micești

Pompierii din Alba Iulia au intervenit marți, în jurul orei 22.40, pentru extragerea unei persoane căzute într-o fântână, în municipiul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Viorel 9 decembrie 2010 at 11:33

Dnl Albani,ideile sunt foarte bune, dar cu Hava nu exista nici o sansa in dezvoltare orasului, urmareste DOAR interesul personal…..

calin 9 decembrie 2010 at 11:41

Albaiulieni isi merita soarta pe deplin,au vazut de ce a fost in stare Hava in fostele mandate si in ciuda acestui fapt au mai acordat inca o sansa .Dc? pentru niste trotuare!!?? Nu pot sa imi dau seama…..
succes dnl Albani

jiji 11 decembrie 2010 at 17:03

cine ţi-a scris articolul măi d-le macaronar? ? ? că tu abea vorbeşti româneşte…..fă bine şi nu mă mai plictisi cu părerile tale.hai sictir ! !

Dan 15 decembrie 2010 at 8:33

Ce ar fii daca Albani s-ar duce in masa cu pluta de unde a venit in Cisma si sa ne lase pe noi in pace! Sa-si expuna acolo „pretioasele idei in limba lui materna, ca poate il asculta cineva!

Comentariile sunt oprite