Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Drumul până la Marea Unire din 1 Decembrie 1918: Cum a ajuns România „Mare”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Drumul până la Marea Unire din 1 Decembrie 1918: Cum a ajuns România „Mare”

Momentul 1 Decembrie marchează ziua în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, dând naștere astfel României Mari. Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie încă din 1990, după ce Ion Iliescu a promulgat o lege în acest sens.

România și-a declarat independența față de Imperiul Otoman în 1877, iar anul următor, după un război ruso-turc pe care noi îl numim Războiul de Independență, România a fost recunoscută internațional drept un stat liber.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

După Al Doilea Război Balcanic, România intra în posesia Cadrilaterului, în urma înfrângerii Bulgariei. În timpul domniei regelui Ferdinand I, România iese victorioasă din Primul Război Mondial și aproape și-a dublat dimensiunea atunci când Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit pe rând cu România.

Organele reprezentative ale Basarabiei au votat pe 27 martie 1918 unirea cu România. Bucovina a votat tocmai pe 28 noiembrie 1918, iar pe 1 decembrie a avut loc si Marea Adunare de la Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Declarația a fost citită de Vasile Goldiș, academician și om politic român, în cadrul unui eveniment public la care au participat peste 100.000 de români. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, România a pierdut Basarabia și Bucovina în 1940, ambele regiuni fiind anexate de Uniunea Sovietică.

Pe 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este trimisă regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul. Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Citește și: PROGRAM| PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

Marea Unire este recunoscută oficial pe plan internațional prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920.

10 mai şi 23 august, datele care au marcat anterior Ziua Naţională a României

Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 şi 1989, pe 23 august.

Deoarece prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

Sursa: alephnews.ro zf.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea