Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Drumul forestier Râul Mare-Şurianu riscă să rămână în „epoca de piatră”: Direcţia Silvică Alba și Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA, răspuns negativ pentru trecerea în administrarea consiliului local Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Drumul forestier Râul Mare-Şurianu riscă să rămână în „epoca de piatră”, după ce Direcţia Silvică Alba și Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILV au răspuns negativ la solicitarea pentru trecerea în administrarea consiliului local Cugir.

În demersul său de a-şi dezvolta turistic zona montană, prin preluarea şi ulterior prin modernizarea drumului forestier Râul Mare-Şurianu, Cugirului i se pun primele piedici la nivel judeţean, de către Direcţia Silvică Alba, şi apoi la nivel naţional, de către Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA. Cele două instituţii au răspuns negativ la solicitarea Primăriei Cugir ca drumul şi terenul aferent lui să fie trecute în domeniul public al oraşului şi în administrarea consiliului local, în prezent ele fiind în domeniul public al statului şi în administrarea RNP Romsilva, scrie cugirinfo.ro

Citește și: Cugirul vrea sa obțină proprietatea drumului Râul Mare-Șurianu care leagă orașul cu domeniul Schiabil Șurianu. Adrian Teban: „Drumul are nevoie de investiții, însă le putem realiza doar dacă devenim proprietari asupra lui”

Turismul în zona de munte este văzut de către conducerea administraţiei locale ca una dintre oportunităţile viitoare de dezvoltare economică a oraşului, cu condiţia amenajării optime a infrastructurii rutiere. „Cugirul poate, trebuie şi are dreptul să beneficieze de oportuniţăţile turistice ale zonei în care se află. Vrem să modernizăm drumul Râul Mare-Şurianu, care este cea mai rapidă cale de acces către Domeniul Schiabil, însă nu putem face acest lucru decât dacă devenim proprietari asupra drumului. Din păcate, demersul nostru întâmpină primele piedici, însă vom continua să parcurgem toţi paşii legali necesari, pentru că nu putem permite să pierdem o oportunitate de dezvoltare economică. ” a precizat primarul Adrian Teban.

Primăria Oraşului Cugir consideră că avizele negative date de cele două instituţii sunt nu doar neîntemeiate, ci şi lovite de nulitate. Din acest motiv, autoritatea locală a formulat plângeri prealabile către Direcţia Silvică Alba şi RNP Romsilva, solicitând revenirea asupra hotărârilor luate. În primul rând, se reclamă o încălcare a competenţelor expres prevăzute de lege în cazul ambelor decizii.

Concret, Hotărârea nr. 57/14.10.2020 a Comitetului Director al Direcţiei Silvice Alba este lovită de nulitate din simplu motiv că instituţia în cauză nu are atribuţii de avizare privind trecerea drumului forestier Râul Mare-Şurianu în proprietatea publică a oraşului Cugir. „Conform Ordinului nr. 1019/2019, asupra deciziei de emitere a avizului are competenţă doar Consiliul de Administraţie al RNP – Romsilva şi nicidecum un organ colegial al unei unităţi din subordinea Directorului General al RNP – Romsilva” se arătă în plângerea prealabilă formulată de Primăria Cugir.

Citește și: VIDEO: Ca să ajungi la Poarta Raiului trebuie să treci prin ”infern”: Drumul de acces spre Munții Șureanu, începând de la barajul Oașa, filmat cap-coadă de un turist

Tot nulă, pe motiv de încălcare a competenţelor, este considerată şi adresa prin care Directorul General RNP Romsilva comunică faptul că „nu se poate emite avizul”. În fapt, solicitarea Primăriei Cugir nici măcar nu a fost dezbătută de către Consiliul de administraţie al instituţiei, cel în măsură să ia o decizie în acest sens.

Administraţia locală cugireană reclamă inclusiv lipsa unor motivaţii temeinice şi corespunzătoare. Argumentul că „drumul forestier în cauză deserveşte în totalitate fond forestier proprietate publică a statului” este considerat contrar adevărului, deoarece o porţiune din acesta, respectiv 6,60 km este proprietatea Oraşului Cugir, iar drumul deserveşte alte şapte suprafeţe de pădure aflate în proprietatea altor primării, consilii locale şi composesorate. În neconcordanţă flagrantă cu adevărul şi cu legislaţia în vigoare este considerat şi argumentul că prin trecerea drumului în proprietatea Cugirului s-ar falimenta Ocolul Silvic Cugir, în fapt, conform legislaţiei din domeniu, acesta având în continuare dreptul să folosească ca şi în prezent acest drum forestier. „În plus, ne întrebăm retoric dacă explotarea fondului forestier pe un drum modernizat scade sau creşte rentabilitatea” mai precizează edilul Cugirului.

Primăria Oraşului Cugir este decisă să apeleze la toate mijloacele legale, obiectivul demesrului fiind dezvoltarea turismului în zona Cugir şi impulsionarea economică a oraşului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea