Rămâi conectat

Ştirea zilei

Drumul forestier Râul Mare-Şurianu riscă să rămână în „epoca de piatră”: Direcţia Silvică Alba și Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA, răspuns negativ pentru trecerea în administrarea consiliului local Cugir

Publicat

în

Drumul forestier Râul Mare-Şurianu riscă să rămână în „epoca de piatră”, după ce Direcţia Silvică Alba și Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILV au răspuns negativ la solicitarea pentru trecerea în administrarea consiliului local Cugir.

În demersul său de a-şi dezvolta turistic zona montană, prin preluarea şi ulterior prin modernizarea drumului forestier Râul Mare-Şurianu, Cugirului i se pun primele piedici la nivel judeţean, de către Direcţia Silvică Alba, şi apoi la nivel naţional, de către Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA. Cele două instituţii au răspuns negativ la solicitarea Primăriei Cugir ca drumul şi terenul aferent lui să fie trecute în domeniul public al oraşului şi în administrarea consiliului local, în prezent ele fiind în domeniul public al statului şi în administrarea RNP Romsilva, scrie cugirinfo.ro

Citește și: Cugirul vrea sa obțină proprietatea drumului Râul Mare-Șurianu care leagă orașul cu domeniul Schiabil Șurianu. Adrian Teban: „Drumul are nevoie de investiții, însă le putem realiza doar dacă devenim proprietari asupra lui”

Turismul în zona de munte este văzut de către conducerea administraţiei locale ca una dintre oportunităţile viitoare de dezvoltare economică a oraşului, cu condiţia amenajării optime a infrastructurii rutiere. „Cugirul poate, trebuie şi are dreptul să beneficieze de oportuniţăţile turistice ale zonei în care se află. Vrem să modernizăm drumul Râul Mare-Şurianu, care este cea mai rapidă cale de acces către Domeniul Schiabil, însă nu putem face acest lucru decât dacă devenim proprietari asupra drumului. Din păcate, demersul nostru întâmpină primele piedici, însă vom continua să parcurgem toţi paşii legali necesari, pentru că nu putem permite să pierdem o oportunitate de dezvoltare economică. ” a precizat primarul Adrian Teban.

Electrica Furnizare Discount

Primăria Oraşului Cugir consideră că avizele negative date de cele două instituţii sunt nu doar neîntemeiate, ci şi lovite de nulitate. Din acest motiv, autoritatea locală a formulat plângeri prealabile către Direcţia Silvică Alba şi RNP Romsilva, solicitând revenirea asupra hotărârilor luate. În primul rând, se reclamă o încălcare a competenţelor expres prevăzute de lege în cazul ambelor decizii.

Concret, Hotărârea nr. 57/14.10.2020 a Comitetului Director al Direcţiei Silvice Alba este lovită de nulitate din simplu motiv că instituţia în cauză nu are atribuţii de avizare privind trecerea drumului forestier Râul Mare-Şurianu în proprietatea publică a oraşului Cugir. „Conform Ordinului nr. 1019/2019, asupra deciziei de emitere a avizului are competenţă doar Consiliul de Administraţie al RNP – Romsilva şi nicidecum un organ colegial al unei unităţi din subordinea Directorului General al RNP – Romsilva” se arătă în plângerea prealabilă formulată de Primăria Cugir.

Citește și: VIDEO: Ca să ajungi la Poarta Raiului trebuie să treci prin ”infern”: Drumul de acces spre Munții Șureanu, începând de la barajul Oașa, filmat cap-coadă de un turist

Tot nulă, pe motiv de încălcare a competenţelor, este considerată şi adresa prin care Directorul General RNP Romsilva comunică faptul că „nu se poate emite avizul”. În fapt, solicitarea Primăriei Cugir nici măcar nu a fost dezbătută de către Consiliul de administraţie al instituţiei, cel în măsură să ia o decizie în acest sens.

Administraţia locală cugireană reclamă inclusiv lipsa unor motivaţii temeinice şi corespunzătoare. Argumentul că „drumul forestier în cauză deserveşte în totalitate fond forestier proprietate publică a statului” este considerat contrar adevărului, deoarece o porţiune din acesta, respectiv 6,60 km este proprietatea Oraşului Cugir, iar drumul deserveşte alte şapte suprafeţe de pădure aflate în proprietatea altor primării, consilii locale şi composesorate. În neconcordanţă flagrantă cu adevărul şi cu legislaţia în vigoare este considerat şi argumentul că prin trecerea drumului în proprietatea Cugirului s-ar falimenta Ocolul Silvic Cugir, în fapt, conform legislaţiei din domeniu, acesta având în continuare dreptul să folosească ca şi în prezent acest drum forestier. „În plus, ne întrebăm retoric dacă explotarea fondului forestier pe un drum modernizat scade sau creşte rentabilitatea” mai precizează edilul Cugirului.

Primăria Oraşului Cugir este decisă să apeleze la toate mijloacele legale, obiectivul demesrului fiind dezvoltarea turismului în zona Cugir şi impulsionarea economică a oraşului.

Publicitate

Ştirea zilei

Video ȘOCANT: Momentul în care un vârstnic de 81 de ani a fost acroșat în parcarea unui supermarket din Alba Iulia, surprins de camerele de supraveghere

Publicat

în

Video ȘOCANT: Momentul în care un vârstnic de 81 de ani a fost acroșat în parcarea unui supermarket din Alba Iulia, surprins de camerele de supraveghere

Momentul șocant în care un vârstnic de 81 de ani a fost acroșat de un autoturism în parcarea unui supermarket din Alba Iulia a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă.

Accidentul grav a avut loc joi, 20 ianuarie, în jurul orei 11:00, în zona Bazinului Olimpic din Municipiul Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount
CITEȘTE ȘI: ACCIDENT RUTIER GRAV în Alba Iulia: Bărbat de 75 de ani, ACROȘAT în parcarea unui supermarket

Din primele informații bărbatul lovit de mașină este rănit grav.

„În cursul zilei de astăzi, în parcarea unui complex comercial, o persoană în vârstă de 81 de ani, în timp ce se deplasa în calitate de pieton a fost acroșat de către un autoturism marca Hyundai.

Ca urmare a evenimentului rutier, pietonul a suferit leziuni corporale fiind preluat de către un echipaj SMURD și transportat la Spitalul Județean Alba Iulia.

În continuare efectuăm cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier, urmând ca sub coordonarea parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia să dispunem măsurile necesare”, a declarat comisarul șef Toma Dan din cadrul Serviciului Rutier Alba Iulia.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| ACCIDENT RUTIER GRAV în Alba Iulia: Bărbat de 75 de ani, ACROȘAT în parcarea unui supermarket

Publicat

în

ACCIDENT RUTIER GRAV în Alba Iulia: Bărbat de 75 de ani, ACROȘAT în parcarea unui supermarket

Un accident rutier grav a avut loc joi, 20 ianuarie, în jurul orei 11:00, în zona Bazinului Olimpic din Municipiul Alba Iulia.

Potrivit IPJ Alba este vorba despre un bărbat de 75 de ani, care a fost acroșat de către un autoturism, în parcarea unui supermarket.

Electrica Furnizare Discount

Din primele informații bărbatul este grav rănit.

Revenim cu amănunte.

Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| ACCIDENT RUTIER pe DN74, la Izvorul Ampoiului: Un tânăr de 23 de ani, RĂNIT după ce s-a izbit cu mașina de un stâlp de curent

Publicat

în

UPDATE| ACCIDENT RUTIER pe DN74, la Izvorul Ampoiului: Un tânăr de 23 de ani, RĂNIT după ce s-a izbit cu mașina de un stâlp de curent

Un accident rutier a avut loc joi dimineață, în jurul orei 8.20, pe Drumul Național 74, în localitatea Izvorul Ampoiului.

Potrivit IPJ Alba este vorba despre o coliziune între un autoturism și un stâlp de electricitate.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului, conducătorul autoturismului a suferit leziuni, posibil ușoare.

UPDATE: La data de 20 ianuarie 2022, în jurul orei 08,30, un tânăr de 23 de ani, din comuna Scărișoara, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 74, pe raza localității Izvorul Ampoiului, a intrat în coliziune cu un stâlp de susținere a rețelei de energie electrică.

În urma accidentului, conducătorul autoturismului a suferit leziuni corporale ușoare, iar stâlpul de electricitate s-a rupt.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare