Rămâi conectat

Politică Administrație

DREPT LA REPLICĂ: Nu este moral să fii consilier local mințind și dezinformând zlătnenii!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mă văd nevoit să aduc niște clarificări în ceea ce privește articolul apărut în presă și semnat de consilierul local PMP din Zlatna, în ceea ce privește spațiile din actualul sediu al Primăriei orașului, închiriate către societatea SC SPONI SRL prin LICITAȚIE PUBLICĂ în anul 1999 respectiv 2001.

Citiți și Nu este moral să fii primar iar Primăria să-i închirieze fiului primarului un spațiu în sediul ei!

În primul rând, vreau să aduc la cunoștință cetățenilor orașului Zlatna că sumele pe care le-a prezentat consilierul PMP nu reprezintă realitatea. În momentul de față, societatea SPONI plătește o chirie comasată de 425,75 lei pe lună la care se adaugă o taxă pe clădire în valoare de 1166 lei + 48 lei (taxa teren) pe an, stabilită în baza unei evaluări a clădirii după ce aceasta a fost renovată.

În momentul închirierii acelor spații clădirea respectivă nu era primărie și nici măcar nu exista un proiect pentru ca aceasta să fie modernizată.

Vă mai aduc la cunostință faptul că spațiile respective au fost închiriate în baza unor licitații publice iar contractele au fost prelungite prin acte adiționale în baza contractelor initiale. Societatea SPONI a plătit toate taxele către Primăria Zlatna la timp, respectând toate clauzele contractuale.

Făcând o comparatie cu alți chiriași ai UAT Zlatna,  pentru un alt spatiu asemănător, având o suprafață de 48m2 se plătește o chirie lunară de 168,1 lei indexată anual cu indicele de inflatie. În ceea ce priveste terenurile concesionate în oraș, preturile variază în functie de calculele pe care le fac experti autorizați ANEVAR, respectiv: o societate comercială plăteste pentru 170 m2 teren concesionat, suma de 108 lei/ an. O altă societate plătește pentru 56m2 suma de 718,9 lei/an. Or, toate aceste sume s-au stabilit în baza legii.

Ipocrizia domnului consilier PMP constă în faptul că dumnealui dorește crearea de locuri de muncă în orașul Zlatna iar solutia de bază este să mărească substanțial chiriile și preturile concesiunilor din oraș.

Societatea SPONI are în momentul de față 33 de angajati dintre care 6 persoane muncesc în spațiul despre care se face vorbire mai sus. De asemenea impozitele pe care această societate le varsă anual către Primăria Zlatna sunt de 12.729 lei, aspect pe care nu l-a evidentiat respectivul consilier.

Personal consider că ar trebui încurajată initiativa privată, mai ales în rândul tinerilor și mai ales în zona de productie, ceea ce 6 oameni desfășoara în acel spațiu. Sunt sigur că dacă eu și fratele meu am fi fost angajati prin institutii publice, respectivul consilier ne-ar fi criticat pentru faptul că nu facem nimic pentru zona privată. Din păcate totul se rezumă la capital politic în viziunea unor oameni care nu prea au realizat nimic într-o viață de om…Cum spunea un mare gânditor; ,,Cu totii suntem experți în practicarea virtuții de la distanță,,.

Pentru o clarificare mai bună a posibilelor ilegalităti pe care le scoate în evidență consilierul PMP, vă mai aduc la cunostință faptul că în ceea ce priveste spațiile respective, în urma unor plângeri penale, s-a deschis dosarul penal nr.446/P/2016, pe numele primarului orașului Zlatna, pentru săvârșirea infractiunii de conflict de interese, dosar preluat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie și Justitie.

La data de 25.10.2017 a fost emisă ordonanța de clasare a cauzei având ca obiect infracțiunea de conflict de interese în forma continuată, aplicându-se în speță legea penală mai favorabilă astfel:

Contractele de închiriere a celor două spații comerciale au fost încheiate anterior accederii lui PONORAN SILVIU în funcția de primar, urmare a unei hotărâri a Consiliului Local Zlatna, privind încheierea unor asemenea contracte referitor la alte 19 spații alături de cele închiriate către SC SPONI SRL, iar posibilitatea prelungirii duratei contractelor și indexarea anuală a chiriei cu rata inflației au fost de asemnea prevăzute în hotărârea consiliului local. Așadar, actele aditionale la cele două contracte, semnate de suspect, respectă condițiile și limitele prevăzute de hotărârea consiliului local, neaducând vreun beneficiu necuvenit firmei administrată de fiul său, în raport cu ceilalti co-contractanți ai primăriei aflați în situație similară.

,,In concluzie, datorita imprejurarilor si conditiilor in care au fost comise, faptele suspectului nu sunt practic prevazute de legea penala….,,

Astfel s-a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor pentru care s-a efectuat in rem si in personam urmarirea penala in cauza, cauza fiind clasata pentru ambele infractiuni de folosire a functiei pentru favorizarea unei persoane.

Cred ca este moral sa poti munci in tara ta, sa platesti impozitele la zi, si sa te lupti in fiecare zi pentru a promova niste principii de corectitudine sociala. Doar cine nu munceste nu greseste, iar daca sunt facute ilegalitati am incredere ca justitia actuala este mai mult decat capabila sa scoata la iveala adevarul in orice situatie din tara noastra, la fel cum se poate vedea si in exemplul spetei de mai sus.

Tudor Ponoran

Consilier judetean PNL si consilier juridic la SC SPONI SRL

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi

Bogdan Ilea

Publicat

în

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi Consiliul Local Alba Iulia este convocat în ședință ordinară, pe data de 29 aprilie 2024. Între proiectele de hotărâre de pe Ordinea de zi se află și proiectul de hotărâre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea