Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Dragoș Damian, om de afaceri: ”Există o posibilitate reală ca energia să devină mai scumpă”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dragoș Damian, om de afaceri: ”Există o posibilitate reală ca energia să devină mai scumpă”

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj și director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România – PRIMER, atrage atenția că reglementarea prețului la utilități prin stabilirea unui nivel impus poate conduce la „efecte perverse”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Orice guvernare poate fixa prețurile la orice serviciu sau produs, cu atât mai mult in condiții de forță majora. Ceea ce nu poate face însă nici o guvernare este să oblige furnizorii să vândă acel serviciu sau produs la prețul impus fără să ofere o formă de compensare. Cel mai bun exemplu al unei piețe reglementate disfuncțional este piața medicamentelor generice din Uniunea Europeană. Fiecare țară utilizează formule de calcul prin care impune furnizorilor să vina la cel mai mic sau la unul dintre cele mai mici prețuri pentru fiecare medicament”, a afirmat Dragoș Damian.

Rezultatul este vizibil la nivelul întregii uniuni:

– penurii de medicamente uzuale, cele care sunt de regulă (forțate să fie) ieftine, pentru că medicamentul devine nerentabil și este scos din nomeclatorul furnizorului;

– creșteri paradoxale de prețuri: nu sunt creșteri reale ci este înlocuit medicamentul ieftin cu o variantă mai scumpă;

– export paralel, în cuvinte simple, este luat medicamentul dintr-o țară în care prețul este mic și este revândut într-o țară în care prețul este mare;

– specula “legală”, medicamentul este adus din altă țară pacientului disperat, la prețuri exorbitante.

Așa va fi și într-o piață reglementată a surselor de energie, fie ele lemn, gaz, carbune, petrol, apă, vânt, soare, hidrogen, etc. Furnizorii de energie au aceleași variante precum furnizorii de medicamente:

– nu vor mai livra dacă vor fi obligați să vină cu un preț neverosimil, generând penurie severă;

– se vor duce în altă parte să vândă mai scump, nimeni nu-i poate opri;

– vor înlocui forme de energie cu preț reglementat cu unele nereglementate;

– vor recurge la sisteme “legale” de speculă, vor vinde la un preț mai mare de comun acord cu clientul, care nu are încotro.

Atunci cand dispare un medicament autoritățile aduc pe nevoi speciale, de la un alt furnizor, un medicament similar, însă la un preț mult mai mare. Se creează astfel o situație ridicolă, în loc de a se plăti mai puțin se plătește mai mult.

Așa se va ajunge și în cazul energiei, daca se trece la prețuri reglementate, impuse. Exista o posibilitate reală ca energia să devină mai scumpă.

Problema are rădăcini mai adânci. UE consideră a fi simple “mărfuri” o serie de servicii și produse absolut vitale – inclusiv medicamentele și energia – lăsând să funcționeze “libera circulație a mărfurilor în spațiul comunitar”, deși acestea au prețuri impuse la niveluri diferite în multe țări. Iar asta nu poate duce decât la efecte perverse”, a concluzionat Dragoș Damian.

sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea