Rămâi conectat

Cultură Educație

Dr. Mircea Năstase: „Pentru mine pictura a devenit singurul sprijin pentru tot răul din viaţă”

Publicat

în

·Galeria de Artă din Alba Iulia : Expoziţie de pictură  a dr. Mircea Năstase

Joi, 1 martie, la Galeria de Artă din Alba Iulia, în prezenţa a zeci de iubitori ai artei, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură a dr. Mircea Năstase. Expoziţia cu peste 40 de tablouri a fost prezentată de Traian Mârza, preşedintele U.A.P Alba, care în discursul său a precizat despre dr. Mircea Năstase că realmente îl simte un pictor remarcabil, profesionist, pe care l-a încurajat în câteva şedinţe ale lor legate de pictură, doar că la un pictor care are o structură internă serioasă, intervenţia e de multe ori de prisos. A luat cuvântul mai apoi Mircea Năstase, pictor de o mare sensibilitate după cum se poate deduce şi din lucrările sale, şi a vorbit despre ceea ce înseamnă din punctul său de vedere o expoziţie de pictură şi pictura. „O expoziţie de pictură reprezintă până la urmă un exerciţiu dat privirii, o lecţie de analiză a bunului gust atât de greu încercat în zilele noastre. Prostia şi incultura sunt calificative emblematice pentru o societate de consum, izolarea artistului, a operei sale în sânul acestei societăţi n-a fost parcă niciodată mai mare, munca sa n-a fost nicicând mai anonimă. Avem o stare de  fapt menită să declanşeze mari traume sufleteşti, o îndoială a valorii de sine şi până la urmă a rostului existenţial. Nimeni nu-i destul de dăruit încât să nu simtă nevoia măcar a unei aprecieri sincere de stimul …”. „În ceea ce mă priveşte, pictura a devenit singurul sprijin pentru tot răul din viaţă. Dezgustul se transformă în creaţie, dar creaţia nu oglindeşte dezgustul. Nici nu doresc acest lucru, când pictez caut frumuseţea pe care încerc s-o interpretez cromatic, astfel încât la final lucrarea odată terminată să-mi aducă o stare de bine. De fapt, doresc să spun că în viziunea mea, asta nu poate exista în afara frumosului. Dacă frumuseţea dispare nu mai are  rost să discutăm despre artă. Sper din tot sufletul ca lumea artelor, atât de mult dislocată din matcă, să-şi revină şi să-şi recupereze în cel mai scurt timp speranţa.” Despre frumuseţea lucrărilor domnului Mircea Năstase le-a vorbit celor prezenţi şi sculptorul albaiulian Adam Romi, autorul binecunoscutelor busturi ale poeţilor naţionali Adrian Păunescu şi Grigore Vieru, amplasate pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.
Au fost expuse picturi în ulei pe pânză, pe placaj sau pe carton ale dânsului precum: „Flori”, „Primăvara în şanţurile cetăţii”, „Gherbere”, „Vas cu flori”, „Cais în floare”, „Violete de Parma”, „Sălcii pe Mureş”, „Vara la ţară”, „Gospodării în Apuseni”,”Veneţia”,”Cârciumăresele”, „Pe mal la Techirghiol”, Plajă în Tassos” sau „Peisaj din Bucium-Poieni”. Menţionăm că picturile dr. Mircea Năstase sunt cunoscute în rândul nostru de mai bine de 6 ani cu un număr de peste 9 expoziţii.
Alexandra MATEŞ

 

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare