Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Dr. Diana Barbonţa, primul autor român care coordonează o analiză sistematică Cochrane în domeniul metabolism, diabet şi endocrinologie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dr. Diana Barbonţa: unul dintre cei patru medici specialişti în diabet din judeţul Alba, care monitorizează peste 14.000 de pacienţi care au sau au avut probleme cu diabetul zaharat.

Portret
Dr. Diana  Barbonţa este medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi şeful Centrului Judeţean de Diabet Alba.
A absolvit Facultatea de Medicină din Cluj, în anul 1990. “Specialitatea am ales-o din pasiune, pasiune pe care o am şi acum”, ne spune dr. Diana Barbonţa.
Are un doctorat în medicină, la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, din 2005.
A urmat un postdoctoral de cercetare clinică avansată, 2008-2009, la Cambridge, Marea Britanie, absolvit cu distincţia “cum laudae” în domeniul analize sistematice şi meta-analize.
Este membru al Cochrane Collaboration (organizaţie înfiinţată la Oxford, Marea Britanie în 1993) – din 2009. Aceasta este o organizaţie internaţională non-profit, cu aproximativ 30.000 de membri din 100 de ţări, majoritatea din Marea Britanie (80%), SUA şi Australia. Este membru al Grupului Cochrane de Metabolism, Diabet şi Endocrinologie (CMED) cu sediul la Universitatea “Heinrich Heine”, Dusseldorf, Germania. Dr. Diana Barbonţa este primul autor român care coordonează o analiză sistematică Cochrane. Acest grup este format din 10 autori din ţările est-europene, inclusiv Rusia, dintre care doar trei sunt femei. “Nu cred că numele lucrării mele actuale e relevant, mai încep şi altele, dar e important de menţionat faptul că echipa pe care o coordonez este formată din britanici, întrucât în România nu există încă persoane pregătite în acest domeniu”.
În ianuarie 2013 a fost lector, împreună cu directorii Centrelor Cochrane din Elveţia şi cu cel din Austria, la Bucureşti, în cadrul primului workshop de analize sistematice organizat în România de Universitatea “Carol Davila” din Bucureşti. Este căsătorită cu medicul chirurg Cristian Barbonţa. Împreună au un băiat în vârstă de 15 ani, care studiază la Liceul “Lucian Blaga” din Sebeş, Secţia ştiintele naturii, în limba germană.

În Alba există doar patru medici specialişti în diabet,  boli de nutriţie şi boli metabolice, în condiţiile în care numărul persoanelor cu diabet zaharat monitorizate la noi în judeţ este de peste 14.000. Dintre acestea, câteva mii depind de insulina eliberată pe bază de reţetă de medicul diabetolog, ne spune dr. Diana Hortensia Barbonţa.
Numărul de persoane cu diabet zaharat  în judeţul Alba este de aproximativ 10.000, conform scriptelor. Este foarte posibil însă ca statisticile să fie incomplete, având în vedere că se referă  doar  la persoanele care au primit reţete. O parte dintre cei cu diabet sunt echilibraţi doar prin dietă. Din păcate, mulţi nu se prezintă la medic aşa încât numărul real este, probabil, mai mare. Având în vedere prevalenţa de aproximativ 5% a diabetului şi faptul că populaţia judeţului Alba este de aproximativ 300.000 locuitori, este extrem de posibil ca numărul real să fie, de fapt, de 14.000 de bolnavi.
Pentru a evita o criză “de sistem”, problemele birocratice ale bolnavilor dependenţi de insulină vor fi rezolvate din timp
“Conform normelor de sănătate implementate la nivel naţional, un medic nu poate să consulte mai mult de patru pacienţi pe oră, respectiv 28 de pacienţi pe zi, astfel că reţetele pentru bolnavii dependenţi de insulină se eliberează o dată la trei luni şi doar pe bază de programare”, explică dr. Diana Barbonţa.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume sunt diagnosticate cu diabet zaharat 280 de milioane de oameni, iar dintre aceştia 55,2% trăiesc în Europa. Potrivit prognozelor, în următorii 20 de ani acest număr va creşte până la 380 de milioane.
Datele statistice privind incidenţa diabetului în România situează ţara noastră pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri. Specialiştii susţin că numărul real al bolnavilor de diabet depăşeşte un milion. În cazul în care boala nu este tratată, o persoană diagnosticată cu diabet trăieşte cu 10 ani mai puţin decât una sănătoasă.
Dr. Diana Barbonţa: “La începutul lunii martie, în atenţia prefectului judeţului Alba – Gheorghe Feneşer –  au intrat diabeticii insulinici care se confruntă cu dificultăţi în obţinerea la timp a insulinei de care sunt dependenţi. Din cauza numărului mic de diabetologi şi a restricţiilor privind numărul de consultaţii zilnice pe care aceştia le pot efectua,  bolnavii dependenţi de insulină din Alba îşi pot obţine reţetele de care au nevoie doar în urma consultaţiei la diabetolog, care se face pe bază de programare o dată la 3 luni, termen de multe ori depăşit din pricina numărului mare de diabetici insulinici. De asemenea, distanţele mari pe care trebuie să le parcurgă aceşti bolnavi pentru a se prezenta la medic, în vederea obţinerii prescripţiei medicale le creează, la rândul lor, mari dificultăţi. Propunerile precum eliminarea baremului de consultaţii în cazul diabeticilor, angajarea la Sebeş, Câmpeni, Aiud sau Ocna Mureş a unui medic specialist în diabetologie, precum şi posibilitatea eliberării de către medicii de familie a reţetelor pentru insulină, în baza scrisorii medicale emise de către specialist au fost transmise Ministerului Sănătăţii, unde au fost luate în considerare şi vor fi incluse în noua strategie naţională de sănătate”.
Treptat, pentru bolnavii de diabet zaharat, problemele încep să se rezolve
În calitate de medic coordonator al Unităţii Judeţene de Implementare a Programului Naţional de Diabet Zaharat, dr. Diana Barbonţa  este într-o permanentă luptă: o luptă cu diabetul care câştigă teren, din păcate în direcţia celor mai fragede vârste, o luptă cu problemele ridicate de veşnica reformă a sistemului medical românesc post-decembrist.
Una dintre problemele majore “de sistem” este pe cale să se rezolve, în perioada imediat următoare: pe baza unei decizii emise de DSP Alba (în 11 martie 2013),  toţi medicii de specialitate medicină internă din cadrul spitalelor din judeţul Alba,  aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS Alba, au dreptul să prescrie reţete pentru tratamentul insulinic şi mixt pentru continuarea tratamentului specific bolnavilor cu diabet zaharat. Toţi medicii desemnaţi pot prescrie acest tratament numai în baza scrisorii medicale a medicului specialist /competenţă  diabet zaharat şi boli de nutriţie, cu valabilitate de 1 an. Medicii desemnaţi vor fi obligaţi să ţină legătura cu medicii specialişti diabetologi şi să orienteze pacientul către acesta, în cazul în care constată o decompensare metabolică, apariţia sau agravarea complicaţiilor cornice ale diabetului zaharat.
Problema Centrului Judeţean pentru Diabet, care funcţionează într-un spaţiu insuficient, în Policlinica de pe strada Muşeţelului, este pe cale de a se rezolva. Termenul avansat de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, pentru finalizarea noului Centru Judeţean de Diabet, în incinta spitalului mare,  este luna august 2013.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

Primul val de artiști anunțați pentru prima ediție UNTOLD din Emirate

Dan HENEGAR

Publicat

în

UNTOLD, primul mega festival de muzică din Dubai, anunță primul val de artiști care vor ajunge în orașul viitorului, în perioada 15-18 februarie 2024. La cel mai mare eveniment muzical al anului, UNTOLD Dubai, pe cele cinci scene ale festivalului vor urca peste 100 de artiști, cele mai mari nume din industria muzicală internațională.

Ellie Goulding, Bebe Rexha, Major Lazer Soundsystem, G-Eazy și cei mai apreciați DJ ai lumii: Armin van Buuren, Hardwell, Don Diablo, Paul Kalkbrenner și Timmy Trumpet fac parte din primul anunț de artiști pentru UNTOLD Dubai.

Toți artiștii anunțați și-au făcut încălzirea la edițiile anterioare de la Cluj Napoca

Când spui Ellie Goulding, primul lucru care îți vine în minte e acea voce, cu un timbru special, cu care și-a cucerit fanii încă de la debutul său din 2009, când lansa single-ul „Under The Sheets”.  Cel mai recent album, „Higher Than Heaven”, lansat la finalul lunii martie, a fost inclus de publicația Rolling Stone în lista celor mai bune albume din acest an. Ellie Goulding este implicată activ în campanii sociale, în promovarea conștientizării schimbărilor climatice și sprijină comunitatea LGBTQ+. Artista a fost premiată în cadrul Attitude Awards, a luat premiul Global Leadership, iar în 2022 a fost numită „Omul Anului” de către Fundația Națiunilor Unite.

Bebe Rexha este una dintre cele mai apreciate voci din industria muzicală. Colaborarea cu David Guetta pentru ,,I’m Good (Blue)” i-a adus o nominalizare la Grammy și un trofeu la categoria ,,Best Collaboration”. Artista din Statele Unite a avut colaborări de succes cu Nicki Minaj, G-Eazy sau Martin Garrix. Colaborarea cu Doja Cat pentru ,,Baby I’m Jealous” a fost recompensată cu Discul de Aur. Noul album ,,BeBe” include piese dance și colaborări cu Snoop Dogg, David Guetta și o colaborare cu Dolly Parton.

Major Lazer este un proiect de muzică electronică format din Diplo, Jillionaire și Walshy Fire. Bazele acestei colaborări unice au fost puse de  DJ-ul şi producătorul american Diplo, iar ca stil, muzica trupei este o fuziune de genuri între reggae și dancehall, cu elemente din dance și electro house. Publicația americană Billboard a inclus proiectul Major Lazer în clasamentul celor mai buni 100 de artiști din spectrul dance.

G-Eazy își descrie stilul muzical ca fiind o combinație între cultura anilor 50 și sound-ul rap-ului contemporan. Pentru a atinge succesul de care se bucură, G-Eazy și-a vândut tot și s-a apucat de muzică. Single-ul ,,Me, Myself & I”, un featuring cu Bebe Rexha, a ajuns în Top 10 în Billboard Hot 100, clasamentul oficial al Statelor Unite, iar pe Spotify single-ul a depășit 1,8 miliarde de ascultări.

 Liga DJ-ilor profesioniști completează lineup-ul primei ediții UNTOLD Dubai, Armin van Buuren, Hardwell, Don Diablo, Paul Kalkbrenner și Timmy Trumpet sunt primele nume confirmate de creatorii UNTOLD.

*Untold Dubai, găzduit de Expo City Dubai

Dubai, un oraș cosmopolit și extravagant, va fi gazda ideală pentru UNTOLD, un festival care continuă să captiveze fanii din întreaga lume. Cu un lineup stelar, în care sunt incluși peste 100 dintre cei mai mari artiști și DJ ai lumii, UNTOLD Dubai este pregătit să scrie un prim capitol memorabil în universul muzicii, plin de experiențe uimitoare. UNTOLD, festival recunoscut la nivel mondial pentru show-urile uluitoare și producțiile vizuale impresionante, își va face debutul în Orientul Mijlociu, în faimoasa locație EXPO CITY DUBAI.

*Abonamente la preț special până pe 15 noiembrie

De astăzi până pe data de 15 noiembrie,fanii vor putea să-și achiziționeze abonamente pentru prima ediție UNTOLD Dubai la prețul special de 184.17 Euro, pentru cele de tip Acces General și 526,2 Euro, pentru abonamentele tip VIP. Din data de 15 noiembrie prețul abonamentelor va crește.  La prima ediție UNTOLD Dubai sunt așteptați peste 70.000 de fani pe zi și, în toate cele 4 zile, peste 280.000 de participanți din toate colțurile lumii. Cei care vor sa achiziționeze abonamente pot afla mai multe informatii pe site-ul Untold.

Lucian Danciu


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare