Ziarul Unirea

Dr. Diana Barbonţa, primul autor român care coordonează o analiză sistematică Cochrane în domeniul metabolism, diabet şi endocrinologie

Dr. Diana Barbonţa: unul dintre cei patru medici specialişti în diabet din judeţul Alba, care monitorizează peste 14.000 de pacienţi care au sau au avut probleme cu diabetul zaharat.

Portret
Dr. Diana  Barbonţa este medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi şeful Centrului Judeţean de Diabet Alba.
A absolvit Facultatea de Medicină din Cluj, în anul 1990. “Specialitatea am ales-o din pasiune, pasiune pe care o am şi acum”, ne spune dr. Diana Barbonţa.
Are un doctorat în medicină, la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, din 2005.
A urmat un postdoctoral de cercetare clinică avansată, 2008-2009, la Cambridge, Marea Britanie, absolvit cu distincţia “cum laudae” în domeniul analize sistematice şi meta-analize.
Este membru al Cochrane Collaboration (organizaţie înfiinţată la Oxford, Marea Britanie în 1993) – din 2009. Aceasta este o organizaţie internaţională non-profit, cu aproximativ 30.000 de membri din 100 de ţări, majoritatea din Marea Britanie (80%), SUA şi Australia. Este membru al Grupului Cochrane de Metabolism, Diabet şi Endocrinologie (CMED) cu sediul la Universitatea “Heinrich Heine”, Dusseldorf, Germania. Dr. Diana Barbonţa este primul autor român care coordonează o analiză sistematică Cochrane. Acest grup este format din 10 autori din ţările est-europene, inclusiv Rusia, dintre care doar trei sunt femei. “Nu cred că numele lucrării mele actuale e relevant, mai încep şi altele, dar e important de menţionat faptul că echipa pe care o coordonez este formată din britanici, întrucât în România nu există încă persoane pregătite în acest domeniu”.
În ianuarie 2013 a fost lector, împreună cu directorii Centrelor Cochrane din Elveţia şi cu cel din Austria, la Bucureşti, în cadrul primului workshop de analize sistematice organizat în România de Universitatea “Carol Davila” din Bucureşti. Este căsătorită cu medicul chirurg Cristian Barbonţa. Împreună au un băiat în vârstă de 15 ani, care studiază la Liceul “Lucian Blaga” din Sebeş, Secţia ştiintele naturii, în limba germană.

ELIT

În Alba există doar patru medici specialişti în diabet,  boli de nutriţie şi boli metabolice, în condiţiile în care numărul persoanelor cu diabet zaharat monitorizate la noi în judeţ este de peste 14.000. Dintre acestea, câteva mii depind de insulina eliberată pe bază de reţetă de medicul diabetolog, ne spune dr. Diana Hortensia Barbonţa.
Numărul de persoane cu diabet zaharat  în judeţul Alba este de aproximativ 10.000, conform scriptelor. Este foarte posibil însă ca statisticile să fie incomplete, având în vedere că se referă  doar  la persoanele care au primit reţete. O parte dintre cei cu diabet sunt echilibraţi doar prin dietă. Din păcate, mulţi nu se prezintă la medic aşa încât numărul real este, probabil, mai mare. Având în vedere prevalenţa de aproximativ 5% a diabetului şi faptul că populaţia judeţului Alba este de aproximativ 300.000 locuitori, este extrem de posibil ca numărul real să fie, de fapt, de 14.000 de bolnavi.
Pentru a evita o criză “de sistem”, problemele birocratice ale bolnavilor dependenţi de insulină vor fi rezolvate din timp
“Conform normelor de sănătate implementate la nivel naţional, un medic nu poate să consulte mai mult de patru pacienţi pe oră, respectiv 28 de pacienţi pe zi, astfel că reţetele pentru bolnavii dependenţi de insulină se eliberează o dată la trei luni şi doar pe bază de programare”, explică dr. Diana Barbonţa.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume sunt diagnosticate cu diabet zaharat 280 de milioane de oameni, iar dintre aceştia 55,2% trăiesc în Europa. Potrivit prognozelor, în următorii 20 de ani acest număr va creşte până la 380 de milioane.
Datele statistice privind incidenţa diabetului în România situează ţara noastră pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri. Specialiştii susţin că numărul real al bolnavilor de diabet depăşeşte un milion. În cazul în care boala nu este tratată, o persoană diagnosticată cu diabet trăieşte cu 10 ani mai puţin decât una sănătoasă.
Dr. Diana Barbonţa: “La începutul lunii martie, în atenţia prefectului judeţului Alba – Gheorghe Feneşer –  au intrat diabeticii insulinici care se confruntă cu dificultăţi în obţinerea la timp a insulinei de care sunt dependenţi. Din cauza numărului mic de diabetologi şi a restricţiilor privind numărul de consultaţii zilnice pe care aceştia le pot efectua,  bolnavii dependenţi de insulină din Alba îşi pot obţine reţetele de care au nevoie doar în urma consultaţiei la diabetolog, care se face pe bază de programare o dată la 3 luni, termen de multe ori depăşit din pricina numărului mare de diabetici insulinici. De asemenea, distanţele mari pe care trebuie să le parcurgă aceşti bolnavi pentru a se prezenta la medic, în vederea obţinerii prescripţiei medicale le creează, la rândul lor, mari dificultăţi. Propunerile precum eliminarea baremului de consultaţii în cazul diabeticilor, angajarea la Sebeş, Câmpeni, Aiud sau Ocna Mureş a unui medic specialist în diabetologie, precum şi posibilitatea eliberării de către medicii de familie a reţetelor pentru insulină, în baza scrisorii medicale emise de către specialist au fost transmise Ministerului Sănătăţii, unde au fost luate în considerare şi vor fi incluse în noua strategie naţională de sănătate”.
Treptat, pentru bolnavii de diabet zaharat, problemele încep să se rezolve
În calitate de medic coordonator al Unităţii Judeţene de Implementare a Programului Naţional de Diabet Zaharat, dr. Diana Barbonţa  este într-o permanentă luptă: o luptă cu diabetul care câştigă teren, din păcate în direcţia celor mai fragede vârste, o luptă cu problemele ridicate de veşnica reformă a sistemului medical românesc post-decembrist.
Una dintre problemele majore “de sistem” este pe cale să se rezolve, în perioada imediat următoare: pe baza unei decizii emise de DSP Alba (în 11 martie 2013),  toţi medicii de specialitate medicină internă din cadrul spitalelor din judeţul Alba,  aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS Alba, au dreptul să prescrie reţete pentru tratamentul insulinic şi mixt pentru continuarea tratamentului specific bolnavilor cu diabet zaharat. Toţi medicii desemnaţi pot prescrie acest tratament numai în baza scrisorii medicale a medicului specialist /competenţă  diabet zaharat şi boli de nutriţie, cu valabilitate de 1 an. Medicii desemnaţi vor fi obligaţi să ţină legătura cu medicii specialişti diabetologi şi să orienteze pacientul către acesta, în cazul în care constată o decompensare metabolică, apariţia sau agravarea complicaţiilor cornice ale diabetului zaharat.
Problema Centrului Judeţean pentru Diabet, care funcţionează într-un spaţiu insuficient, în Policlinica de pe strada Muşeţelului, este pe cale de a se rezolva. Termenul avansat de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, pentru finalizarea noului Centru Judeţean de Diabet, în incinta spitalului mare,  este luna august 2013.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

VIDEO | „Chipul lui Decebal” , povestea nespusă a unui simbol național

„Chipul lui Decebal” este situat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova.… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO: Gheorghe Vlad, din Loman, un cioban de nota zece

Am să vă citez la început din opera marelui Mihail Sadoveanu, care și-a petrecut o bună parte din viață aici,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ÎN WEEKEND: Ospăț cu pește și fructe de mare de Rusalii, în Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina va găzdui de Rusalii, în weekendul 14-17 iunie, Festivalul Peștelui și al Fructelor de Mare. Cei prezenți… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Ritmul de viață agitat și depresia provocată de stresul de la serviciu, tot mai des întâlnite la români

Tot mai multe persoane ajung la medic din cauza anxietăţii şi a depresiei. Psihologii spun că niciodată nu au mai… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel, cel care a fost aruncat într-un cuptor încins alături de tinerii Anania, Azaria și Misail

În fiecare an, la data de 17 decembrie, creștinii îl pomenesc pe Sfântul Proroc Daniel care s-a născut din seminția… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Video: Alba Iulia în anul 1993 – Un oraş care încerca să iasă la ”suprafaţă” după lunga perioadă de dictatură comunistă

Anul 1993 – Alba Iulia era un oraş, reşedinţă de judeţ, care încerca să îşi găsească propriul drum după lunga… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

3 Comentarii

loli 14 aprilie 2013 at 13:52

felicitari,un medic extraordinar!

antonov 14 aprilie 2013 at 18:22

cat e plicul ?

michelangelo 15 aprilie 2013 at 17:11

cum laudae – cam putin totusi

Comentariile sunt oprite