Dosarul privind demolarea primului zgârie-nori din Bucureşti, pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

La Curtea de Apel Alba Iulia se judecă una dintre cele trei cereri de revizuire a dosarului în care Arhiepiscopia Romano-Catolică cere demolarea celebrei clădiri de birouri Cathedral Plaza din Bucureşti, ridicată la doar câţiva metri de Catedrala Sf. Iosif din Capitală, monument istoric. În dosar au fost formulate de către Arhiepiscopie în total trei cereri de revizuire la decizia Curţii de Apel Ploieşti care, în 25 iunie a.c., a dat câştig de cauză investitorilor de la Millennium Building Development, cereri strămutate la Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Alba Iulia şi Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa suceveană a pronunţat deja o sentinţă la începutul lunii noiembrie 2010 când a decis anularea autorizaţiei de construcţie a imobilului zgârie-nori situat la opt metri de Catedrala Sf. Iosif din Capitală, dând astfel câştig de cauză Arhiepiscopiei Romano-Catolice care este hotărâtă să ceară Primăriei Bucureşti să dispună demolarea în întregime a clădirii de 19 etaje. Deşi hotărârea Curţii de Apel Suceava este irevocabilă, trebuie aşteptate şi soluţiile celorlalte două curţi de apel, Alba Iulia şi Iaşi. La Alba Iulia, dosarul a avut deja două termene, ambele amânate pe motiv că dosarul principal se afla la Suceava. „Pe rolul instanţei se află soluţionarea cererii de revizuire formulată de revizuenta Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti împotriva deciziei civile nr. 1025/25.06.2010 pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti în dosarul nr. 7222/120/2007. Revizuirea este o cale de atac extraordinară care dacă ar fi admisă ar putea duce la modificarea unei hotărâri irevocabile”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, potrivit căruia următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 19 ianuarie 2011. Părţile din dosar sunt, pe de o parte Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, iar de cealaltă S.C. Millenium Building Development, Primăria Sectorului 1 Bucureşti, Consiliul General al municipiului Bucureşti, Ministerul Culturii şi Cultelor, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bucureşti, Inspectoratul de Stat în Construcţii, prefectul municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti.
*Patru ani de procese
Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 în 24 februarie 2006. Lucrările au fost începute în 9 martie 2006. În aprilie 2006, avizele au fost contestate în instanţă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, procedurile juridice derulându-se de aproximativ patru ani. Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte până la soluţionarea cauzei. Proiectul Cathedral Plaza vizează construirea lângă Catedrala Sfântul Iosif din Capitală, considerată monument istoric, a unui imobil cu patru niveluri la subsol, cu garaje pentru 200 de maşini, parter şi 19 etaje, de 75 metri înălţime.
Ioana PITICARIU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

cetatean 8 decembrie 2010 at 15:47

Va dati seama oameni buni,daca aprobarea s-a dat in 24 februarie si lucrarile au inceput in 9 martie cine sunt proprietarii magaoaiei cu 19 etaje .Eu am vazut combinatia sinistra intre o catedrala frumoasa si cladirea oribila de la Bucuresti si n-as fi dat aviz pentru o asemenea constructie.Daca judecatorii alba iulieni vor dovedi profesionalism fiti linistiti frati crestini ca vor anula avizul de constructie.

Comentariile sunt oprite