Rămâi conectat

Curier Județean

Dosarul “interceptărilor telefonice ilegale” – achitare la Curtea de Apel Alba Iulia, condamnare la Înalta Curte

Bogdan Presecan

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul instrumentat de DIICOT Alba Iulia în colaborare cu BCCO Alba Iulia, cunoscut opiniei publice ca și dosarul „spionilor ilegali”, în care zeci de inculpaţi au fost judecați pentru vânzarea, respectiv cumpărarea unui soft ilegal cu ajutorul căruia și-au supravegheat soţii, amante, angajaţi şi parteneri de afaceri.

Vânzătorul programului de spionare, N. D. O., un om de afaceri din Orăștie, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 7 ani şi 6 luni. O. va trebui sa se prezinte regulat la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Alba.

ÎCCJ a înăsprit pedeapsa pentru omul de afaceri, care la Curtea de Apel Alba Iulia a obținut o chitare pentru fapta penală și plata unei amenzi penale, la fel ca și ceilalți inculpați în dosar.

Furnizorul aplicațiilor software a rămas și cu decizia confiscării speciale a sumei  de 68.959 de lei, bani proveniți din vânzarea propramului.

N. D. O. a fost condamnat în baza art. 19 din legea siguranţei naţionale (nr. 51/1991): ”Iniţierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative care pot aduce atingere siguranţei naţionale, sprijinirea în orice mod a acestora sau aderarea la ele, deţinerea, confecţionarea sau folosirea ilegală de mijloace specifice de interceptare a comunicaţiilor, precum şi culegerea şi transmiterea de informaţii cu caracter secret ori confidenţial, prin orice mijloace, în afară cadrului legal, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

 Reamintim că în dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul interceptărilor telefonice ilegale” au fost trimiși în judecată în 7 noiembrie 2011 la Curtea de Apel Alba Iulia 43 de inculpați acuzați de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.19 alin.1 din Legea nr.51/1991 privind siguranța națională a României și a unor infracțiuni informatice constând în: realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuțiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS și transfer neautorizat de date din sisteme informatice; deținerea, fără drept a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică.

Potrivit procurorilor DIICOT, inculpații au achiziţionat de la hunedoreanul N. D. O. aplicaţii software pe care le-au instalat pe telefoanele ţintă ale victimelor şi au făcut interceptări ilegale ale convorbirilor şi sms-urilor. În general aplicaţiile au fost cumpărate şi folosite de soţii care îşi suspectau partenerul de viaţă de infidelitate şi de oameni de afaceri care nu aveau încredere în parteneri. Printre clienţii lui O. s-au numărat un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti, un avocat în cadrul Baroului Iaşi, un medic şi mai mulţi oameni de afaceri.

Majoritatea inculpaților au  declarat în fața instanței că recunosc săvârșirea faptelor reținute în rechizitoriu și au fost judecați în baza probelor administrate în faza de urmărire penală în baza prevederilor art.3201 din Codul de Procedura Penală. Cu privire la aceștia Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat anterior în dosare disjunse din dosarul inițial.

Printre inculpați s-a aflat și patronul companiei de cablu HCC din Alba Iulia, Ioan Simu Hurghiş-Apăvăloaei, care a fost condamnat la amendă penală în cuantum de 1.000 de lei pentru şi o amendă administrativă în cutantum tot de 1.000 de lei și a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii privind siguranţa naţională a României. Acesta a beneficiat de o reducere a pedepsei după ce a spus în faţa instanţei că recunoaşte faptele.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Controale DSVSA Alba în județ, pentru prevenirea toxiinfecțiilor: Amenzi de peste 160.000 de lei și mai multe avertismente. Activitatea unei brutării, suspendată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Controale DSVSA Alba în județ, pentru prevenirea toxiinfecțiilor: Amenzi de peste 160.000 de lei și mai multe avertismente. Activitatea unei brutării, suspendată În perioada 27 martie – 7 mai, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a dispus acțiuni specifice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, fiind intensificate controalele oficiale și măsurile care trebuie aplicate pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea