Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Dosarul fostului viceprimar și consilier local Dorin Șerdean, admis de Tribunalul București: Este acuzat de fraudă din fonduri europene, prejudiciul invocat de Parchetul European fiind de 13 milioane de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dosarul fostului viceprimar și consilier local Dorin Șerdean, admis de Tribunalul București: Este acuzat de fraudă din fonduri europene, prejudiciul invocat de Parchetul European fiind de 13 milioane de euro

Tribunalul București a admis rechizitoriul și celelalte componente ale dosarului prin care Dorin Șerdean, fost viceprimar al municipiului Alba Iulia și fost președinte și acționar majoritar al clubului de fotbal Dinamo București, a fost trimis în judecată de Parchetul European.

Citește și: Un angajat al Poliției Locale din Alba Iulia, supărat pe corturile PSD, suspect de furt calificat

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

”Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Șerdean Pavel Dorin”, se precizează în minuta încheierii din 7 martie 2024, care poate fi contestată la Curtea de Apel București. Cu o zi mai devreme, în 6 martie, aceeași instanță a constatat „legalitatea și temeinicia măsurii arestului la domiciliu” faţă de inculpate, măsură pe care a menţinut-o.

Dosarul în care a fost inculpate Șerdean a fost înregistrat la Tribunalul București pe data de 5 septembrie 2023. Părți civile sunt Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cinci societăți comerciale. Fostul viceprimar din Alba Iulia a fost identificat de procurori ai Parchetului European, condus de Codruța Kovesi, ca făcând parte dintr-o rețea infracțională de furnizare de scrisori de garanție false, către beneficiarii de proiecte din fonduri UE, pentru asigurarea unor eventuale daune.

Șerdean ar fi emis 18 scrisori de garanție false pentru câștigătorii unor proiecte finanțate din fonduri UE și naționale, prin care pretindea că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune. Anchetatorii arată că acesta a desfășurat activitatea în numele unei societăți înregistrate în Spania sub controlul său, folosind documente false și inexact, prejudiciul invocat fiind de 13 milioane de euro. Dorin Șerdean a fost viceprimar în Alba Iulia în perioada iulie 2012 – februarie 2015, el fiind ales consilier local din partea fostului partid PP-DD.

Potrivit Parchetului European, o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România. În mod similar, instituțiile financiare care ar opera în Cehia, Letonia și Spania ar fi emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

Astfel, ar fi fost emise scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanție, suspecții ar fi încasat sume importante de bani pe care le-ar fi folosit în interes propriu. În cazul lui Șerdean, suma invocată este de circa 400.000 de euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea