Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Dosarul exploziei din 2018 de la Fabrica de Arme Cugir: Compania, condamnată pentru moartea unei angajate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dosarul exploziei din 2018 de la Fabrica de Arme Cugir: Compania, condamnată pentru moartea unei angajate

În cursul zilei de joi, 6 octombrie 2022, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au condamnat Fabrica de Arme Cugir la plata a 100.000 de lei amendă penală pentru infracțiunea de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, respectiv 140.000 de lei pentru ucidere din culpă. Prin contopire a rezultat o amendă finală în valoare de 173.333 lei.

De asemenea, magistrații au obligat Fabrica de Arme și la plata a 110.000 de euro, daune morale către familia femeii decedate: 50.000 de euro pentru soț și câte 30.000 de euro pentru cele doua fiice.

Instanța a constatat că pentru infracțiunea de distrugere a intervenit prescripția. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată la Curtea de Apel.

Fabrica de Arme SA, companie de stat de la Romarm, a fost trimisă în judecată la data de 28 aprilie 2021, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru săvârșirea infracţiunilor de ucidere din culpă, distrugere din culpă și neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă.

„La data de 12.11.2018, în jurul orei 10.30, la sediul din Jud. Alba, unde persoana juridică își desfășura activitatea, în timp ce angajații schimbului întâi și doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr. 7 din cadrul tunelului subteran nr.4 al Atelierului de probe – tragere, s-a produs o explozie urmată de un incendiu care s-a extins imediat la întregul atelier.

Angajata B. nu a mai reușit să se evacueze, decedând în urma intoxicației acute cu monoxid de carbon, totodată incendiul punând în pericol viața celorlalți angajați, creându-se și un prejudiciu material în valoare de peste 117.577,5 lei societății angajatoare”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Incendiu provocat de pulberea rezultată de la trageri

Potrivit procurorilor, evenimentul a fost generat de un incendiu al materialelor de combustie contaminate cu pulbere nereacționată rezultată în urma tragerilor cu armament, având ca sursă de aprindere flacăra și particulele incandescente evacuate la gura țevii în urma tragerii.

”Cauza producerii a constituit-o omisiunea angajatorului care nu a luat măsurile necesare asigurării sănătății și securității în muncă a angajaților săi, în sensul că:

– nu a luat măsuri de evacuare a reziduurilor (pulbere reacționată și nereacționată în urma tragerilor cu armament),

– nu a adoptat soluții conforme care să elimine sau să diminueze riscurile de accidentare și îmbolnăvire a angajaților prin faptul că a căptușit pereții tunelului de tragere cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete și linoleum, materiale care au favorizat propagarea incendiului cu repeziciune, iar fumul toxic generat de arderea acelorași materiale de combustie, a condus la decesul victimei B.,

– nu a elaborat instrucţiuni proprii din punct de vedere al securităţii muncii, pentru întreținerea și exploatarea liniilor de tragere, care să fie aduse la cunoștința lucrătorilor, în condițiile în care s-au acumulat reziduuri, reacţionate şi nereacţionate, în cantităţi semnificative în faţa posturilor de tragere, fapt ce a condus în final la explozia și aprinderea acestora, cauzându-se decesul victimei,

– nu a luat măsuri adecvate pentru stingerea incendiului, hidrantul existent în incintă neputând fi utilizat, nedotând spațiile cu uși rezistente la foc 15 minute (URF), astfel încât acestea să poată fi utilizate fără dificultate“, se mai susține în rechizitoriu.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea