Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dosarul exploziei de la Fabrica de Arme Cugir: Compania a cerut noi expertize în încercarea de a scăpa de acuzații

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dosarul exploziei de la Fabrica de Arme Cugir: Compania a cerut noi expertize în încercarea de a scăpa de acuzații

Dosarul exploziei din 2018, de la Fabrica de Arme Cugir, a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Compania încearcă să scape, în apel, de condamnarea penală și daunele morale pe care ar trebui să le achite în cazul exploziei ce a avut loc în noiembrie 2018, soldată cu decesul unei angajate.

Judecătoria Alba Iulia a condamnat compania de stat, aflată în subordinea Romarm, la plata unei amenzi penale în valoare de 173.333 lei pentru infracțiunile de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă și ucidere din culpă.

De asemenea magistrații au obligat Fabrica de Arme Cugir la plata a 110.000 de euro, daune morale către familia femeii decedate, respectiv 50.000 de euro pentru soț și câte 30.000 de euro pentru cele doua fiice.

Potrivit procurorilor, la data de 12.11.2018, în jurul orei 10.30, în timp ce angajații schimbului întâi și doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr. 7 din cadrul tunelului subteran nr. 4 al Atelierului de probe – tragere, s-a produs o explozie urmată de un incendiu care s-a extins imediat la întregul atelier. „Angajata B. nu a mai reușit să se evacueze, decedând în urma intoxicației acute cu monoxid de carbon, totodată incendiul punând în pericol viața celorlalți angajați, creându-se și un prejudiciu material în valoare de peste 117.577,5 lei societății angajatoare”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, unde, reprezentanții societății au solicitat realizarea unui supliment la raportul de expertiză efectuat de INCD Insemex Petroșani.

Se solicită, printre altele, stabilirea tipului de zgomot produs la momentul aprinderii resturilor de pulbere neexplodată existente în poligonul subteran (fâsâit sau bubuit), respectiv stabilirea distanţei dintre standul de tragere (gura ţevii) şi locul în care au fost sesizate primele flăcări.
Verificarea unui posibil scurtcircuit electric

De asemenea, se mai solicită descrierea modului în care se răspândesc particulele incandescente din gura ţevii armei Micro Draco, cu indicarea direcţiei şi a distanţei la care sar faţă de gura ţevii, precum și stabilirea timpului de propagare a incendiului, de la prima flacără din „Precizie – tunelul nr. 7” până când a ajuns la uşa de evacuare din „Funcţionare” înspre casa scării, unde se afla iniţial victima.

Se mai cere stabilirea condițiilor în care victima ar fi avut timpul necesar să se evacueze împreună cu ceilalţi angajaţi, fără a fi în pericol de deces.

În plus, magistrații de la Curtea de Apel au aprobat ca prin suplimentul de expertiză să se stabilească „dacă sursa probabilă a incendiului ar fi putut fi un scurtcircuit electric de la monitorul situat în interiorul tunelului nr. 7, lângă trăgător, ori de la priza din care se făcea alimentarea electrică a acelui monitor, ori de la cablul electric ce alimenta priza, respectiv monitorul, sau a altor cabluri electrice existente în acel loc, situate la aproximativ 50 cm – 1 metru faţă de trăgător, precum și tipul de zgomot produs de un astfel de scurtcircuit”.

Tot suplimentul de expertiză ar urma să stabilească dacă „măsurile de spălare a vetrei tunelului de tragere săptămânal cu mopul, umectarea zonei zilnic, la începutul fiecărei ture, adunarea cartuşelor, măturarea zonei, erau sau nu apte să înlăture pericolul unui incendiu pe tunelul de tragere”. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 4 aprilie 2023.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea