Actualitate
Doi polițiști din Suedia, soț și soție, în vizită la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba
Ieri, 23 iulie 2013, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a primit vizita a doi poliţişti din Suedia, membri ai Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, aflaţi în judeţul Alba într-o vizită privată.
Tomas Petersson şi soţia acestuia Anette sunt poliţişti activi în poliţia din Goteborg şi au peste 30 de ani de experienţă în munca de poliţie.
Potrivit IPJ Alba, cei doi polițiști suedezi “au fost primiţi de domnul chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Județean Alba şi de comisar şef Finta Sorin, adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba şi preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (IPA) – Regiunea I Alba, împreună fiind purtate discuţii cu privire la modurile de organizare a poliţiilor din judeţul Alba respectiv Goteborg.
Oaspeţii au putut să vadă autospecialele cu care lucrează poliţiştii rutieri precum şi laboratorul criminalistic mobil şi autospecialele de intervenţie ale Serviciului de Acţiuni Speciale, concluzia acestora fiind că mijloacele folosite de poliţiştii români sunt aproximativ la fel cu cele folosite de poliţia suedeză.
Aceştia şi-au exprimat mulţumirea pentru ospitalitatea cu care au fost primiţi de poliţiştii din Alba, întâlnirea reprezentând o bună ocazie pentru dezvoltarea unor relaţii de prietenie între poliţişti din judeţul Alba şi poliţişti din Suedia.
La finalul întâlnirii a fost realizat un schimb de obiecte simbolice, poliţiştii suedezi exprimându-şi disponibilitatea de a primi vizite ale poliţiştilor din Alba, în ţara lor.”
foto arhiva
Actualitate
Vești bune pentru fermierii români: Vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene
Vești bune pentru fermierii români: Vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene
Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat faptul că fermierii români vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene.
”Fermierii români vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene, pe baza unei formule echitabile!
Acesta este unul dintre rezultatele discuției pe care am avut-o astăzi cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans.
De asemenea, i-am mulțumit domnului Timmermans pentru sprijinul puternic al socialiștilor europeni în ceea ce privește aderarea României la Schengen și mă bucur să constat că această susținere rămâne la fel de fermă din partea familiei noastre europene.
În plus, am transmis că PSD va asigura implementarea integrală a PNRR și va continua efortul pentru sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova.
PSD și-a asumat responsabilitatea guvernării pentru a oferi stabilitatea de care are nevoie România.
Astăzi, împreună cu domnul Timmermans și colegii noștri din PSD, vom sărbători 130 de ani de social-democrație în România!”, a transmis Marcel Ciolacu într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.
Actualitate
Schimbări majore pentru români de la 1 aprilie: Rate majorate, facturi la energie modificate și țigări mai scumpe
Schimbări majore pentru români de la 1 aprilie: Rate majorate, facturi la energie modificate și țigări mai scumpe
Data de 1 aprilie vine cu o serie de modificări majore pentru români. IRCC va fi majorat, lucru care înseamnă că ratele pentru aproape jumătate de milion de români vor fi majorate, din nou, și vor avea loc modificări ale facturilor la energie pentru consumatorii casnici finali. Tot în luna aprilie va urma o majorare la prețul țigărilor.
Ratele românilor împrumutați la bănci vor crește iar, începând cu 1 aprilie 2023. Dobânda IRCC se va apropia de 6%, estimează analiștii economici. Ar fi a șasea creștere consecutivă înregistrată de IRCC.
Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România şi al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România, estimează că nivelul IRCC la 1 iulie ar trebui să se situeze în jurul valorii de 5,93%.
Potrivit unor calcule din piaţa bancară făcute de Economica.net, dacă am contractat un credit de 250.000 de lei la 1 iulie 2019, rambursabil în 300 de rate lunare (adică 25 de ani), la 1 iulie 2020, rata creditului era de 1.465 de lei. La 1 ianuarie 2023, rata aceluiaşi credit devine 1888 de lei, în condiţiile majorării IRCC, urmând ca la 1 aprilie 2023, rata aceluiaşi credit să ajungă la 1.925 de lei, adică cu doar 37 de lei mai mult decât la ora actuală. Menţionăm totuşi că acest calcul are la bază un credit în derulare la care clientul a mai rambursat în aproape cinci ani de când a contractat împrumutul şi o parte din principalul împrumutului.
De la 1 ianuarie 2023, nivelul IRCC a ajuns la 5,71% iar rata creditului la 2.004,65 lei. Practic în şase luni rata pentru un creditul ipotecar de 250.000 de lei s-a scumpit cu 520 de lei. Scumpirea împrumutului este de 35%.
Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 aprilie. Vor fi vizați toți consumatorii casnici
Comitetului de Reglementare al ANRE e emis Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici. Noile reglementări vor intra în vigoare din aprilie 2023 și se vor reflecta în facturile emise.
Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:
- date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului
- data de încetare a contractului
- dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată
- perioada de facturare
- cantitatea totală de energie electrică facturată
- preţul final facturat
- valoarea totală de plată
- data scadentă a plăţii
Țigările se scumpesc de la 1 aprilie
Fumătorii vor plăti mai mulți bani pentru acest viciu de la 1 aprilie. Acciza crește și, odată cu ea, începând cu data de 1 aprilie, și prețul țigărilor.
Nivelul accizei specifice la ţigarete în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv este de 493,988 lei/1.000 de ţigarete, a transmis Ministerul Finanțelor.
Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem. Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:
a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv
b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;
c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;
d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.
Se majorează diurna netaxabilă ce poate fi acordată de angajatori la delegările și detașările în țară de la 1 aprilie
Diurna acordată bugetarilor delegați sau detașați în altă localitate din țară se majorează de la 1 aprilie 2023. Măsura este prevăzută într-un ordin apărut miercuri în Monitorul Oficial.
Tot din aprilie se majorează indirect și diurna netaxabilă pe care o pot acorda angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară.
Ministerului Finanțelor a stabilit cantumurile indemnizațiilor de delegare și detașare pentru bugetari, dar și cuantumul aocației de cazare, după cum urmează:
- cuantumul indemnizației de delegare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
- cuantumul indemnizației de detașare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
- cuantumul alocației de cazare se majorează de la 230 la 265 de lei pe zi.
Potrivit Codului fiscal, ca să fie netaxabile, diurnele acordate de angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară trebuie să fie de maximum 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Automat, dacă diurna zilnică acordată bugetarilor se majorează, asta înseamnă că se majorează, de la 1 aprilie, și cuantumul netaxabil al diurnelor acordate în mediul privat. Concret, de la o diurnă zilnică netaxabilă de 50 de lei (20 lei x 2,5) se ajunge la o diurnă zilnică netaxabilă de 57,5 lei (23 lei x 2,5).
Atenție, însă, pentru că, din mai 2022, diurnele netaxabile au și o a doua limită – trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii de trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează, conform Codului fiscal, prin raportarea celor trei salarii la numărul de zile lucrătoare din luna în cauză, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare sau detașare în țară.
Pentru partea ce depășește limitele stabilite de Codul fiscal, angajatorii trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).
Bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază, din aprilie 2023, de o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi și o alocație de cazare de 265 de lei pe zi.
Bugetarii detașați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de detașare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarilor detașați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) li se asigură cazarea gratuită de către autoritatea sau instituția publică la care sunt detașați, în clădiri ori în spații închiriate.
Sursa: romaniatv.ro
Actualitate
Vacanța de Paște 2023 începe într-o săptămână! Elevii și profesorii au 12 zile libere. Când vor reveni la cursuri
Vacanța de Paște 2023 începe într-o săptămână! Elevii și profesorii au 12 zile libere. Când vor reveni la cursuri
Mai sunt 7 zile până la vacanța de Paști din anul școlar 2022-2023.
Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
Elevii și profesorii încep vacanța de vineri, 7 aprilie, o parte sărbătoresc Paștele catolic pe 9 aprilie, iar alții sărbătoresc Paștele ortodox pe data de 16. Miercuri, pe 19 aprilie, se întorc la cursuri în modulul 5, ultima perioadă de învățare din anul școlar curent, potrivit calendarului oficial.
Mai exact, joi, 6 aprilie, este ultima zi de cursuri din modulul 4, cel actual. El a început fie pe 13 februarie (pentru elevii din Ilfov și Suceava), fie pe 20 februarie (pentru 10 județe), fie pe 27 februarie pentru școlile din București și alte 29 de județe. Astfel, modulele 3 și 4 au avut lungimi diferite, însă complementare, în funcție de cum și-a plasat fiecare județ vacanța despărțitoare.
Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
După vacanța de Paști, care se încheie în mijlocul săptămânii, marțea, pe 18 aprilie (zi de vacanță inclusiv) începe ultimul modul, egal ca număr de zile pentru toți elevii, care durează până pe 16 iunie.
Vacanța de Paște cuprinde în acest an ambele sărbători pascale – atât cele catolice, cât și cele ortodoxe, aflate la o săptămână distanță una de alta.
Dacă în modulul 4 s-au susținut simulările examenelor naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2023, modulul 5 cuprinde Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Acestea încep pe 9 mai și se încheie pe 25 mai 2023, potrivit structurii aprobate. Iată calendarul lor:
Evaluarea națională de la clasa a II-a:
Limba română scris — marți, 9 mai 2023
Limba maternă scris — marți, 9 mai 2023
Limba română citit — miercuri, 10 mai 2023
Limba maternă citit — miercuri, 10 mai 2023
Matematică — joi, 11 mai 2023
Limba română pentru minoritățile naționale, scris-citit — vineri, 12 mai 2023
Evaluarea națională de la clasa a IV-a:
Limba română — marți, 16 mai 2023
Matematică — miercuri, 17 mai 2023
Limba maternă — joi, 18 mai 2023
Evaluarea națională de la clasa a VI-a:
Limbă și comunicare — miercuri, 24 mai 2023
Matematică și Științe ale naturii — joi, 25 mai 2023
Calendarul complet al anului școlar 2022-2023:
Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;
Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.
Amintim că programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se poate planifica în același interval de cursuri (modul de învățare), în situații excepționale, după ordinul Ministerului Educației din 22 februarie care a venit pe fondul situației speciale din Gorj, de la mijlocul lunii februarie, când activitățile școlare au fost perturbate de cutremure.
Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 9 iunie 2023. Înscrierea candidaților la Evaluarea Națională 2023 se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie. Conform calendarului publicat în Monitorul Oficial la începutul anului școlar, Evaluarea Națională 2023 are loc în perioada 19-22 iunie. Proba la Limba română se va desfășura pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 21 iunie.
Elevii de clasa a XII-a încheie cursurile pe 2 iunie 2023, conform calendarului oficial. Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen se face în perioada 29 mai – 2 iunie, iar de pe 12 iunie încep probele ”orale”, adică cele de certificare a competențelor în limba română și la o limbă străină, dar și competențele digitale.
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de 1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Ce SMS-uri şi farse le poţi transmite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Păcăleli și farse de 1 APRILIE – Ziua Păcălelilor 2022: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE şi SMS-URI haioase de 1 APRILIE. Păcăleli, glume şi cele mai tari farse pe care le poţi face prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe