Rămâi conectat

Politică Administrație

Discuţii pentru ACCESUL LA O EDUCAŢIE de calitate pentru ROMI, la Alba Iulia. Întâlnire între preşedintele ANR, reprezentanţi din C.N.D.C şi birourile judeţene pentru romi, la Prefectura Alba

Alexandra Mates

Publicat

în

Accesul la o educaţie de calitate pentru romi – o prioritate pentru Guvernul României

prefectura discutii romiLa sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba a avut loc, marţi, o întâlnire cu tema: „Realizarea unei diagnoze privind incluziunea romilor la nivelul Regiunii Centru cu accent pe educaţie şi legalizarea aşezărilor, a terenurilor şi a locuinţelor în care trăiesc membrii minorităţii romilor”.

La întrunire au fost prezenţi preşedintele Agenţiei Naţionale a Romilor (ANR), domnul Daniel Vasile, domnul Alexandru Vasile, secretar de stat, membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, reprezentanţi din cadrul inspectoratelor şcolare judeţene şi ai birourilor judeţene pentru romi din judeţele Alba, Braşov, Sibiu, Harghita, Covasna şi Mureş. Instituţia Prefectului a fost reprezentată la reuniune de către subprefectul Cornel Murg, care a adresat participanţilor un cuvânt de bunvenit din partea organizatorilor.

Problemele privind educaţia şi cele privind comunitatea romă au căpătat o relevanţă fără precedent pe plan politic, atât la nivel naţional, cât şi european. Există un consens general privind necesitatea de a stabili acţiuni specifice, integrate şi eficiente pentru a compensa inegalităţile şi dezavantajele structurale cu care populaţia romă se confruntă în Europa. Cadrul European evidenţiază hotărârea de a depăşi dezavantajele din contextul educaţional existent pentru populaţia romă în comparaţie cu restul  populaţiei din Uniunea Europeană, promovând succesul elevilor romi, în special prin garantarea finanţării cel puţin a educaţiei primare, precum şi prin reducerea ratelor de abandon şcolar cu cel puţin 10%.

Printre factorii multipli care afectează această situaţie, un loc important îl ocupă familia, dată fiind importanţa ei ca unul din factorii primari de socializare în procesele educaţionale şi în dezvoltarea indivizilor împreună cu alţi actori sociali.

„ Tocmai de aceea este important să creştem gradul de conştientizare printre familiile rome privind consecinţele asupra copiilor lor care abandonează şcoala la o vârstă fragedă, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea lor personală, cât şi viitoarea lor integrare economică şi socială. În multe familii rome nu există modele de referinţă de rude care au terminat studiile primare, şi cu atât mai puţin de membri care au absolvit mai mult decât studiile obligatorii. Acest aspect trebuie luat cu precădere în considerare, oferind sprijin familiilor astfel încât tot mai mulţi elevi romi să-şi completeze studiile şi să devină modele de referinţă în cadrul comunităţilor lor”, a precizat subprefectul Cornel Murg.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea