Rămâi conectat

Cultură Educație

Directorul Ioan Stanciu a fost ales preşedintele comitetului de iniţiativă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sâmbătă dimineaţa, la sala de conferinţe a Hotelului Parc din Alba Iulia a avut loc şedinţa de constituire a comitetelor judeţene de iniţiativă pentru înfiinţarea camerelor agricole în judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, din Regiunea 7 Centru, precum şi a celui pentru înfiinţarea Camerei Agricole Regionale. Şedinţa a fost condusă de senatorul Alexandru Pereş, vicepreşedintele Senatului României, alături de care s-au mai aflat parlamentarii Nicolae Dobra şi Corneliu Olar (Alba), Edler Andras (Covasna) şi Florin Postolachi (Braşov), iar cuvântul de ordine a fost fără politizarea camerelor agricole.
După prezentarea detaliilor tehnice prevăzute de lege, a fost stabilită componenţa comitetelor judeţene de iniţiativă la fiecare din cele 6 judeţe, preşedinţii acestora fiind directorii direcţiilor agricole judeţene (excepţie face judeţul Mureş unde directorul Liviu Timar vrea să candideze la conducerea camerei agricole). Astfel, la nivelul judeţului Alba, comitetul de iniţiativă este format din Ioan Stanciu (directorul Direcţiei Agricole Judeţene Alba) – preşedinte, Radu Moldovan (vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Alba) – vicepreşedinte, Ovidiu Drăguţ (Camera Agricolă Judeţeană a CJ Alba, fostul Oficiu Judeţean de Consultanţă Agricolă) – secretar, Ileana Bărbănţan (director Instituţia Prefectului), Felicia Hondola (director APIA Alba), managerul Transavia Ioan Popa (vicepreşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România), Gheorghe Oargă (ITRSV) – membri, care vor fi sprijiniţi de deputatul Corneliu Olar. În judeţul Alba vor funcţiona cel puţin 21 de camere agricole.
Înainte de trecerea la alegerea conducerii comitetului de iniţiativă regional s-a supus atenţiei judeţul unde va funcţiona sediul acestuia şi, cu toate că existenţa acestui organism va fi de scurtă durată, doar până la constituirea efectivă a camerelor agricole, s-au iscat discuţii contradictorii. Senatorul Alexandru Pereş a propus ca sediul să fie la Alba Iulia, deoarece aici este şi cel al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit al APDRP, el fiind susţinut de deputatul Corneliu Olar. Directorul Călin Achim a propus ca sediul acestui organism să fie la Braşov. Şi rezultatul votului a fost egal 3 – 3 , judeţul Alba fiind susţinut de Sibiu şi Mureş, iar judeţul Braşov, de Covasna şi Harghita.  În final s-a stabilit ca fiecare judeţ să găzduiască trimestrial, prin rotaţie, comitetul de iniţiativă regional, iar preşedinţii comitetelor judeţene de iniţiativă sunt membri de drept ai comitetului de iniţiativă regional, aceştia alegându-şi apoi conducerea. La propunerea directorului DAJ Sibiu, Gheorghe Budrală, ing. Ioan Stanciu a fost ales cu 4 voturi „pentru” şi două împotrivă preşedintele comitetului de iniţiativă regional. El va fi ajutat de Könczei Csaba (CV) – vicepreşedinte, Călin Achim (BV) – secretar, Gheorghe Budrală (SB), Eugen Torok (HR) şi Teofil Cengher (directorul adjunct DAJ MS) – membri.
La iniţiativa democrat-liberalului Corneliu Olar, participanţii au păstrat un moment de reculegere în memoria deputatului PSD Victor Surdu, „mentor al Legii camerelor agricole”, parlamentar care a decedat zilele trecute. La final, s-au purtat discuţii referitoare la aplicarea legii, cel mai important aspect fiind legat de faptul că primarii vor trebui să asigure logistica privind desfăşurarea alegerilor pentru conducerile camerelor agricole locale (secţii de votare, urne etc), ei nemaiavând apoi atribuţii pe această linie. În concluzie, camerele agricole sunt tot ce mai lipsea fermierilor şi ţăranilor. În rest, agricultura funcţionează din greu, mai ceva ca importurile de… alimente!
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer

Dan HENEGAR

Publicat

în

Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.

Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.

Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare