Rămâi conectat

Ştirea zilei

Directorul adjunct de la Cupru Min Abrud, câștigă în justiție prima ”bătălie” cu ANI: De ce fusese declarat în incompatibilitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Directorul adjunct de la Cupru Min Abrud, câștigă în justiție prima ”bătălie” cu ANI: De ce fusese declarat în incompatibilitate

Directorul general adjunct al companiei miniere de stat Cupru Min SA Abrud, Dorel Tomuş, a câștigat prima ”bătălie” în justiție cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care l-a declarat în incompatibilitate. Curtea de Apel Alba Iulia a admis, ieri, acțiunea acestuia și a dispus anularea raportului ANI. Hotărârea poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 15 zile.

”Admite acţiunea formulată de reclamantul Tomus Dorel în contradictoriu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Anulează raportul de evaluare nr. 14886/G/l1/28.03.2022 emis de pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Obligă pârâta la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată reduse în cuantum de 3500 lei, reprezentând onorariu de avocat, şi la plata sumei de 50 lei, cu titlu de taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Curtea de Apel Alba Iulia, sub sancțiunea nulității”, se precizează în minuta deciziei.

Raportul de evaluare a fost emis în 28 martie 2022. ANI consideră că Dorel Tomuş s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2018-2019, când a deţinut simultan funcţiiile de consilier judeţean şi director general al Cupru Min SA Abrud. Tomuş a fost ales pe lista de consilieri judeţeni a PSD în 2016 şi a părăsit Consiliul Judeţean în martie 2019. Şi-a motivat demisia prin faptul că era prins în proiectul de dezvoltare a companiei Cupru Min, iar timpul nu îi permitea să fie prezent la toate şedinţele.

Raportul de evaluare are la bază prevederea legală potrivit căreia funcţia de consilier judeţean este incompatibilă cu cea de ”preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la (…) regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.

Tomuş s-a apărat susţinând că societatea Cupru Min SA nu este una de interes naţional, astfel încât starea de incompatibilitate nu ar fi existat. Reprezentanţii ANI nu au fost de acord cu această apărare şi au decis să emită raportul de evaluare. Compania minieră din Abrud are ca acţionar unic Ministerul Economiei. Dorel Tomuş este în prezent director general adjunct la Cupru Min SA. Liderii PSD Alba fac presiuni la Ministerul Economiei pentru ca Tomuş să fie numit din nou director general al societăţii.

Dorin Țimonea


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

SCANDAL într-o familie din Șibot: Un tânăr de 24 de ani, REȚINUT de polițiști după ce și-a bătut soția

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL într-o familie din Șibot: Un tânăr de 24 de ani, REȚINUT de polițiști după ce și-a bătut soția Un tânăr de 24 de ani, din Șibor, a fost reținut de polițiști după ce și-a bătut soția. S-a ales și cu ordin de protecție provizoriu. Potrivti IPJ Alba, la data de 3 martie 2024, polițiștii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea