Rămâi conectat

Actualitate

Din luna august intră în vigoare o serie de facilități la angajare pentru tinerii dezavantajați

Publicat

în

Reglementările aduse prin Legea nr. 189/2018 privind integrarea în muncă, în cadrul instituțiilor publice de la nivel local, a tinerilor dezavantajaţi, sunt semnalate de Legestart.ro. Publicată în Monitorul Oficial nr. 639 din 23 iulie, legea urmează să intre în vigoare de la 22 august anul acesta. 

Legea urmăreşte să garanteze protecția tinerilor dezavantajaţi, pentru ca aceştia să poată dobândi abilități profesionale în vederea facilitării integrării pe piața muncii.

În sensul legii, prin “tânăr dezavantajat” se înţelege persoana cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, care nu are vechime în muncă sau care are o vechime în muncă de până la 12 luni și care:

Electrica Furnizare Discount

– se află în sistemul de protecție a copilului sau provine din acest sistem;

– are copil/copii în întreținere;

– s-a aflat sau se află în evidența serviciului de probațiune;

– se află în executarea unei măsuri educative neprivative de libertate, dintre cele prevăzute de Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, ori a unei alte măsuri neprivative, precum amânarea aplicării pedepsei sau executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.

• Angajarea tinerilor dezavantajaţi, în cadrul instituțiilor publice de la nivel local, se face pe o perioadă de 24 de luni, prin încheierea unui contract individual de muncă pe durată determinată, potrivit prevederilor Codului muncii, cu respectarea dispozițiilor prezentei legi.

• Procedura de recrutare și încadrare a tinerilor dezavantajați cuprinde ca etape: selecția dosarelor, interviul şi proba practică, după caz.

• Tânărul dezavantajat poate fi angajat pe orice post declarat vacant de angajator, cu respectarea cerințelor specifice/generale fiecărui post.

• Se pot prezenta la interviu și la proba practică, după caz, numai candidații declarați admiși la selecția de dosare.

 Anunțul privind declanșarea procedurii de recrutare în vederea încadrării tinerilor dezavantajaţi se afișează de către angajator într-un loc vizibil, la sediul său, pe prima pagină a site-ului instituției, precum și pe pagina de internet www.posturi.gov.ro, în cadrul unei secțiuni speciale, creată de administratorii acestui site sub denumirea “Pasarela”, cu cel puțin 20 de zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru selecția dosarelor.

În anunţ, angajatorul trebuie să precizeze salariul de bază și salariul lunar stabilite potrivit legii, inclusiv valoarea brută a compensațiilor, indemnizațiilor, sporurilor, adaosurilor, primelor, premiilor, celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzătoare postului, alte drepturi în bani și/sau în natură, acordate potrivit legii, precum și orice alte informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial.

• Dosarul pregătit în vederea selecţiei. În afara actelor obşnuite, dosarul trebuie să conţină :

dispoziție sau hotărâre emisă de către comisia pentru protecția copilului, de intrare/ieșire din sistemul de protecție a copilului, sau hotărâre judecătorească definitivă pronunțată de instanța competentă;

copie a certificatului de naștere al copilului sau a oricărui alt document care să ateste că are copil/copii în întreținere;

recomandarea consilierului de probațiune din cadrul serviciului de probațiune de la nivel local, responsabil cu supravegherea respectării măsurilor neprivative de libertate dispuse de instanțele de judecată, pentru situaţiile de acest gen.

• Instituţia publică de interes local, în calitatea sa de angajator este obligată să solicite, în scris, direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, serviciilor publice de asistență socială, agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă date despre numărul de tineri dezavantajaţi, în scopul ocupării posturilor declarate vacante potrivit prezentei legi.

• Direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, precum și serviciile publice de asistență socială sunt obligate să sprijine tânărul dezavantajat, în scopul întocmirii și depunerii dosarului de participare la selecția de dosare.

Angajatorul este obligat să aloce tinerilor dezavantajați 5% din numărul posturilor existente și bugetate pentru personalul contractual.

• Monitorizarea și controlul privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată prevăzut de prezenta lege se realizează de către Inspecția Muncii.

• Tinerii dezavantajați angajați cu contract individual de muncă pe durată determinată în condițiile prezentei legi nu vor fi tratați mai puțin favorabil decât persoanele angajate cu contract de muncă pe durată nedeterminată comparabil, numai pe motivul duratei contractului individual de muncă, cu excepția cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective care se probează cu documente justificative.

• Executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată se realizează în condițiile Codului muncii.

Legea mai stabileşte obligațiile angajatorului, pecum şi sancţionarea contravenţională.

Sursa Legestart.ro

Publicitate

Actualitate

Raed Arafat: „Trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi încurajează oamenii să nu se vaccineze

Publicat

în

Raed Arafat: „Trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi încurajează oamenii să nu se vaccineze

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că „trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi încurajează oamenii să nu se vaccineze.

El a fost prezent la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, unde a ajuns sâmbătă ajutorul oferit de Danemarca, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, constând în 15 ventilatoare şi 8 concentratoare de oxigen necesare pentru tratarea bolnavilor COVID.

„Să ne concentrăm pe a informa corect populația. Eu, cu tot dreptul de libera exprimare, aș tăia microfonul la toți care vin şi dezinformează şi spun oamenilor să nu se vaccineze, pur şi simplu. Şi i-aş lăsa pe oamenii care se pricep la acest domeniu să explice de ce trebuie să se vaccineze.

Electrica Furnizare Discount

Am trecut printr-o perioadă grea, printr-o perioadă de dezinformări, de toate posibilităţile prin care să convingem oamenii să nu respecte, să nu aibă încredere în ce spun autorităţile”, a declarat Raed Arafat.

În opinia sa, „suntem la momentul în care să facem aşa”, conform Agerpres.

„Măcar două – trei luni, după care putem să continuăm cum vrem, dar în acest moment trebuie oprit microfonul, cel puţin cel oficial, de la televiziuni, de la radiouri.

Facebook şi YouTube o să permită să facă ce vor acolo, dar măcar la dezbateri să ne îndreptăm către a sfătui populaţia corect, pe linie sanitară, cu sfaturile care sunt bazate ştiinţific şi să explicăm de ce este mai bine să te vaccinezi decât să rămâi nevaccinat şi ce poate să se întâmple cu tine şi cu familia dacă rămâi nevaccinat”, a detaliat şeful DSU.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

ISU ALBA: Astăzi se împlinesc 12 ani de SMURD, 12 ani care reprezintă lupta cu secundele, lupta pentru viață

Publicat

în

ISU ALBA: Astăzi se împlinesc 12 ani de SMURD, 12 ani care reprezintă lupta cu secundele, lupta pentru viață

Cu ocazia împlinirii a 12 ani de SMURD reprezentanții ISU Alba transmit prin intermediul mediului de socializare:

Astăzi se împlinesc 12 ani de SMURD, 12 ani care reprezintă lupta cu secundele, lupta pentru viață.

Miile de vieți salvate sunt mărturia curajului, dăruirii și profesionalismului celor care îmbrăca uniforma roșie.

Electrica Furnizare Discount

La mulți ani voluntarilor, pompierilor, asistenților, medicilor și piloților!

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Manifest pentru eradicare și abolirea sclaviei globale, la Alba Iulia. Un grup de tineri atrage atenția asupra gravității fenomenului

Publicat

în

Manifest pentru eradicare și abolirea sclaviei globale, la Alba Iulia. Un grup de tineri atrage atenția asupra gravității fenomenului

Cu ocazia zilei de 16 octombrie ce marchează „Ziua Mondială a Marșului pentru Libertate” un grup de adolescenți din Alba Iulia a manifestat în fața celui mai nou centru comercial pentru a atrage atenția asupra sclaviei moderne și necesitatea abolirii acesteia.

„România este pe locul doi la traficul de persoane și una dintre 130 de femei din lume este traficată!” , atrage atenția una dintre tinerele prezente la manifestație. „Haideți să ne unim și împreună să eradicăm sclavia mondială!” , completează aceasta.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare