Rămâi conectat

Politică Administrație

Din istoria PNL – 15 ianuarie 1990, ziua reinfiintării partidului. De la Ion C. Brătianu la Crin Antonescu

Bogdan Presecan

Publicat

în

Din istoria PNL: În 15 ianuarie se împlinesc 24 de ani de la reînființarea Partidului Național Liberal. La 15 ianuarie 1990, imediat după Revoluţia de la 22 decembrie 1989, prin Decizia Civilă nr. 4 a Tribunalului Municipiului Bucureşti, PNL devine urmaşul oficial și legitim al Partidului Naţional Liberal, constituit în anul 1875.

Sigla-PNL-Logo-300x102

Scurt istoric PNL

La 24 mai 1875, Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, C. Fusea, Al. Candiano-Popescu, Anastase Stolojan, Gh. Chiţu, C.G. Peşacov şi N.C. Furculescu, printr-un program întărit de semnături,  puneau bazele Partidului Naţional Liberal.

Ion C. Brătianu a fost ales primul președinte al PNL, pe care l-a condus până la moarte (24 mai 1875 – 4 mai 1891).

Relansat în 1990, PNL s-a legitimat definindu-se ca partid istoric şi continuator al unei tradiţii democratice şi s-a orientat către un mesaj anticomunist şi antifesenist. Exponenţii principali ai Partidului Liberal în 1990 erau personaje care cunoscuseră atât experienţa democratică interbelică în calitate de foşti membri ai tineretului liberal, cât şi pe cea a regimului comunist, ca deţinuţi politici sau membri ai exilului.

Potrivit aliantadreptei.com, încă din seara lui 21 decembrie 1989 o serie de lideri (fosti lideri TNL) liberali printre care ii enumar: Sorin Botez, I.V. Sandulescu, Alexandru Paleologlu, Dan Adameo Lazarescu au format nucleul de reinfiintare al PNL. Acestora li s-au alaturat Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu, Andrei Chiliman. Din generatia foarte tanara ii mai enumar pe Misu Voicu si Cristian David.

La data de 6 ianuarie 1990 sa reintors in tara Radu Campeanu, ultimul lider al studentilor liberali. La scurt timp la urmat si Dinu Zamfirescu. Astfel structuriile  noului partid erau practic fixate.

Radu Câmpeanu devine primul preşedinte al PNL post-revoluţionar. El a fost şi preşedintele  studenţilor liberali, apoi odată cu instaurarea noului  regim, a fost arestat de comunişti. După eliberarea din închisoare a emigrat in 1973, in Franţa, de unde s-a întors  în  ţară în 1990.

Intre timp Partidul National Taranesc Crestin si Democrat se reinfiintase si se inregistrase la tribunal. Viata politica din Romania era in fierbere. Zilnic se infiintau partide si partidulete.

Pentru sedinta de infiintare era nevoie insa de o sala de conferinte. Sala la gasit prin intermediul Bisericii Armene. Aici a jucat un rol important Varujan Vosganian care a pus la dispozitie sala de sedinte. In seara lui 15 ianuarie 1990 liberalii vechi si tineri au infiintat noul vechiul partid al Bratienilor. In discursul sau Radu Campeanu a precizat ca in noul partid sunt primiti toti membrii miscarii liberale, inclusiv fostii membri ai Partidului National Liberal-Tatarascu.

La 24 de ani de la reinventarea post-comunistă a libealismului în România, la conducerea PNL se află Crin Antonescu, fost ministru al  tineretului şi sportului, actual candidat al USL la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Antonescu  a fost candidatul PNL la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009 şi s-a clasat pe locul al treilea obtinând peste 2 milioane de voturi.

Pentru prima dată după Revoluția din 1989, PNL are șansa istorică de a propulsa în funcția de președinte al României un liberal.

Crezul Partidului Naţional Liberal din 1920 – scurt fragment

“Cred în Partidul Naţional Liberal, partid de muncă şi de înfăptuire, vrăşmaş al partidelor de amăgire şi făgăduială, partidul lui Ion Brătianu, Mihail Kogălniceanu, C. A. Roseti şi al oamenilor mari prin cari s-a împlinit, în scurgerea vremilor, ursita neamului nostru.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea