Din istoria PNL – 15 ianuarie 1990, ziua reinfiintării partidului. De la Ion C. Brătianu la Crin Antonescu

Din istoria PNL: În 15 ianuarie se împlinesc 24 de ani de la reînființarea Partidului Național Liberal. La 15 ianuarie 1990, imediat după Revoluţia de la 22 decembrie 1989, prin Decizia Civilă nr. 4 a Tribunalului Municipiului Bucureşti, PNL devine urmaşul oficial și legitim al Partidului Naţional Liberal, constituit în anul 1875.

Sigla-PNL-Logo-300x102

ELIT

Scurt istoric PNL

La 24 mai 1875, Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, C. Fusea, Al. Candiano-Popescu, Anastase Stolojan, Gh. Chiţu, C.G. Peşacov şi N.C. Furculescu, printr-un program întărit de semnături,  puneau bazele Partidului Naţional Liberal.

Ion C. Brătianu a fost ales primul președinte al PNL, pe care l-a condus până la moarte (24 mai 1875 – 4 mai 1891).

Relansat în 1990, PNL s-a legitimat definindu-se ca partid istoric şi continuator al unei tradiţii democratice şi s-a orientat către un mesaj anticomunist şi antifesenist. Exponenţii principali ai Partidului Liberal în 1990 erau personaje care cunoscuseră atât experienţa democratică interbelică în calitate de foşti membri ai tineretului liberal, cât şi pe cea a regimului comunist, ca deţinuţi politici sau membri ai exilului.

Potrivit aliantadreptei.com, încă din seara lui 21 decembrie 1989 o serie de lideri (fosti lideri TNL) liberali printre care ii enumar: Sorin Botez, I.V. Sandulescu, Alexandru Paleologlu, Dan Adameo Lazarescu au format nucleul de reinfiintare al PNL. Acestora li s-au alaturat Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu, Andrei Chiliman. Din generatia foarte tanara ii mai enumar pe Misu Voicu si Cristian David.

La data de 6 ianuarie 1990 sa reintors in tara Radu Campeanu, ultimul lider al studentilor liberali. La scurt timp la urmat si Dinu Zamfirescu. Astfel structuriile  noului partid erau practic fixate.

Radu Câmpeanu devine primul preşedinte al PNL post-revoluţionar. El a fost şi preşedintele  studenţilor liberali, apoi odată cu instaurarea noului  regim, a fost arestat de comunişti. După eliberarea din închisoare a emigrat in 1973, in Franţa, de unde s-a întors  în  ţară în 1990.

Intre timp Partidul National Taranesc Crestin si Democrat se reinfiintase si se inregistrase la tribunal. Viata politica din Romania era in fierbere. Zilnic se infiintau partide si partidulete.

Pentru sedinta de infiintare era nevoie insa de o sala de conferinte. Sala la gasit prin intermediul Bisericii Armene. Aici a jucat un rol important Varujan Vosganian care a pus la dispozitie sala de sedinte. In seara lui 15 ianuarie 1990 liberalii vechi si tineri au infiintat noul vechiul partid al Bratienilor. In discursul sau Radu Campeanu a precizat ca in noul partid sunt primiti toti membrii miscarii liberale, inclusiv fostii membri ai Partidului National Liberal-Tatarascu.

La 24 de ani de la reinventarea post-comunistă a libealismului în România, la conducerea PNL se află Crin Antonescu, fost ministru al  tineretului şi sportului, actual candidat al USL la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Antonescu  a fost candidatul PNL la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009 şi s-a clasat pe locul al treilea obtinând peste 2 milioane de voturi.

Pentru prima dată după Revoluția din 1989, PNL are șansa istorică de a propulsa în funcția de președinte al României un liberal.

Crezul Partidului Naţional Liberal din 1920 – scurt fragment

“Cred în Partidul Naţional Liberal, partid de muncă şi de înfăptuire, vrăşmaş al partidelor de amăgire şi făgăduială, partidul lui Ion Brătianu, Mihail Kogălniceanu, C. A. Roseti şi al oamenilor mari prin cari s-a împlinit, în scurgerea vremilor, ursita neamului nostru.”

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Sorin Bumb: Programul IMM Invest a fot îmbunătățit pentru a include mai mulți beneficiari

Guvernul PNL a luat măsuri deosebit de importante pentru relansarea economică a României și pentru siguranța financiară și sanitară a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

5 Comentarii

Dar .....Vai !!! 15 ianuarie 2014 at 7:57

Dar …. Vai, nu i-a adus aminte facebook-ul lu ‘ Roman ca ii o aniversare ?! :))) … PENIBILILOR

Carcotasul 15 ianuarie 2014 at 12:10

Piticul Atomic ii foarte ocupat, ca flituind pe Darzu, isi asteapta executia de la Kkrau, nu mai are nici gand, nici chef sa mai scrie!

cititor 15 ianuarie 2014 at 15:55

Cam multe greseli de scriere in articolul dvs., domnule Presecan. Ia sa-l revedeti, sa le gasiti si sa le rectificati.

dreptul 16 ianuarie 2014 at 1:25

Presecane cum dracu sa se intoarca in tara in1900 ultimul lider al studentilor Radu Campeanu…..si devine primul presedinte post-revolutionar al PNL…atunci avea 90 ani…..acum are 114….ce longeviv este Radu Campeanu>>>>>>>>>>>>>

adrian 16 ianuarie 2014 at 12:07

S-ar rasuci in morminte,Bratianu,Kogalniceanu,daca ar vedea ce maimutoi conduce azi PNL!Doamne fereste,sa ajunga presedinte al Romaniei,un prapadit ca Antonescu!Atunci,romani,veti avea parte de ceea ce meritati!O noua dictatura,antidemocratica!

Comentariile sunt oprite