Rămâi conectat

Actualitate

Din 21 noiembrie, noi reguli pentru controlul tehnic auto în trafic (CTT)

Publicat

în

CTT se efectuează pentru vehiculele aflate în circulație pe drumurile publice din România, fără discriminări bazate pe naționalitatea conducătorului auto sau pe statul de înmatriculare ori punere în circulație a vehiculului, ținându-se cont de necesitatea reducerii la minimum a costurilor și întârzierilor provocate conducătorilor auto și/sau deținătorilor vehiculelor – şi nu “operatorilor economici” cum se prevede în forma încă în vigoare. 

Modificarea Reglementărilor privind controlul tehnic în trafic al vehiculelor – RNTR 11, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 886 din 22 octombrie 2018 şi va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării, adică la 21 noiembrie 2018.

Verificările cuprinse în controlul tehnic în trafic sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

rămâne nemodificată prevederea privind inspecția vizuală a stării tehnice a vehiculului în staționare;

– verificarea raportului de CTT întocmit recent sau o verificare a documentelor care atestă efectuarea ITP în statul de înmatriculare sau punere în circulație a vehiculului și, în particular, pentru vehiculele dintr-un stat membru al Uniunii Europene, a documentului ce atestă că vehiculul a fost supus ITP obligatorii. Textul nu este modificat; în schimb, ca temei legal, alături de conformitatea cu Directiva nr. 40/2009 privind inspecția tehnică auto pentru autovehicule și remorcile acestora este adăugată – ca alternativă –  şi Directiva nr. 45/2014 privind inspecția tehnică periodică a autovehiculelor și a remorcilor acestora și de abrogare a Directivei nr. 40/2009;

cu titlu de obligație sau alternativă: inspecția ce vizează detectarea deficiențelor – şi nu a “defectelor” privind starea tehnică a vehiculului. Această inspecție se efectuează asupra unuia, mai multor sau tuturor punctelor de control enumerate în raportul de CTT. 

Documente acceptate de autoritatea română

Autoritățile competente din România recunosc certificatul de inspecție tehnică periodică și dovada eliberată de o stație de inspecție tehnică periodică sau de autoritatea competentă a altui stat membru al Uniunii Europene ori a unui stat al Spațiului Economic European, cu condiția ca acestea să corespundă modelului în vigoare.

Se dă un grad mai mare de generalitate, faţă de prevederile care urmează să fie astfel modificate de la 21 noiembrie, potrivit cărora “Dovada eliberată într-un alt stat membru al Uniunii Europene care stabilește că un autovehicul, precum și remorca sau semiremorca acestuia, înmatriculate în acest stat membru, au fost admise la o ITP care respectă cel puțin prevederile Directivei nr. 40/2009 (de altfel, abrogată prin Directiva din 2014), este recunoscută ca având aceeași valabilitate ca și dovada de ITP eliberată în România.”

– Înainte de a proceda la o inspecție privind punctele de control enumerate în raportul de CTT, inspectorul RAR ia în considerare documentele care atestă efectuarea ITP și/sau un raport de CTT prezentat de conducătorul auto și care a fost întocmit recent de RAR.

În forma anterioară, era acceptat un raport de CTT întocmit de “autoritatea competentă a unui alt stat membru al Uniunii Europene”. 

Controlul tehnic, constatări şi urmări

– În cazul în care inspectorul RAR determină, în urma verificărilor efectuate, deficiențe majore sau periculoase în conformitate cu planul de operațiuni, marchează în raportul de CTT la lista de verificare acele puncte la care au fost constatate astfel de deficiențe. Inspectorul RAR marchează pe versoul raportului de CTT codurile ce denumesc verificările la care au fost identificate deficiențe minore, majore și/sau periculoase. De asemenea, inspectorul RAR menționează în clar pe versoul raportului de CTT la rubrica privind detalierea deficiențelor constatate toate deficiențele identificate.

Prin introducerea noilor formulare de control, inspectorul RAR va nota, așadar, şi deficiențele minore, alături de cele majore sau periculoase constatate.

– În cazul în care inspectorul RAR constată deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție, acesta anulează ITP, iar lucrătorul de poliție dispune măsurile prevăzute de legislația privind circulația pe drumurile publice.

De reținut că, în forma încă în vigoare se prevede că , dacă măsurile polițistului  includ și imobilizarea vehiculului, ca urmare a gravității defectelor constatate, în cazul vehiculelor înmatriculate în România, inspectorul RAR va proceda suplimentar la anularea ITP.

– În cazul reținerii certificatului de înmatriculare de către lucrătorul Poliției Rutiere ca urmare a deficiențelor constatate în cadrul CTT, a lipsei ITP, a expirării valabilității ITP sau – iată o situație nou introdusă la condiții – a anulării valabilității ITP, redobândirea certificatului de înmatriculare se realizează în baza inspecției tehnice efectuate de RAR, în conformitate cu legislația în vigoare.

Sunt înlocuite anexele la ordin care se referă la:

Planul de operațiuni – identificare vehicul; sistem de frânare; sistem de direcție; vizibilitate; lămpi, dispozitive reflectorizante şi echipamente electrice; punți, jante, anvelope şi suspensie; şasiu, cadru şi elemente atașate șasiului; alte echipamente; emisii poluante; alte verificări;

Raportul tehnic de control în trafic – modelul de formular utilizat de inspectorul RAR.

În tot cuprinsul reglementărilor, cu excepția anexelor, termenul “defect” se înlocuiește cu termenul “deficiență“.

Sursa: legestart.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Publicat

în

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Surpriză pentru țările din Occident, care au impus sancțiuni Rusiei. Rubla rusă a devenit moneda cu cea mai bună performanță din acest an, în ciuda unei crize economice, care se desfășoară la scară largă și care a fost declanșată de controalele pe care Rusia le-a impus la sfârșitul lunii februarie pentru a-și putea proteja sectorul financiar.

Astfel, rubla rusească a redus pierderile de la începutul zilei și s-a apreciat astăzi, 18 mai, față de dolar și s-a îndreptat din nou spre maximul ultimilor cinci ani în raport cu moneda euro, în condițiile în care câțiva cumpărători de gaz din Europa au încercat să satisfacă cererea Rusiei de plată în ruble.

Rubla, mai puternică decât dolarul american

La ora 10.27 GMT, rubla era cu 0,4% mai puternică față de dolar, la 63,33, nu departe de nivelul de 62,6250 atins vineri, cel mai puternic de la începutul lunii februarie 2020.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ea câștigase 0,9% pentru a se tranzacționa la 66,45 în raport cu euro, apropiindu-se din nou de cel mai puternic nivel de la jumătatea anului 2017, de 64,9425, atins săptămâna trecută.

Banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere

Raliul rublei la maximele multianuale a fost încetinit în această săptămână, deoarece banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere, permițând rezidenților ruși și nerezidenților din statele prietene să canalizeze valută străină în străinătate la o sumă echivalentă cu până la 50.000 de dolari pe lună. Limita anterioară era de 10.000 de dolari.

Companiile axate pe exporturi sunt în continuare obligate să convertească 80% din veniturile lor, deoarece banca centrală nu poate interveni după ce Occidentul a înghețat aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și valută.

Moscova a cerut statelor europene plata în ruble pentru gazele livrate

Cumpărătorii de gaze din Europa se chinuiau să rezolve o enigmă în materie de plăți, după ce Moscova a cerut la sfârșitul lunii martie cumpărătorilor străini să înceapă să plătească gazul în ruble sau riscă să își piardă aprovizionarea, și păreau să adopte poziții diferite în privința schemei de plată.

Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja pentru livrări în ruble, așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei persoane apropiate gigantului rus Gazprom, citată de Bloomberg. Până acum se știe că Ungaria și Italia ai anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble și Austria se pregătea să o facă.

PIB-ul ar urma să scadă între 7,8% și 8,8% în 2022

Economia rusă se va contracta cu 7,8% – 8,8% în 2022, a anunțat miercuri Ministerul Dezvoltării Economice al țării, citați de AFP.

Conform unui scenariu de bază, care prevede o scădere a prețului petrolului până la sfârșitul anului la 73-74 dolari pe baril, produsul intern brut (PIB) ar trebui să scadă cu 7,8%, a precizat ministerul în prognoza macroeconomică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Polițiștii din Blaj au prins o femeie din Mureș, posesoare a unui mandat de executare pentru furt: A fost depusă în Penitenciarul Gherla

Publicat

în

Polițiștii din Blaj au prins o femeie din Mureș, posesoare a unui mandat de executare pentru furt: A fost depusă în Penitenciarul Gherla

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 09.45, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj au identificat și reținut o femeie, de 39 de ani, din municipiul Târgu Mureș, județul Mureș, care este posesoarea unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis, la data de 11 aprilie 2022, de Judecătoria Târgu Mureș.

Femeia a fost condamnată la executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani și două luni închisoare, pentru  furt și se sustrăgea executării pedepsei, fiind dată în urmărire.

Condamnata a fost depusă în Penitenciarul Gherla, pentru executarea pedepsei.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN67C: Un bărbat s-a răsturnat cu motocicleta în afara drumului și a ajuns la spital

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN67C: Un bărbat s-a răsturnat cu motocicleta în afara drumului și a ajuns la spital

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 12.50, pe DN 67 C, între Șugag și Oașa, un bărbat de 38 de ani, din municipiul Constanța, în timp ce conducea o motocicletă, a pierdut controlul asupra acestuia și s-a răsturnat în afara părții carosabile.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare