Ziarul Unirea

Din 2018, românii amendați dacă pleacă mult timp din țară fără să anunțe Fiscul. Amenzi cuprinse între 50 și 100 de lei

Din 2018, românii amendați dacă pleacă mult timp din țară fără să anunțe Fiscul. Amenzi cuprinse între 50 și 100 de lei

Românii care intenționează să plece din țară pentru mai mult de șase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendați dacă nu notifică Fiscul în prealabil prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală. Obligația de notificare a intenției de a pleca din România pentru mai bine de jumătate de an nu este nouă în legislația autohtonă, însă recent a fost reglementată, prin ordonanță a Guvernului, o amendă pentru cei ce o omit. Concret, amenda pentru nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv va fi, din prima zi a anului viitor, între 50 și 100 de lei.

Persoanele care pleacă din România pentru o perioadă de peste șase luni sau pentru mai multe perioade ce însumează șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligate, conform legislației fiscale, să depună la Fisc un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale.

ELIT

Obligația este prevăzută de Codul fiscal și este detaliată de Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.099/2016, iar începând cu prima zi a anului 2018 neîndeplinirea acesteia va putea fi amendată cu sume cuprinse între 50 și 100 de lei, conform Ordonanței Guvernului nr. 30/2017.

Conform unor lămuriri oferite lunile trecute de funcționarii Fiscului, obligația vizează orice persoană fizică ce stă în România și pleacă mai mult timp din țară, indiferent de motiv (muncă, studii etc.). Totuși, prin excepție, chestionarul nu trebuie depus de către românii care lucrează în străinătate ca funcționari sau angajați ai statului român.

„Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, al cărui model este anexat articolului, trebuie completat în două exemplare. Unul trebuie transmis prin poștă, cu confirmare de primire, sau trebuie depus la registratura unității fiscale competente, în timp ce altul se păstrează. Totodată, chestionarul poate fi transmis și electronic.

Documentul trebuie înregistrat la unitatea Fiscului din raza domiciliului cu 30 de zile înainte de plecarea din România. Practic, acest lucru se face pentru ca autoritățile să decidă dacă persoana în cauză trebuie scoasă sau menținută în continuare în evidențele fiscale române.

Sursa: realitatea.net

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

noi suntem romani 8 septembrie 2017 at 20:12

Eu zic să inchideți granitele…

dolfi 8 septembrie 2017 at 22:08

multi o sa renunte la cetatenie… si sa vezi distractie… n-o sa mai aiba hotzii ce „mulge”

mike 9 septembrie 2017 at 1:20

Nu-i doare pe ei ca pleci — e doar un robinet in plus prin care curg bani in buzunarul lor.—Pina la rev. nu puteai trece –cauza politica –azi ?–cauza financiara.– Pai unde e democatia domnilor, vi sau stricat creierasele ??

Eu 9 septembrie 2017 at 11:33

Birocrati.Daca azi ti se ofera un loc de munca afara,tb.sa-i zici angajatorului ca esti dispinibil peste 30zile(adica sa-l refuzi) pt.ca,conform legii,formularul acela se depune cu 30 de zile inaintea plecarii la lucru in strainatate,ca asa zice legea.Ce logica e asta?De unde sa stiu ca peste 30 zile poate obtin ceva afara?

Comentariile sunt oprite