Ziarul Unirea

Despre situația gunoiului menajer din județul Alba: Gabriel Pleșa ”Această dramă a gunoiului menajer se apropie de sfârșit”

Într-o emisiune din cadrul Radio Unirea Fm, primarul Gabriel Pleșa a abordat un subiect care a stârnit o mulțime de nemulțumiri în rândul cetățenilor, și anume cea a gunoiului menajer. El a adus niște lămuriri cu privire la situația actuală și la ceea ce se va întâmpla în viitor, într-un dialog cu Simona Lodroman, moderatorul emisiunii.

În opinia primarului Gabriel Pleșa ”această dramă a gunoiului menajer, în județul Alba, se apropie de sfârșit. Mai avem de răbdat o lună pentru a elimina complet stresul depozitării acestui gunoi.”

ELIT

Acesta a explicat că în urma ședinței ADI SALUBRIS s-a hotărât că în 9 mai, cel târziu, se va semna contractul de operare dintre cel care a câștigat licitația și Consiliul Județean. ”Se va deschide groapa de la Galda și acolo vom putea să ducem deșeuri, însă cu operatorul actual, cu firma Polaris, cu care suntem în acele prelungiri de contract care se întâmplă de doi ani de zile, vom continua, probabil, undeva până la jumătatea verii. Și vă spun și de ce: pe colectare, întâmplarea fericită oarecum face să fie același câștigător ca și cel care operează groapa de la Galda de Jos. De ce zic fericită? Pentru că va exista categoric un preț mai bun la groapa de la Galda dacă tot el colectează pe zona unde este și municipiul Alba Iulia. Sigur că are perioadă de a prelua colectarea maxim patru luni de la deschiderea gropii de la Galda de Jos din 9 mai. Deci dacă facem socoteala ar fi maxim până în 9 septembrie.”

Acesta a mai menționat că într-o discuție pe care a avut-o cu noul operator de salubritate, acesta i-a spus că va încerca să deschidă până la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. Până la acel moment, vor trebui să fie încheiate peste 20.000 de contracte cu persoane fizice și persoane juridice. După ce se va termina această perioadă de contractare, firma va fi pregătită cu utilajele necesare pentru a deservi orașul.

”Vorbim acum de Alba Iulia pentru că, deși facem parte dintr-o zonă 1 de colectare cu alte câteva UAT-uri din zonă, logistic au rezolvat problema. În schimb mai trebuie să rezolve problema contractării. De ce nu a început această contractare, pentru că nu exista calculul final pe preț, cel ce a rezultat din licitație.”

ADEZIUNE PLUS ALBA

Ulterior, prețurile au fost aprobate în ședința ADI SALUBRIS, iar în opinia primarului, până la finele verii, cel mult, vom avea noul operator de salubritate în Alba Iulia. ”Ce va aduce acest lucru pozitiv pentru cetățeni? În primul rând va fi un contract stabil și lucrul cel mai important, zic eu, va fi faptul că se va face colectare selectivă, adică în sfârșit vom putea să ridicăm gunoiul menajer pe cele patru fracții pe care ne obligă legea. De ce zic acest lucru, pentru că, în afara faptului că legea ne obliga, iar noi nu puteam atinge acele target-uri de colectare selectivă, lucrul acesta însemna bani pierduți de la bugetul local, pentru că plăteam în fiecare an tot ce nu realizam în anul anterior, plăteam la Agenția Fondului de Mediu. Erau sume pentru nerealizarea obiectivului. De exemplu, pentru 2020, am plătit aproape 500.000 de lei pentru neîndeplinirea targetului pentru colectare selectivă. Ceea ce înseamnă tot bani de la buget și indirect, bani din buzunarul nostru.”

În ceea ce privește prețul, acesta a spus că el se va situa undeva în jurul prețului care a fost până ieri, 06.04.2021, în ciuda speculațiilor care au spus că va fi mai mare sau mai mic (va fi undeva în jur de 13 lei), pentru persoanele fizice. ”Și probabil undeva în jurul acelui 176 sau cât era înainte, pentru m cub la persoane juridice.” Aceste prețuri se vor aplica din momentul în care firma va intra și pe colectare în Alba Iulia.

”Vom mai avea un preț intermediar între cel de astăzi și cel până intrăm în normalitatea contractului, un preț care va fi calculat de Polaris, care va continua colectarea gunoiului până va prelua cealaltă firmă și care, sigur, vor duce la Galda de Jos”.

Începând de mâine, gunoiul va fi dus la Oradea, deoarece rampa unde s-a depozitat gunoiul până acum, ”are capacitatea pe care o are”, aceasta nefiind construită pentru acest scop, cel al depozitării deșeurilor ” a fost pur și simplu un noroc că a existat acea platformă betonată și aceas suprafață care era împrejmuită și am putut să recurgem la această metodă și am scăpat din acea criză care se preconiza.”

”S-ar putea ca de mâine într-o săptămână când este termen la Tribunalul Gorj, să se admită apelul celor de la Polaris și să redeschidă groapa de gunoi de la Târgu Jiu. Și atunci categoric se va duce la Târgu Jiu până când se va deschide groapa de la Galda.”

”A fost o situație neplăcută. Eu în momentul în care am auzit că avem 5 zile și trebuie să rezolvăm, m-am urcat în mașină și am plecat la București, într-o situație disperată de a rezolva această problemă pentru că știam că o să avem o problemă într-un timp atât de scurt.”- a mai declarat acesta pentru Radio Unirea Fm.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Fostul campion național la Judo, albaiulianul Radu Urcan, noul director CS Unirea. Un simbol al sportului românesc

Radu Urcan a câștigat concursul pentru postul de director al CS Unirea Alba Iulia, acesta urmând să preia conducerea acestei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro