Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputatul PNL de Alba, Corneliu Olar, propune împreună cu mai mulți parlamentari acordarea unei indemnizații de limită de vârstă pentru primari, viceprimari și președinți de CJ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O inițiativă legislativă a fost depusă la Camera Deputaților, de mai mulți parlamentari (între care și deputatul PNL de Alba Corneliu Olar), care propun acordarea unei indemnizații pentru limită de vârstă primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

”Începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, cu modificările și completările ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiași legi, sau ale altor legi speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat. Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de CJ beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limita de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în proiect.

Indemnizația se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate.

”Cuantumul indemnizației pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate complete și se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată. Indemnizația se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată. Cuantumul indemnizației se suportă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale și se plătește de către acestea”, se mai arată în proiect.

Nu beneficiază de această indemnizație primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de CJ care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de CJ, a unei infracțiuni de corupție. Cei care sunt urmăriți penal nu sunt îndreptățiți să primească indemnizația până la pronunțarea definitivă a instanței de judecată, prevede proiectul.

Potrivit expunerii de motive, ”nivelul redus al pensiilor pentru limita de vârstă de care beneficiază acești aleși locali generează profunde inechități între pensiile primite de aceștia și pensiile primite de unii subordonați ai acestora”.

Proiectul a fost inițiat de 21 de deputați și senatori de la PSD, PNL, PMP și UDMR, între care Corneliu Olar (PNL), Sorin Roman (PSD), Gheorghe Baciu (PMP), Benedek Zacarie (UDMR).

Inițiativa legislativă se află în dezbatere publică la Camera Deputaților până pe 16 aprilie.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea