Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputatul Cornel George Comșa propune descentralizarea reală în învățământul preuniversitar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deputatul Cornel George Comșa a depus săptămâna trecută, pe 29 octombrie, alături de 6 deputați, o inițiativă legislativă prin care se poate realiza o descentralizare reală în sistemul de învățământ, descentralizare cerută atât de către comunitățile locale, cât și de elevi și profesori.

cornel comsaDescentralizarea figurează și în programul de guvernare aprobat de către Parlamentul României, așadar ne așteptăm la o susținere reală din partea Guvernului pentru a da școlilor și comunităților locale șansa de a se implica în mod eficient în procesul de învățământ și de a putea adopta cele mai bune decizii în anumite circumstanțe date.

Descentralizarea în domeniul învățământului preuniversitar nu se poate realiza fără desființarea inspectoratelor școlare, deoarece potrivit legii-cadru a descentralizării, școlile sunt în competența autorităților locale la nivel de comună, oraș, municipiu iar acest lucru este datorat aplicării principiului subsidiarității. Simplul transfer al actualelor inspectorate școlare la Consiliul Județean nu este posibil deoarece s-ar crea relații de subordonare între Consiliul Județean și Consiliul Local, lucru interzis de Constituție.

Cu privire la efectele sale, unele atribuții ale inspectoratelor vor trece la autoritățile administrației publice locale, prin înființarea unui compartiment de specialitate în cadrul aparatului de specialitate al primarului sau al consiliului județean, pentru școlile speciale. Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar va prelua prin intermediul unui departament atribuția de inspecție școlară, care este strâns legată de cea a controlului calității educației, iar ministerul educației se va ocupa în principal de examenele naționale. În cazul Bacalaureatului, de exemplu, vor exista ca și până acum o comisie națională, comisii județene (doar că în cadrul MECS și nu ISJ) și comisii la nivel de școală. Casa Corpului Didactic și CJRAE vor trece la Consiliul Județean.

În anul 2013 s-a mai încercat o descentralizare în domeniul învățământului. Dacă inițial se discuta și despre rolul inspectoratului școlar, această dezbatere nu a mai avut loc. În final s-a decis descentralizarea palatelor copiilor, cluburilor etc. Din cauza deciziei nr. 1/2014 a CCR, proiectul de descentralizare a fost blocat. Proiectul de față include și acele dispoziții din proiectul din 2013.

Din aceste considerente am depus prezentul proiect și cred că o reformă curajoasă în educație trebuie să aibă o dimensiune sistemică și progresistă. Nu mai este loc și timp să acoperim carențele din educație cu petice, ci trebuie să ne asumăm proiecte curajoase.

Fac un apel către colegii deputați și senatori să dezbată cu seriozitate și responsabilitate propunerea legislativă și să invite experți din domeniul educației care au abordat această tematică a descentralizării sistemului de învățământ. (V.N.)

Biroul parlamentar al deputatului Cornel George Comșa


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor Comuna Daia Română va implementa un sistem de supraveghere video în scopul creșterii siguranței și prevenirii criminalității. În acest scop, administrația locală a inițiat demersuri pentru identificarea unui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea