Deputații au votat INTERZICEREA exportului de buștean în spațiul extracomunitar pe o perioadă de 10 ani. Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Camera Deputaților a adoptat ieri, joi 23 aprilie, un proiect de lege prin care se interzice exportul de buștean în spațiul extracomunitar, pe o perioadă de zece ani. Proiectul a fost votat cu 316 voturi ”pentru” și o abținere, intrând în vigoare din data de 1 ianuarie 2021.

Actul normativ interzice exportul de buștean pe o perioadă de 10 ani și prevede amenzi drastice pentru cei care nu respectă legea.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Mai exact, nerespectarea interdicției de export a buștenilor se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani și cu amenzi ce pot ajunge și la 100.000 de lei.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

De asemenea, proiectul prevede instituirea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier.

La dezbaterile generale, deputatul USR Cornel Zainea a afirmat că acest proiect reprezintă „un pas de furnică înainte” şi o „frecţie durabilă la picior de lemn”. Acesta a menționat că că gestionarea durabilă a pădurilor nu se va face așa, ci prin monitorizarea video a camioanelor de lemn și prin atribuirea DNA a acestor dosare.

„Proiectul propune să gestioneze durabil pădurile. (…) PSD şi PNL fac un pas de furnică înainte. Această prevedere va fi frecţie durabilă la picior de lemn. USR propune crearea ‘DNA a pădurilor’, sistem de monitorizare a video a camioanelor care transportă lemn, să interzicem şi exploatările forestiere în parcurile naţionale”, a spus Zainea.

Deputatul USR Dan Barna a spus că formaţiunea sa are o agendă pro-protejarea pădurilor.

„Urmărim consecvent tot ce a venit dinspre guverne. Această lege este o perdea de fum menită să acopere tăierile ilegale de păduri. Astăzi se propun interdicţii minore, se intervine neesenţial, fără vlagă. E un pas mic. Exportul pe care îl interzicem se referă strict la ce pleacă în afara UE”, a adăugat Barna.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a spus că în acest an nu au fost exportaţi buşteni.

„Zero metri cubi de buştean au fost exportaţi anul asta din România. Din acest punct de vedere, am spus mult despre ce rezolvă acest proiect. (…) Vom vota această lege necesară, pentru că avem şi noi un proiect de lege în acest sens”, a mai spus Roman.

Deputatul Victor Ponta (Pro România) a afirmat că este în favoarea acestui proiect şi că îl înţelege pe premierul Ludovic Orban că nu are curajul să interzică exportul de buştean, întrucât a fost în situaţia acestuia.

„De la 1 ianuarie nu s-a exportat nimic din afara UE, dar în Austria s-a exportat. (…) Eu îl înţeleg pe domnul Orban de ce nu are curaj să interzică exportul de buştean. Am fost în poziţia domnului Orban”, a adăugat Ponta, menţionând că în mandatul său din 2015 a fost anchetat atunci când a luat măsuri de interzicere a exportului acestei mase lemnoase.

„Eu votez ‘pentru’. (…) Sunt pentru ca să nu mai plece deloc buşteni din România”, a menţionat Ponta.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a spus că acest proiect, iniţiat de PSD, este necesar. „Am văzut camioane de buşteni, jaf în perioada stării de urgenţă, iar Guvernul nu a făcut nimic”, a susţinut Simonis.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Surse: Impact.ro, Digi24

Sursă foto: Arhivă

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

1 comentariu

cetatean 24 aprilie 2020 at 22:00

Asta este „vax-albina”… ca 90% din bustenii romanesti iau calea Austriei si Germaniei.

Comentariile sunt oprite