Deputații au adoptat pachetul de legi privind achizițiile publice. NOUTATEA: Garanții de 2% din valoarea licitației la contestarea în justiție a atribuirii contractului

Legile privind achiziţiile publice a fost adoptat, marți, de Camera Deputaţilor, la ședinţa de plen fiind prezent şi premierul Dacian Cioloş.

camera-deputatilor1Din acest pachet legislativ fac parte proiectul privind achiziţiile sectoriale, proiectul de lege privind achiziţiile publice, proiectul de lege privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, precum şi proiectul de lege privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii.

ELIT

Noile reglementări prevăd că suspendarea procedurii de atribuire şi/sau a executării contractului până la soluţionarea cauzei va putea fi dispusă de instanţă, la cererea unei părţi interesate.

Concret, solicitarea de suspendare va putea fi făcută doar în cazuri temeinic justificate şi pentru a preveni o pagubă iminentă. Totuşi, partea care va cere acest lucru va trebui să constituie în prealabil o cauţiune calculată prin raportare la valoarea estimată a contractului sau la valoarea contractului, după cum urmează:

– 2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), dar nu mai mult de 35.000 de lei;

– 2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 88.000 de lei;

– 2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 220.000 de lei;

– 2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 880.000 de lei.

Practic, solicitarea de suspendare va putea fi făcută după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se va pronunţa asupra unei contestaţii, atunci când partea interesată va ataca în instanţă decizia Consiliului. Potrivit Executivului, introducerea cauţiunii va descuraja tergiversarea soluţionării contestaţiilor.

Măsura depunerii unei garanții va îngreuna depunerea unei contestații. Decizia este discutabilă luând în calcul faptul că multe documentații de atribuire semnate de autoritățile contractante din România sunt de proastă calitate. Nivelul garanției, respectiv 2%, este de asemenea ridicat.

Sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...