Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputat PNL: Umilința la care au fost supuși fermierii a fost o experiență dureroasă pe care autoritățile nu trebuie să o repete

Ziarul Unirea

Publicat

în

Premierul României, Dacian Cioloș, împreună cu Ministrul Agriculturii,  Achim Irimescu,  au o responsabilitate uriașă față de fermierii români, și anume să gestioneze ireproșabil  în acest an plata subvențiilor  pe suprafață și pentru animale.

 

Dan SimedruUmilința la care au fost supuși în ultimii ani și mai ales anul trecut fermierii și degringolada din sistem a fost o experiență dureroasă pe care  autoritățile naționale nu trebuie să o repete.

Elit - Gustul Desăvârșit

 

Așteptările sunt mari din partea agricultorilor față de factorii de decizie, cu atât mai mult cu cât premierul, fost Comisar european pentru agricultură, iar ministrul de resort ,cu o experiență solidă  în domeniu,  au profilul necesar pentru a coordona “ca la carte” procesul de acordare a subvențiilor.

 

Întreg procesul are nevoie de coerență procedurală, termene clare, o agenție de plăți corectă și eficientă, precum și un sistem informatic funcțional, compatibil cu reglementările în vigoare.

 

Pentru atingerea acestor obiective este esențial ca pregătirile să înceapă din timp, fără schimbări ale regulilor jocului  pe ultima sută de metri  și dimensionarea  corectă a aparatului   tehnic pentru a preveni blocajele și formarea de cozi la sediile APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură).

 

Semnalele  din  rândul asociațiilor de agricultori nu sunt optimiste. Fermierii români și-au pierdut încrederea în APIA. La ora actuală adevărata problemă, care este fierbinte în rândul crescătorilor constă în neacordarea subvenției la timp care este și așa insuficientă,

 

În anii trecuți fermierii care nu și-au plătit la timp impozitele au fost aspru pedepsiți, tăindu-li-se subvențiile. Acum nu răspunde nimeni de faptul că statul întârzie nejustificat plata subvențiilor !

 

Spre exemplu, în Ungaria cuantumul acestei subvenții este de 24,70 euro/cap de animal comparativ cu România care se chinuie să depășească 20 de lei, aproximativ  4,5 Euro ( o sumă de 5 ori mai mică). În aceste condiții inegale, despre ce competitivitate a produselor agricole românești mai putem vorbi pe piața liberă a Uniunii Europene? APIA care gestionează acest proces trebuie să înțeleagă că  fermierii se simt umiliți și se îndoiesc în continuare de capacitatea administrativă  de a face față cu succes sesiunii de acordare a subvențiilor din acest an. Schimbarea Guvernului și a responsabililor  direcți nu reprezintă o garanție suficientă că sistemul va funcționa fără sincope.

 

Pe viitor, e nevoie de acțiuni concrete materializate în decizii de simplificare a procedurilor de depunere a documentației și de aprobare a plăților cu celeritate. Un punct asupra căruia trebuie să existe o abordare complet diferită este cel referitor la momentul ales pentru efectuarea plății subvențiilor care trebuie fixat atunci când fermierii au cu adevărat nevoie de aceste sume, nu după ce au apelat la soluții de creditare sau alte mecanisme pentru finanțarea fermei.

 

Domnule prim ministru, vă asigur de întreaga mea bună-credință în acest demers si voi fi partenerul de dialog al crescătorilor de animale din județul Alba. Voi prelua de fiecare dată problemele pe care mi le semnalează și le voi transmite Guvernului  pentru a-și găsi rezolvarea, convins fiind că experiența dumneavoastră si a ministrului de resort vor constitui premisele acordării unui tratament corect și în deplin respect față de  fermierul român.

 

Declaraţie politică – Dreptate pentru fermieri

Dan Coriolan Simedru – Deputat PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Senatul a aprobat noi reduceri pentru prețul plătit de populație și IMM-uri la energie

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Senatul a aprobat noi reduceri pentru prețul plătit de populație și IMM-uri la energie

Senatul a votat în această după-amiază, in calitate de primă camera sesizata, o serie de modificări ale legislației privind compensarea prețurilor la energie, modificări care ajuta populația și economia națională să treacă mai ușor prin criza energetica.

Alături de colegii mei din PNL, am introdus și eu mai multe amendamente, care vor rămâne în vigoare până în martie anul viitor, amendamente care se referă la prețul pe care cetățenii îl vor plăti pentru energia electrica consumata și la modul de calcul. Astfel, după îndelungi negocieri și consultări cu partenerii de coaliție, am reușit să cădem de acord că cei care au un consum mediu lunar de maxim 100 de kw/pe lună vor plăti maxim 0,68 lei/kw cu TVA inclus, iar cei care consumă între 100 și 255 de kw, vor avea un preț maxim de 0,80 lei/kw cu TVA inclus. Clienții casnici care utilizează echipamente medicale necesare efectuării unor tratamente și cei care au minim 3 copii în întreținere vor beneficia de tariful cel mai mic (0,68 lei/kWh), indiferent de consumul realizat.

Totodată, am prevăzut ca și în cazul IMM-urilor 85% din consumul mediu lunar realizat in anul 2021 să fie plafonat la un preț de maxim 1 leu/kw cu TVA inclus, doar diferența de 15% fiind facturată la prețul din contract. Aceiași prevedere se aplică și instituțiilor publice și lăcașurilor de cult.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru spitalele publice și private, pentru unitățile de învățământ, pentru furnizorii de servicii sociale, precum și pentru furnizorii regionali ai serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, consumul integral de energie electrică se plafonează la un preț de maximum 1 leu/kw cu TVA inclus.

Am insistat, deasemenea, și am obținut acordul Senatului, ca plafonarea de maxim 1 leu/kw cu TVA sa se aplice și consumului integral de energie electrică realizat de întreprinderile publice carea administrează sau gestionează investiții în domeniul sportului, turismului balnear și/sau recuperării recuperare (Ocna Mureș).
În rândul consumatorilor non-casnici care beneficiază de tariful de maxim 1 leu/kWh, au mai fost incluse companiile din industria alimentară care au depozite frigorifice, centrele sportive gestionate de autorități publice, producătorii de medicamente și parcurile industriale.

In ceea ce privește gazele naturale, prețul pentru clienții casnici este de 0,31 lei/kw cu TVA inclus pentru consumatorii casnici, fără limită de consum și 0.37 lei/kw cu TVA inclus pentru consumatorii noncasnici, in limita a cel mult 50.000 MWh.

O alta prevedere deosebit de importantă, introdusa prin amendamentele adoptate astăzi de noi, în Senat, vizează stabilizarea preturi pe piata energiei. Astfel, producătorii de energie electrică, prin contracte bilaterale negociate direct, au obligația să vândă minim 70% din energia proprie din producția proprie doar furnizorilor care au în portofoliu clienți finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora, distribuitorilor de energie și Transelectrica. Furnizorii care au în portofoliu clienți reprezentând minim 100.000 de locuri de consum au obligația de a încheia contracte la termen pe minim 3 ani, iar clienții finali mari vor încheia contracte la termen de 5 ani, care sa acopere minim 40% din consumul anual realizat in 2021.

Modificările adoptate azi de Senat merg mai departe la dezbatere in camera Deputaților. Sunt sigur că și colegii deputați vor discuta cu celeritate aceate prevederi legislative, astfel încât ele să intre rapid in vigoare.

Sorin Ioan BUMB, Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Importanța liberalismului în județul Alba: Seminar liberal organizat de PNL la Palatul Cultural Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Importanța liberalismului în județul Alba: Seminar liberal organizat de PNL la Palatul Cultural Blaj

În cursul zilei de duminică, 25 septembrie, la Palatul Cultural Blaj a avut loc seminarul liberal organizat de PNL, cu tema importanța Liberalismului în Județul Alba.

„Ce trebuie înțeles, după un asemnea eveniment, este că implicarea și pasiunea de care această generație de tineri dă dovadă sunt singurele și cele mai sigure semne că putem avea o perspectivă optimistă, trecând peste toate aceste crize.

Aș spune, clar, că după acest seminar al tinerilor liberali, desfășurat la Blaj, rolurile se schimbă. Viziunea lor e mai importantă decât experiența noastră! Vă felicit și vă mulțumesc pentru șansa de a vă avea alături, în PNL Alba”, a scris Marius Hațegan, vicepreședintele CJ Alba, pe Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Produse din ALBA pe rafturile unui mare lanț de magazine? Senatorul Călin Matieș: „S-a convenit ca aceștia să NU aibă taxe de raft”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Produse din ALBA pe rafturile unui mare lanț de magazine? Senatorul Călin Matieș: „S-a convenit ca aceștia să NU aibă taxe de raft”

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, spune că se fac demersuri pentru ca produsele românești ale micilor producători locali să se poată afla pe rafturile lanțului de magazine Profi.

Aceste produse vor avea adaosuri mici și nu vor avea taxă de raft. Informația vine după o întâlnire a acestuia cu directorul lanțului..

„Primii pași pentru ca micii producători locali să intre cu produsele lor în marile lanțuri de magazine PROFI!

Elit - Gustul Desăvârșit

Micul producător român trebuie respectat!

Locul produselor sale, de la legume sau fructe și până la alimente de origine animală, este pe rafturile marilor magazine de profil, nu pe o tarabă, în ger, ploaie sau caniculă.

Am avut o întâlnire constructivă cu directorul general al PROFI, Călin Costinaș, la care au participat specialiști în domeniul alimentar și agricol: vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu,secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Aurel Simion, respectiv reprezentanți ai micilor producători și mici producători locali din județele Cluj, Sibiu și Alba.

S-au discutat ,analizat condițiile si s-au gasit solutii în care micii producători locali, care au produse alimentare puține, dar de o calitate excelentă, să și le poate valorifica în cele 1.600 de magazine românești din toate județele țării.
Directorul PROFI a avut deschidere față de solicitările micilor producători!

S-a convenit ca aceștia să NU aibă taxe de raft, iar produsele lor vor fi puse la vânzare în zone distincte, cu adaosuri comerciale mici, astfel încât să fie și mai atractive.

Factorii decidenți și-au luat angajamentul că vor găsi cea mai bună modalitate pentru ca produsele micilor producători să poată ajunge în magazine. Nădăjduiesc că această întâlnire va fi într-un ceas bun și va reprezenta un MOMENT ISTORIC pentru micii producători!

Astfel, sperăm ca în curând să putem găsi în supermarketurile Profi produsele autohtone, dragi nouă, precum:
Virșlii de Sbucimelia
Caș de Loman
Roșii de Micești
Legume de la Leorinț
Vin de Ighiu
Mere de Doștat
ETC.

În calitate de senator al județului Alba, membru în comisia de agricultură și industrie alimentară, președinte al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România sunt obligat să lupt pentru a reprezenta interesele legitime ale celor pe care îi reprezint! Județul Alba trebuie să fie pe primul loc în România!”, a scris senatorul Călin Matieș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea