Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputat PNL: Umilința la care au fost supuși fermierii a fost o experiență dureroasă pe care autoritățile nu trebuie să o repete

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Premierul României, Dacian Cioloș, împreună cu Ministrul Agriculturii,  Achim Irimescu,  au o responsabilitate uriașă față de fermierii români, și anume să gestioneze ireproșabil  în acest an plata subvențiilor  pe suprafață și pentru animale.

 

Dan SimedruUmilința la care au fost supuși în ultimii ani și mai ales anul trecut fermierii și degringolada din sistem a fost o experiență dureroasă pe care  autoritățile naționale nu trebuie să o repete.

 

Așteptările sunt mari din partea agricultorilor față de factorii de decizie, cu atât mai mult cu cât premierul, fost Comisar european pentru agricultură, iar ministrul de resort ,cu o experiență solidă  în domeniu,  au profilul necesar pentru a coordona “ca la carte” procesul de acordare a subvențiilor.

 

Întreg procesul are nevoie de coerență procedurală, termene clare, o agenție de plăți corectă și eficientă, precum și un sistem informatic funcțional, compatibil cu reglementările în vigoare.

 

Pentru atingerea acestor obiective este esențial ca pregătirile să înceapă din timp, fără schimbări ale regulilor jocului  pe ultima sută de metri  și dimensionarea  corectă a aparatului   tehnic pentru a preveni blocajele și formarea de cozi la sediile APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură).

 

Semnalele  din  rândul asociațiilor de agricultori nu sunt optimiste. Fermierii români și-au pierdut încrederea în APIA. La ora actuală adevărata problemă, care este fierbinte în rândul crescătorilor constă în neacordarea subvenției la timp care este și așa insuficientă,

 

În anii trecuți fermierii care nu și-au plătit la timp impozitele au fost aspru pedepsiți, tăindu-li-se subvențiile. Acum nu răspunde nimeni de faptul că statul întârzie nejustificat plata subvențiilor !

 

Spre exemplu, în Ungaria cuantumul acestei subvenții este de 24,70 euro/cap de animal comparativ cu România care se chinuie să depășească 20 de lei, aproximativ  4,5 Euro ( o sumă de 5 ori mai mică). În aceste condiții inegale, despre ce competitivitate a produselor agricole românești mai putem vorbi pe piața liberă a Uniunii Europene? APIA care gestionează acest proces trebuie să înțeleagă că  fermierii se simt umiliți și se îndoiesc în continuare de capacitatea administrativă  de a face față cu succes sesiunii de acordare a subvențiilor din acest an. Schimbarea Guvernului și a responsabililor  direcți nu reprezintă o garanție suficientă că sistemul va funcționa fără sincope.

 

Pe viitor, e nevoie de acțiuni concrete materializate în decizii de simplificare a procedurilor de depunere a documentației și de aprobare a plăților cu celeritate. Un punct asupra căruia trebuie să existe o abordare complet diferită este cel referitor la momentul ales pentru efectuarea plății subvențiilor care trebuie fixat atunci când fermierii au cu adevărat nevoie de aceste sume, nu după ce au apelat la soluții de creditare sau alte mecanisme pentru finanțarea fermei.

 

Domnule prim ministru, vă asigur de întreaga mea bună-credință în acest demers si voi fi partenerul de dialog al crescătorilor de animale din județul Alba. Voi prelua de fiecare dată problemele pe care mi le semnalează și le voi transmite Guvernului  pentru a-și găsi rezolvarea, convins fiind că experiența dumneavoastră si a ministrului de resort vor constitui premisele acordării unui tratament corect și în deplin respect față de  fermierul român.

 

Declaraţie politică – Dreptate pentru fermieri

Dan Coriolan Simedru – Deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea