Rămâi conectat

Actualitate

Dependenții de droguri din Afganistan, „tratați” cu BĂTAIA, de către talibani: „Nu mai suntem într-o democrație”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dependenții de droguri din Afganistan, „tratați” cu BĂTAIA, de către talibani: „Nu mai suntem într-o democrație”

Talibanii, conducătorii Afganistanului, și-au propus să elimine flagelul dependenței de stupefiante, chiar cu forța. La căderea nopții, luptătorii transformați în polițiști, scotocesc lumea interlopă a capitalei, devastată de droguri, informează Dailysabah.com.

Sub podurile pline de viață ale orașului Kabul, în mijlocul grămezilor de gunoi și a apelor murdare, sute de oameni fără adăpost dependenți de heroină și metamfetamină sunt bătuți și duși cu forța la centrele de tratament.

Associated Press (AP) a obținut accesul la un astfel de raid săptămâna trecută. Scena a oferit o imagine către noua ordine sub guvernarea talibanilor: bărbații – mulți cu boli mintale, potrivit medicilor – au stat pe pereți de piatră, cu mâinile legate. Li s-a spus să se oprească sau să facă față bătăilor. Metodele dificile sunt binevenite de unii lucrători din domeniul sănătății, care nu au avut de ales decât să se adapteze la regula talibanilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Nu mai suntem într-o democrație, aceasta este o dictatură. Iar utilizarea forței este singura modalitate de a trata acești oameni”, a spus dr. Fazalrabi Mayar, care lucrează într-o unitate de tratament. El se referea în mod specific la afganii dependenți de heroină și metamfetamină.

La scurt timp după ce talibanii au preluat puterea pe 15 august, Ministerul Sănătății taliban a emis un ordin pentru aceste unități medicale precizând intenția lor de a controla strict problema dependenței, au spus medicii.

Cu ochii sângeroși și scheletici, cei reținuți au un trecut dificil, într-o țară aflată în război, invazie și foamete. Erau poeți, soldați, negustori, fermieri.

Marile câmpuri de mac din Afganistan sunt sursa majorității heroinei mondiale și țara a apărut ca un producător semnificativ de metanfetamină. Ambele au alimentat dependența masivă în întreaga țară.

Bătrâni sau tineri, săraci sau odată înstăriți, talibanii îi privesc pe dependenți la fel: o pată asupra societății pe care speră să o eradicheze. Consumul de droguri este împotriva interpretării lor ca doctrină. Dependenții sunt, de asemenea, stigmatizați de comunitatea afgană mai largă, în mare măsură conservatoare. Dar războiul talibanilor împotriva drogurilor este complicat, deoarece țara se confruntă cu perspectiva colapsului economic și a catastrofei umanitare iminente.

Sancțiunile și lipsa recunoașterii au făcut din Afganistan, de mult timp, o țară dependentă de ajutor, neeligibilă pentru sprijinul financiar din partea organizațiilor internaționale care au reprezentat 75% din cheltuielile statului. Un istoric îngrozitor al drepturilor omului, în special în ceea ce privește femeile, a făcut ca talibanii să fie nepopulari în rândul organizațiilor internaționale de dezvoltare. S-a instalat o criză economică, o criză efectivă de bani.

Salariile publice au luni restante, iar seceta a agravat lipsa de alimente și bolile. Iarna bate la ușă în câteva săptămâni. Fără fonduri străine, veniturile guvernului se bazează pe vamă și impozite.

Comerțul ilicit cu opiu este legat de economia Afganistanului și de tulburările sale. Cultivatorii de mac fac parte dintr-o circumscripție rurală importantă pentru talibani și majoritatea se bazează pe recoltă.

În timpul insurgenței, talibanii au profitat de pe urma comerțului taxând traficanții, o practică aplicată unei mari varietăți de industrii din zonele aflate sub controlul lor.

Cercetările efectuate de David Mansfield, un expert în comerțul cu droguri afgan, sugerează că grupul a câștigat 20 de milioane de dolari în 2020, o mică parte în comparație cu alte surse de venituri din colectarea impozitelor. Public, talibanii au negat întotdeauna legăturile cu traficul de droguri. Dar talibanii au pus în aplicare și singura interdicție cu succes în mare măsură a producției de opiu, între 2000-2001, înainte de invazia SUA.

Într-o seară recentă, luptătorii au atacat o groapă de droguri sub un pod din zona Guzargah din Kabul. Cu cabluri pentru bici și puști aruncate, au ordonat grupului de bărbați să iasă din grotele lor.

Unii au ieșit clătinându-se, alții au fost puși la pământ.

În cele din urmă, erau cel puțin 150 de bărbați. Au fost duși la secția de poliție, unde toate bunurile lor – droguri, portofele, cuțite, inele, brichete, o cutie cu suc – au fost arse într-o grămadă, deoarece le este interzis să le ducă la centrul de tratament.

Odată ce era o bază militară, Camp Phoenix, înființată de armata SUA în 2003, a fost transformată într-un centru de tratare a drogurilor în 2016. Acum este cea mai mare din Kabul, capabilă să găzduiască 1.000 de persoane.

Bărbații sunt dezbrăcați și scăldați. Capul lor este ras. Aici începe un program de tratament de 45 de zile, a spus dr. Wahedullah Koshan, psihiatrul șef.

Koshan a recunoscut că spitalului îi lipsesc opioidele alternative, buprenorfina și metadonă, utilizate în mod obișnuit pentru a trata dependența de heroină. Personalul său nu a mai fost plătit din iulie, dar a spus că Ministerul Sănătății a promis că vor fi în salariile viitoare. Talibanii au obiective mai largi.

„Acesta este doar începutul, mai târziu vom merge după fermieri și îi vom pedepsi conform legii Sharia”, a declarat ofițerul principal de patrulare Qari Ghafoor. Pentru Mansfield, expertul, ultimele raiduri împotriva drogurilor sunt istoria repetată.

„În anii 90, (când talibanii erau la putere) obișnuiau să facă exact același lucru”, a spus el.

Singura diferență acum este că există centre de tratament medicamentos; pe atunci consumatorii de droguri au fost obligați să stea pe topituri de munte sau râuri, crezând că le va trece. Dacă vor putea interzice producția de opiu este o altă poveste, a spus el.

Orice interdicție semnificativă va necesita negocieri cu fermierii.

În spital, pacienții, în total 700, plutesc în jurul holurilor ca niște fantome. Unii spun că nu sunt hrăniți suficient. Medicii au spus că foamea face parte din procesul de recuperare. Majoritatea familiilor lor nu știu unde sunt. O sală de așteptare este plină de părinți și rude care se întreabă dacă cei dragi dispăruți au fost printre cei luați în raiduri.

Sitara se tânjește când se reîntâlnește cu fiul ei de 21 de ani, dispărut timp de 12 zile.

„Întreaga mea viață este fiul meu”, plânge ea, îmbrățișându-l.

Înapoi în oraș, sub un pod din cartierul Kotesangi, consumatorii de droguri trăiesc precar sub acoperirea întunericului, de teama talibanilor. Într-o seară, au fumat dezinvolt lângă corpul prăbușit al unui bărbat. Era mort. L-au acoperit cu pânză, dar nu vor îndrăzni să-l îngroape în timp ce talibanii patrulează pe străzi.

„Nu este important dacă unii dintre ei mor”, a spus Mawlawi Fazullah, un ofițer taliban. „Alții vor fi vindecați. După ce sunt vindecați, pot fi liberi. ”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Câți bugetari erau în România în luna februarie 2023? În ce domenii sunt cel mai mare număr de posturi?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câți bugetari erau în România în luna februarie 2023? În ce domenii sunt cel mai mare număr de posturi?

În luna februarie a anului 2023, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România a fost de 1.276.584, cu 2.411 mai puține în comparație cu luna precedentă. Un procent de 63,8% din posturi sunt în administrația publică centrală, arată Agerpres.

Din totalul celor 815.586 de angajaţi din administraţia publică centrală, 600.729 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat (minus 1.679 angajaţi comparativ cu ianuarie 2023).

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei, respectiv 295.222 (294.930 în ianuarie 2023), Ministerul Afacerilor Interne – 125.206 (125.548 în luna precedentă), Ministerul Apărării Naţionale – 71.902 (73.387 în ianuarie 2023), Ministerul Finanţelor – 24.709 (24.779 în ianuarie) şi Ministerul Sănătăţii -18.195 (18.236 în luna anterioară).

Potrivit sursei citate, în instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.214 posturi (minus 11 faţă de luna anterioară), în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 43.484 (minus 147), în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii erau 163.159 de posturi ocupate (minus 303).

Totodată, în administraţia publică locală lucrau, în februarie, 460.998 de persoane (minus 272), dintre care 281.048 în instituţii finanţate integral din bugetele locale (minus 7) şi 179.950 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii (minus 265).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vaccinurile pe care trebuie să le facă femeile însărcinate pentru a-și proteja copilul în primele luni de viață

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vaccinurile pe care trebuie să le facă femeile însărcinate pentru a-și proteja copilul în primele luni de viață

Până la vârsta de două luni, când va face primele vaccinuri, bebelușul va fi protejat datorită vaccinurilor făcute de mamă.

”Există o categorie importantă, este vorba despre vaccinarea gravidelor, unde, la fiecare sarcină, le consiliez în ceea ce privește vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, precum și vaccinarea anti-gripală, plus vaccinarea COVID, în ultima perioadă. Este foarte important pentru că trebuie asigurată o protecție pentru copii, în primele luni de viață, când nu pot beneficia de programul național de vaccinare. Tusea convulsivă este una dintre afecțiunile care încă mai apar la sugari, poate determina apariția unei boli care poate să ducă chiar la deces. O gravidă imunizată transferă transplacentar anticorpii pentru bebeluș, iar, din momentul în care se vor naște, bebelușii vor avea protecție până în momentul în care administrăm schema de vaccinare de la vârsta de două luni” a spus dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității”, organizată de DCMedia Group.

Elit - Gustul Desăvârșit

În continuarea discuției, prof. univ. dr. Doina Pleșca, medic primar pediatrie, a precizat: ”Este foarte important să transmitem un mesaj către viitoarele mămici, acela că, la acest moment, în lume, sunt vaccinate împotriva gripei și a tusei convulsive gravidele. Așteptăm cu viu interes ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat să se poată vaccina această categorie de vârstă și de stare biologică și împotriva virusului sinciţial respirator. Scopul nostru este să limităm la maximum infecțiile în primele luni de viață ale copilului”. Medicul pediatru a continuat prin a preciza că ”virusul sinciţial respirator este principalul virus responsabil de îmbolnăviri, de bronșolite și pneumonii în primele luni de viață ale copilului, fiind responsabil de marea majoritate a deceselor la vârste mici. Interesul nostru este să realizăm o trecere pasivă a anticorpilor materno-fetali, deci de la mamă la făt și să-i asigurăm noului născut o protecție pentru lunile în care se poate dezvolta imunologic”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sondaj: Câți români vor ca România să revină la monarhie. Ce părere au despre regele Charles al III-lea?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sondaj: Câți români vor ca România să revină la monarhie. Ce părere au despre regele Charles al III-lea?

Majoritatea celor chestionaţi în cadrul Sondajului Avangarde ”Instituţia monarhică în România; Percepţii şi reprezentări” nu vor revenirea la monarhie (66%), deşi 44% apreciază rolul jucat de instituţia monarhică în istoria României.

Regele Mihai este considerat ca fiind cel care a făcut cel mai mult bine ţării, dintre foştii suverani, potrivit News.

Elit - Gustul Desăvârșit

Participanţii la sondaj au fost întrebaţi şi ce părere au despre Regele Charles, despre Principesa Margareta şi despre Principele Radu.

Dintre cei chestionaţi, 44% au o părere bună despre importanţa instituţiei monarhice pentru România, în trecut, în timp ce 30% nu au o părere bună, iar 22% nu şi-au format o părere.

La întrebarea ”Credeţi că în viitor România ar trebui să-şi schimbe forma de organizare politico-statală şi să revină la monarhie, aşa cum a fost până în 1947?”, 66% au răspuns negativ, 18% au dat un răspuns afirmativ, iar 13% nu au putut aprecia.

Cei mai mulți români îl apreciază pe Regele Mihai

În ceea ce priveşte Regii României care au făcut cel mai mult bine ţării, cei mai numeroşi (19%) sunt cei care îl nominalizează pe Regele Mihai. Regele Carol l este nominalizat de 14%, Regele Ferdinand, de 8% şi Regina Maria – 4%, 16% nu au putut formula un răspuns, iar 6% consideră că niciunul dintre foştii suverani nu a făcut bine ţării.

Au o părere bună despre Principesa Margareta 32% dintre subiecţi, iar 44% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, în timp ce 7% au o părere proastă. 9% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 8% nu au răspuns.

În cazul Principelul Radu, doar 12% dintre cei chestionaţi au o părere bună, 31% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, în timp ce 13% au o părere proastă. 31% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 13% nu au răspuns.

Aproape jumătate dintre români nu au nicio părere despre regele Charles

Întrebaţi ce părere au despre Regele Regatului Unit, Charles al III-lea, 35% dintre repondenţi au o părere bună, 45% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, 12% au o părere proastă, 2% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 6% nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 29 mai – 1 iunie, telefonic, pe un eşantion de 864 de subiecţi, reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivel naţional. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare