Rămâi conectat

Actualitate

Demnitatea nu poate fi spânzurată

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Gestul simbolic al unui bărbat din Miercurea Ciuc de a spânzura o marionetă care îl reprezenta pe Avram Iancu, Craiul Munţilor Apuseni, m-a făcut să iau atitudine. Este un moment de sfidare şi de insultă pentru români în general şi pentru moţi în special. Avram Iancu a întruchipat idealul de libertate şi demnitate al românilor din Transilvania, într-o vreme când românii, deşi la ei acasă, erau trataţi drept slugi. Avram Iancu, împreună cu moţii săi, a ştiut să lupte şi să reziste în faţa acelora care au vrut să le încalce teritoriul şi să îi înrobească. El a luptat pentru întreaga populaţie din Transilvania, nu numai pentru românii de aici.
Cei care fac asemenea gesturi de sfidare naţională trebuie să ştie că Avram Iancu a fost printre puţinii români care au avut coloana vertebrală nealterată de către presiunile exterioare, trebuie să ştie că nu am încetat să existăm şi că vom fi veşnic aici, în Transilvania.
Avram Iancu şi toţi părinţii, bunicii şi străbunicii noştri au stropit cu sânge acest pământ din Munţii Apuseni, pe care trebuie să-l apărăm în continuare în faţa unora care doresc să ne fure identitatea naţională.
Moţii de pretutindeni vor purta întotdeauna în inimile lor chipul şi calităţile lui Avram Iancu care a condus poporul la biruinţă, îi vor urma exemplul, vor purta tricolorul României în suflet şi nu vor uita niciodată că este o datorie de onoare să lupţi până la capăt pentru libertatea şi demnitatea poporului tău.
Moţii lui Avram Iancu nu vor pleca capul niciodată în faţa acelora care îndrăznesc să ne insulte eroii neamului românesc.
jurist Mihaela MIH DEHELEANU, moaţă din Câmpeni, capitala Ţării Moţilor


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România: Ce spune Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România, a transmis vineri la un târg de produse tradiţionale organizat în Capitală, Florin Barbu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Porcul nu trebuie să fie interzis, este o tradiţie. Şi eu voi merge de sărbători la părinţi şi tatăl meu, care chiar dacă este cadru didactic ieşit la pensie, ne creşte trei porci – unul pentru mine, unul pentru fratele meu şi unul pentru ei. Deci, lucrul acesta nu se va interzice niciodată în România, iar cine spune că vom da tichete, e o mare prostie. Prin acele tichete încurajăm consumul de carne de porc din străinătate”, a spus Barbu.

În ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la o serie de alimente de bază, ministrul Agriculturii a susţinut că efectele aplicării Ordonanţei specifice s-au văzut şi au venit în sprijinul familiilor cu venituri mici şi medii din România.

Citește și: FOTO: Porc de peste 400 de kg, sacrificat într-un oraș din Alba, de Ziua Națională. Concurs cu premii în cârnați și vin, pentru cei care ghiceau greutatea animalului

„Ordonanţa privind plafonarea produselor comerciale are două două caracteristici: în primul rând s-a plafonat creşterea la alimente şi, practic, alimentele n-au mai crescut în România. Lucrul acesta este dat şi de indicele naţional de statistică, pentru că, în septembrie 2022, când aveam această Ordonanţă erau plus 25% creşteri la alimente, iar în momentul de faţă sunt cu minus 5%.

Lucrul acesta arată că preţurile s-au temperat prin aplicarea acestei Ordonanţe şi, mai mult de atât, au şi scăzut. Putem face o comparaţie şi chiar voi ieşi în data de 13 (decembrie 2023, n.r.) să arătăm exact cum au scăzut preţurile atunci când aveam Ordonanţă şi când nu aveam Ordonanţă.

Vă voi pune la dispoziţie toate aceste date şi mi-aş dori foarte mult să promovăm acea Ordonanţă, acele produse care sunt în acea Ordonanţă şi să le arătăm oamenilor cum erau preţurile în 2022 şi cum sunt în 2022. Această Ordonanţă nu am făcut-o decât printr-un dialog atât cu retailerii, cât şi cu procesatorii.

Să ştiţi că această Ordonanţă a afectat foarte mult pe de o parte retailerii, şi pe de o parte procesatorii, pentru că preţurile s-au reglat în piaţă şi este normal să se regleze. Vom avea o discuţie şi dacă trebuie să lărgim această listă, o lărgim. Tot timpul fac analize după indicele preţului de consum, iar 50% din cele 21 de categorii de produse sunt consumate de către românii cu venituri mici şi medii. Şi nu sunt puţini, sunt foarte mulţi”, a afirmat Florin Barbu.

Demnitarul a punctat, totodată, rolul pe care „Casa Unirea” îl are în integrarea producătorilor şi procesatorilor români în marile reţele de magazine.

„Prin „Casa Unirea” ne dorim integrarea procesatorilor şi producătorilor români tradiţionali să-i integrăm în marile lanţuri de magazine. Facem acest lucru prin anumite reţete. Noi vom eticheta toate produsele româneşti cu „Casa Unirea”, bineînţeles, şi cu zona de unde provin acestea. Vrem să integrăm fermierii şi producătorii locali în marile magazine. „Casa Unirea” va achita pe loc producătorilor locali produsele să poată să-şi desfăşoare activitatea şi tot „Casa Unirea” rămâne să-şi încheie contractele cu retailerii.

Facem acest efort financiar, pentru că trebuie să venim în sprijinul lor, trebuie să le dăm partea financiară de care au nevoie. Cred că rolul cel mai important în România este să gustăm tradiţia, să mâncăm româneşte, să cumpărăm româneşte, să trăim şi să iubim această ţară pe care o avem şi pe care bunul Dumnezeu ne-a dat-o”, a menţionat oficialul.

Pe de altă parte, ministrul a amintit de faptul că România dispune de o alocare financiară de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea a 2,4 milioane de hectare din infrastructura principală de irigaţii.

„Eu fiind preşedintele, directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, am pornit cel mai amplu şi cel mai mare proiect de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii pe 2,4 milioane de hectare, cu o alocare directă, în lege, de 1,5 miliarde (de euro, n.r.).

În momentul de faţă, România are 1,4 milioane de hectare reabilitate şi sistemul de irigaţii funcţionează. Avem, prin Programul Naţional Strategic, 500 de milioane pentru reabilitarea infrastructurii secundare de către fermieri şi să-şi achiziţioneze echipamentele pentru a aduce apa din infrastructura principală direct la plantă.

Continuăm investiţiile în irigaţii şi, bineînţeles, aşa cum se cunoaşte de la un an la altul, reabilitarea sistemului de irigaţii, se cunosc şi cantităţile în plus de cereale pe care România le produce”, a subliniat Barbu.

Sursa; bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare