Rămâi conectat

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Primăria municipiului Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul Mircea Hava se va întâlni marţi, 5 februarie, cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, în cadrul unei misiuni programate la Alba Iulia. Întâlnirea este prilejuită de derularea  Memorandumului de înţelegere privind sprijinul pentru implementarea proiectelor în vederea absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene în Romania, încheiat între Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Banca Mondială.

Municipiul Alba Iulia este unul din studiile de caz selectate în cadrul acestui memorandum, la nivelul întregii ţări fiind selectate doar trei oraşe. Obiectivul îl reprezintă simplificarea şi îmbunătăţirea sistemului de planificare pentru o dezvoltare teritorială durabilă, integrată perioadei de programare a Comisiei Europene 2014 – 2020, respectiv fundamentarea corectă a politicilor cu impact teritorial, caracteristice comunităţilor locale.

Formularea recomandărilor de către Banca Mondială va avea în vedere premisele şi oportunităţile principale pentru creşterea eficienţei teritoriale, coordonarea programelor de investiţii şi modificările instituţionale. Raportul final al Băncii Mondiale, care va fi realizat în urma discuţiilor cu reprezentanţi din sectoarele cheie ale oraşelor de referinţă, precum și Municipiul Alba Iulia, va cuprinde soluţii care să răspundă nevoilor reale de dezvoltare din teritoriu.

Preocupările reprezentanțiilor Băncii Mondiale, în cazul municipiului nostru, vizează aspecte importante: strategia urbană şi sistemul de planificare spaţială, strategia de dezvoltare în relația cu localitățile vecine, problemele de transport și mobilitate urbană, identificarea şi sprijinirea comunităţilor marginalizate, etc.

Vizita de lucru urmărește şi identificarea problemelor cu care se confruntă Primăria Alba Iulia în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor structurale, identificarea dificultăţilor întâmpinate în implementarea proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional, relaţia dintre beneficiari şi instituţii  precum ADR şi AMPOR. Scopul este identificarea de soluţii şi recomandări pentru eficientizarea implementării Programului Operaţional Regional în contextul viitoarei programări bugetare 2014-2020.

”În cadrul discuţiilor cu reprezentanții Băncii Mondiale vom sublinia dificultăţile pe care le-am avut și pe care le avem în implementarea proiectelor cu fonduri europene, precum corecţiile financiare aplicate procedurilor de achiziții publice, întârzierea de către Autoritățile de Management a plăților la termen a obligațiilor financiare conform condiţiilor contractuale. Vom viza modificările unilaterale la contractele de finanțare, regimul TVA, numărul mare a instituților cu drept de control, lipsa comunicării şi dezacordurile între aceste instituții, situații care compromit implementarea proiectelor aflate în derulare. Ne intereseză și viziunea Băncii Mondiale asupra necesității unei noi legislații în materie de parteneriat public – privat. Vom insista și asupra unei discuții privitoare la o soluție de finanțare și punere în valoare a Palatului Principilor”, precizează Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

În cadrul acestei vizite Primăria Municipiului Alba Iulia va profita de prezenţa specialiştilor Băncii Mondiale pentru a discuta şi despre problemele de dezvoltare socio-economică existente la nivelul Municipiului Alba Iulia, despre realizările şi proiectele investiţionale implementate până în prezent și cum poate fi maximizat impactul acestora. Vom analiza posibilitatea ca Banca Mondială să ofere asistenţă de specialitate în vederea consolidării capacităţii de formulare şi implementare a proiectelor Municipiului Alba Iulia pentru perioada de finanțare 2014 – 2020 a Comisiei Europene, dar şi posibilitatea propunerii de soluţii pentru atragere de investiţii care să genereze noi locuri de muncă şi condiţii mai bune de trai pentru locuitorii municipiului”, a explicat Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea