De ziua lor, ambulanţierii din toată România se vor strânge sâmbătă la Alba Iulia

Evenimentul, dedicat Anului Centenar, va aduce în Cetatea Alba Iulia cel puțin 42 de ambulanțe de la toate serviciile de ambulanță din țară • La eveniment sunt așteptați ministrul Sănătății, Sorina Pintea și dr. Raed Arafat – șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)

Ziua Naţională a Ambulanţei din România va fi marcată, în Anul Centenar, cu o serioasă desfășurare de forțe, la Alba Iulia. Cei 112 ani de luptă contra-cronometru pentru salvarea de vieți omenești vor fi sărbătoriți sâmbătă, 28 iulie, la Alba Iulia, de 42 de ambulanțe sosite din toate județele României plus București, care vor aduna în Piața Cetății cel puțin 400 de oameni, angajați la serviciile de ambulanță. Potrivit dr. Mircea Șuluțiu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Alba, ambulanțele se vor așeza în semicerc, în Piața Cetății, iar delegații vor primi, în cadru festiv, plachete aniversare.

”Vom avea inclusiv o șalupă a Ambulanței, care ne onorează cu prezența, venind tocmai de la Tulcea”, spune dr. Șuluțiu.

La eveniment sunt așteptați Sorina Pintea, ministrul Sănătății și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). După ceremonia din Piața Cetății, ambulanțele se vor răspândi în diferite puncte din oraș pentru a acorda asistență medicală trecătorilor (măsurători ale glicemiei, tensiunii etc).

În anul 1906 a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. ”Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea atunci, îşi desfăşura activitatea sub deviza ”Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei.

Începând din 1907, Salvarea a funcţionat regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu.

În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”. Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie – Ziua Naţională a Ambulanţei din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 martie 2015, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, aceste acţiuni urmând a fi coordonate de către Ministerul Sănătăţii.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...