De ”noaptea minții”! Regulamentele de la Oficiul naţional de prevenire şi combatere a spălării banilor și Autoritatea Navală – model pentru acreditarea ziariștilor la Primăria Ocna Mureș

Reacția produsă în presa locală, dar și la nivel național, de Regulamentul de acreditare al jurnaliștilor pe lângă Primăria Ocna Mureș, adoptat de Consiliul Local al orașului în ședința din luna septembrie, a provocat un ”drept la replică” din partea respectivei administrații locale, în care se explică necesitatea apariției unui astfel de regulament și modalitatea de întocmire a acestuia.

Deoarece, la citirea comunicatului de presă emis în acest sens de autoritatea locală am rămas ”fără grai”, vă lăsăm pe dumneavoastră să citiți și să comentați explicațiile date de reprezentanții primăriei.

ELIT

Facem un singur comentariu: totul se întâmplă într-un oraș în care administrația locală este atât de dornică să respecte legea încât, chiar în centru, peste drum de Primărie și Poliție încă mai există un sediu de campanie, plin de afișe în care, sub sloganul ”oameni pentru cetățeni”, primarul Silviu Vințeler anunță ”momentul schimbării în Ocna Mureș”!

Iată comunicatul de presă emis de Primăria Ocna Mureș:

Mihail David - 2020

”Regulamentul de acreditare a ziariştilor pe lângă Primăria oraşului Ocna Mureş a fost adoptat prin HCLOM nr. 131 din 27 septembrie 2012. Necesitatea existenţei acestui regulament rezultă din faptul că atunci când s-a solicitat acreditarea unor persoane, nu au existat reguli explicite care să
separe noţiunea de ziarist de cea de persoană care solicită informaţii publice.

Inexistenţa acestor reguli la 11 ani după promulgarea Legii 544/2001 arată că transparenţa şi accesul la informaţiile publice până acum au fost total neglijate de administraţiile anterioare. Atât Legea 544/2001 cât şi Normele de aplicare ale acesteia reprezintă cadrul legal general în care se desfăşoară activitatea cuprinsă în respectivele acte legislative.

Conform legilor in vigoare orice instituţie publică este obligată să aibă un regulament de ordine interioară care să cuprindă şi reglementările pentru funcţionarea diferitelor compartimente şi servicii ale acesteia, deci nu se pune problema că trebuie sau nu să existe un regulament de acreditare a ziariştilor, ci conţinutul acestuia.

Regulamentul de acreditare a ziariştilor de pe lângă Primăria oraşului Ocna Mureş a fost conceput ca un cumul al altor regulamente deja existente la diferite instituţii din ţară. Astfel s-au luat ca repere următoarele regulamente:
– regulamentul oficiului naţional de prevenire şi combatere a spălării banilor privind relaţiile cu mass media http://www.onpcsb.ro/pdf/acreditarepresa.pdf
– Regulament pentru acreditarea permanenta a jurnalistilor la Autoritatea Navala Româna http://www.rna.ro/servicii/Relatii%20Publice.html#regAcred
– regulament privind acreditarea ziariştilor la Camera Deputaţilor http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2.page?id=874&idl=1
– regulament privind acreditarea ziariştilor la instituţia prefectului Neamt http://www.prefecturaneamt.ro/ro/regulamentziaristi.php
– regulamentul AJOFM Botoşani privind relaţiile cu mass media
Au fost luate în considerare:
– Legea 544/2001 consolidată în 2009
– norme metodologice de aplicare a Legii 544/2001
– rezoluţia 1003/1993 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
– rezoluţia 1215/1993 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
– Legea 371/2006
– Legea 380/2006
– Legea 188/2007
– Legea 215/2001
– Legea 182/2002 actualizată
– Legea 677/2001

De asemenea au fost utilizate pentru definirea noţiunilor de ziarist şi jurnalist precum şi a acreditării şi activităţii desfăşurate de aceştia:
– Acreditarea la Camera Deputatilor pentru jurnalistii liber profesionisti – Scrisoare deschisa – 3 februarie 2010 http://www.activewatch.ro/stiri/FreeEx/Acreditarea-la-Camera-Deputatilor-pentru-jurnalistii-liberprofesionisti-Scrisoare-deschisa-3-februarie-2010-212.html
– Lista COR în ordine crescătoare coduri Ordin 1832/856/Iulie 2011 privind aprobarea Clasificării ocupaţiilor din România – nivel de ocupaţie (şase caractere) – publicat în MO Nr. 561/8.VIII.2011 – actualizat cu Ordinul comun MMFPS NR 177/7.02.2012 şi INS 81/13.02.2012 publicat în MO 128/22.02.2012 Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale Nr. 1832 din 6 iulie 2011 Institutul Naţional de Statistică Nr. 856 din 11 iulie 2011
– Codul deontologic al Clubului Român de Presă
– Cod Deontologic Unic al Convenţiei Organizaţiilor de Media adoptat la reuniunea COM din 23-24 octombrie 2009 http://www.activewatch.ro/uploads/FreeEx%20COM%20Doc%20de%20autoreglementare/Codul%2
0Deontologic%20Unic.pdf

Având în vedere că toate cele prezentate mai sus sunt anterioare Regulamentului de acreditare a ziariştilor pe lângă Primăria oraşului Ocna Mureş şi sunt valabile pe întreg teritoriul ţării, au fost utilizate fragmente din cele prezentate mai sus.

Faptul că totul este perfectibil, că există încă erori neobservate în diferite regulamente, dar şi problema legislativă lacunară că profesia jurnalistică este reglementată doar în spaţiul audiovizual sunt demonstrate de faptul că au apărut discuţii contradictorii legate de conţinutul respectivului regulament incriminat.

Primăria consideră binevenite şi oportune aceste observaţii şi recomandări făcute de asociaţiile şi agenţiile de monitorizare şi de asemenea consideră că este de datoria ei să alinieze acest regulament la normele evidenţiate, pentru a avea un regulament competitiv şi care să respecte libertatea presei şi dreptul la informare a cetăţeanului.

Primăria oraşului Ocna Mureş solicită tuturor celor care sunt implicaţi în activitatea jurnalistică să respecte acele reguli ce le revin ca obligaţie sau drept din meseria practicată, pentru ca libertatea presei şi dreptul la informare a cetăţenilor să nu fie alterat sub nicio formă, informarea şi informaţia să fie corectă şi transmisă conform legilor ţării şi a reglementărilor specifice agenţiilor şi asociaţiilor ce veghează asupra activităţii mass media”.

Reamintim că o parte dintre cerințele regulamentului pus în discuție au fost considerate ilegale și au fost contestate de mass media. Este vorba, printre altele de obligativitateade a prezenta, pe lângă documentele necesare în mod obișnuit în astfel de situații, două poze, un curriculum vitae și o adeverința de salariat eliberată de instituția de presă la care este angajat solicitantul acreditării.

Tot potrivit acestui regulament instituția își rezervă dreptul de a ”refuza acreditarea ziariștilor care au adus prejudicii instituției” și ”poate retrage acreditarea ziariștilor care aduc grave prejudicii de imagine instituției”.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

4 Comentarii

A.S. 8 octombrie 2012 at 13:58

Nu te poti astepta la bun simt din partea PD-L-istilor. Daca spui ca PD-istii sunt nesimtiti, faci pleonasm

mda 8 octombrie 2012 at 14:46

La Botosani este tot o problema de acest gen, cu acreditarea presei. Dar ghici ce: primarul e de la USL. Asa ca CIOCU’ MIC!

Neacreditatu 8 octombrie 2012 at 15:10

Prostia nu are nici culoare politica, nici frontiere!

alinuta 8 octombrie 2012 at 14:53

ma intreb de ce sunt necesare pozele si curiculum ..vret sa ii angajati la primarie ..pentru d voastra legitimatia de ce nu este buna …va intreb la cei de la garda financiara cand vin in control ce le trebuie ,ca sa fie recunoscuti ….

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...