Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

De ce servicii de urgență poți beneficia în 2021 și 2022, indiferent dacă ești asigurat la sănătate sau nu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De ce servicii de urgență poți beneficia în 2021 și 2022, indiferent dacă ești asigurat la sănătate sau nu

Așa cum apare în pachetele medicale valabile pentru perioada 2021-2022, atât cei asigurați în sistemul de sănătate de stat, cât și cei care nu au asigurare pot beneficia, în mod gratuit, de o serie de servicii de urgență. Mai exact, e vorba despre tratarea urgențelor în medicina primară, în ambulatoriu, în spitale, dar și de tratarea unor urgențe stomatologice.

Pachetele de servicii medicale de stat oferite atât persoanelor asigurate, dar şi celor neasigurate, pentru anii 2021-2022 sunt cuprinse în HG nr. 696/2021 și au intrat în vigoare la începutul acestei luni. Normele metodologice de aplicare, în anul 2021, a contractului-cadru privind pachetele medicale pentru anii 2021-2022 apar în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.068/627/2021.

În general, pachetele de servicii medicale sunt diferite pentru cei asigurați, față de cei neasigurați. Totuși, în cazul urgențelor medicale, acest lucru nu e valabil. Altfel spus, atât asigurații, cât și cei neasigurați beneficiază de servicii medicale de urgență în medicina primară, în spitale, în ambulatoriu, la domiciliu și chiar de servicii pentru urgențe dentare.

Astfel, în pachetul minimal și în cel de bază apar mai multe servicii medicale de urgență. În primul rând, e vorba despre servicii medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală oferite de medicul de familie, care includ anamneză, examen clinic şi tratament. În mod evident, aceste servicii se acordă în limita competenței și a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia își desfășoară activitatea medicul de familie.

Potrivit pachetelor de servicii medicale pentru anii 2021-2022, servicii de urgență se pot asigura și în ambulatoriu. Acestea includ, de asemenea, anamneză, examen clinic şi tratament, în limita dotării și competenței cabinetului medical respectiv. La spital, urgențele constituie, în continuare, unul dintre cele mai importante criterii la internare.

Apoi, se acordă, totodată, consultații de urgență la domiciliu. Acestea sunt detaliate în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de interne nr. 2.021/691/2008 și includ, printre altele, urgențe de obstetrică-ginecologie (probleme la naștere), boli nediagnosticate (inconștiență, febră și erupții cutanate, amețeli, dureri toracice, dificultăți în respirație și altele), arsuri termice sau electrice ori înec.

În plus, atât asigurații, cât și neasigurații beneficiază de servicii medicale în cazul urgențelor dentare. Concret, e vorba despre tratamentul de urgenţă al traumatismelor dento-alveolare/ dinte, pansamente calmante/ drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale (prin incizie) și al afecțiunilor parodonțiului cu anestezie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparația și rebazarea protezelor (o dată pe an) și reparațiile aparatelor ortodontice.

Totuși, cei ce nu au asigurare la sănătate nu pot face și investigații, de exemplu, radiografii, fără să le plătească și nici nu pot beneficia de tratamente medicamentoase gratuite. “Persoanele beneficiare ale pachetului minimal suportă integral costurile pentru investigațiile paraclinice recomandate – radiografii dentare și tratamentul prescris”, scrie, mai exact, în normele metodologice de aplicare a contractului-cadru privind pachetele medicale pentru anii 2021-2022.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Producătorii, obligați să repare produsele, inclusiv după expirarea garanției. Ce este ”dreptul la reparare”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Producătorii, obligați să repare produsele, inclusiv după expirarea garanției. Ce este ”dreptul la reparare” Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori, cu 584 voturi pentru, trei împotrivă și 14 abțineri. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile chiar și după expirarea garanției. Producătorul va avea obligația să repare produsul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea