Rămâi conectat

Actualitate

De ce servicii de urgență poți beneficia în 2021 și 2022, indiferent dacă ești asigurat la sănătate sau nu

Publicat

în

De ce servicii de urgență poți beneficia în 2021 și 2022, indiferent dacă ești asigurat la sănătate sau nu

Așa cum apare în pachetele medicale valabile pentru perioada 2021-2022, atât cei asigurați în sistemul de sănătate de stat, cât și cei care nu au asigurare pot beneficia, în mod gratuit, de o serie de servicii de urgență. Mai exact, e vorba despre tratarea urgențelor în medicina primară, în ambulatoriu, în spitale, dar și de tratarea unor urgențe stomatologice.

Pachetele de servicii medicale de stat oferite atât persoanelor asigurate, dar şi celor neasigurate, pentru anii 2021-2022 sunt cuprinse în HG nr. 696/2021 și au intrat în vigoare la începutul acestei luni. Normele metodologice de aplicare, în anul 2021, a contractului-cadru privind pachetele medicale pentru anii 2021-2022 apar în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.068/627/2021.

În general, pachetele de servicii medicale sunt diferite pentru cei asigurați, față de cei neasigurați. Totuși, în cazul urgențelor medicale, acest lucru nu e valabil. Altfel spus, atât asigurații, cât și cei neasigurați beneficiază de servicii medicale de urgență în medicina primară, în spitale, în ambulatoriu, la domiciliu și chiar de servicii pentru urgențe dentare.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, în pachetul minimal și în cel de bază apar mai multe servicii medicale de urgență. În primul rând, e vorba despre servicii medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală oferite de medicul de familie, care includ anamneză, examen clinic şi tratament. În mod evident, aceste servicii se acordă în limita competenței și a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia își desfășoară activitatea medicul de familie.

Potrivit pachetelor de servicii medicale pentru anii 2021-2022, servicii de urgență se pot asigura și în ambulatoriu. Acestea includ, de asemenea, anamneză, examen clinic şi tratament, în limita dotării și competenței cabinetului medical respectiv. La spital, urgențele constituie, în continuare, unul dintre cele mai importante criterii la internare.

Apoi, se acordă, totodată, consultații de urgență la domiciliu. Acestea sunt detaliate în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de interne nr. 2.021/691/2008 și includ, printre altele, urgențe de obstetrică-ginecologie (probleme la naștere), boli nediagnosticate (inconștiență, febră și erupții cutanate, amețeli, dureri toracice, dificultăți în respirație și altele), arsuri termice sau electrice ori înec.

În plus, atât asigurații, cât și neasigurații beneficiază de servicii medicale în cazul urgențelor dentare. Concret, e vorba despre tratamentul de urgenţă al traumatismelor dento-alveolare/ dinte, pansamente calmante/ drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale (prin incizie) și al afecțiunilor parodonțiului cu anestezie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparația și rebazarea protezelor (o dată pe an) și reparațiile aparatelor ortodontice.

Totuși, cei ce nu au asigurare la sănătate nu pot face și investigații, de exemplu, radiografii, fără să le plătească și nici nu pot beneficia de tratamente medicamentoase gratuite. “Persoanele beneficiare ale pachetului minimal suportă integral costurile pentru investigațiile paraclinice recomandate – radiografii dentare și tratamentul prescris”, scrie, mai exact, în normele metodologice de aplicare a contractului-cadru privind pachetele medicale pentru anii 2021-2022.

sursa: avocatnet.ro

Publicitate

Actualitate

Ora de iarnă 2021: Când se dă ceasul înapoi în acest an

Publicat

în

Ora de iarnă 2021: Când se dă ceasul înapoi în acest an

Când se trece la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie, astfel că această zi va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.

Când se trece la ora de iarnă. România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie, sâmbătă spre duminică. Ora 4, duminică dimineața, devine ora 3.

În consecință, duminică, 31 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore. Ora de iarnă este o măsură administrativă care se aplică în Europa, în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie.

Electrica Furnizare Discount

Sistemul schimbării între ora de iarnă şi cea de vară presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Ora de iarnă este considerată, însă, ora standard.

Când se trece la ora de iarnă. Motivația din spatele deciziei

Explicația este că introducerea orei de vară a fost motivată de creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi era extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Ţările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piaţa petrolului apărute în anii 1970.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 03.00 devine ora 04.00), în timp ce la ora de iarnă operaţiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră şi ora 04.00 devine ora 03.00. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi (GMT) – Greenwich Mean Time, va fi de două ore în timp ce în perioada orei de vară este de trei ore.

Citește mai mult

Actualitate

Dan Barna, despre USR: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă în fața armatei lui Xerxes, dar faptul că au murit luptând a făcut să fie respectați”

Publicat

în

Dan Barna, despre USR: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă în fața armatei lui Xerxes, dar faptul că au murit luptând a făcut să fie respectați”

Dan Barna, propunerea USR pentru funcția de ministru de Externe, a dat de înțeles că partidul începe să crească în sondaje. Barna a insistat, din nou, că USR e singurul partid responsabil din această criză politică, deoarece e singurul care a venit cu o propunere de premier și și-a asumat guvernarea.

Acesta a mai spus că e irelevant ce comentează unii sau alții, important e ca țara să iasă din criză. „De 5.000 de ani lumea funcționează la fel: sunt unii care stau verticali și o grămadă care leșină de comentarii pe după fuste. Despre asta e vorba, asta se întâmplă azi în România”, a mai spus Barna.

„Ceea ce vă spun e un lucru foarte clar pe care, din fericire, și am văzut niște sondaje, românii îl văd foarte limpede: există un partid care-și asumă guvernarea în situație de pandemie – ăla e USR – și premierul desemnat e Cioloș. Ideea că ne dăm și noi deoparte că ce-o să zică, o să comenteze un analist sau altul….România are nevoie de guvernare azi. Opiniile procesele, amenințările dacă se iau măsuri dure pot fi făcute după ce trecem de criză. Hai să ieșim din criză – ăsta e mesajul!

Electrica Furnizare Discount

Ideea să continuăm o criză pe baletul dlui Cîțu sau a dlui Ciolacu, care-și rupea cămașa de pe el de grija României, în condițiile în care n-a propus un premier și e unul dintre cei care s-a făcut că nu înțelege ce-i cu antivaccinarea…

Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă în fața armatei lui Xerxes, dar faptul că ei au stat acolo în trecătoare și au murit luptând pentru cetatea lor a făcut să fie respectați și să arate că se poate. Dacă și noi ne punem palma la spinare, România nu mai are nicio șansă. USR mâine arată exact asta – capacitatea și caracterul de a înfrunta această criză”, a declarat Dan Barna, la B1 TV.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila: „Avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult”

Publicat

în

Alexandru Rafila: „Avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult”

Reprezentantul României pe lângă Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a avertizat că trebuie găsite cât mai repede soluții pentru a scădea numărul mare de cazuri de COVID-19, arătând existența unei legături directe între acest număr și rata mortalității. Acesta spune că numărul de morți înregistrat în ultima săptămână este fără precedent de la al doilea Război Mondial.

„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese – suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație. Una dintre soluții (propuse de OMS – n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate – asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat Alexandru Rafila luni la Digi24, precizând că „situația este fără precedent în regiunea europeană a OMS”.

Electrica Furnizare Discount

El a mai spus că „în aceste zile, poate chiar astăzi, va sosi în țară un expert OMS specializat în astfel de situații de criză de sănătate” și s-a arătat încrezător că, împreună cu specialiștii INSP și cu reprezentanții guvernului se va găsi „o soluție să nu mai fie atâtea morți”.

„În ultima săptămână au fost 2.300 de morți, este fără precedent, cred, după al doilea Război Mondial”, a mai spus Rafila.

El a precizat că este nevoie ca soluții făsite să fie înțelese și acceptate de populație, pentru a putea fi aplicate.

Alexandru Rafila a mai arătat că rata mare de pozitivare, de 25-30%, arată o transmitere intensă comunitară a virusulu și avertizează că acest număr este în relație cu numărul deceselor.

„Numărul de decese va trena după câteva săptămâni de la înregistrarea acestui număr mare de cazuri, adică avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult la numărul uriaș de cazuri pe care îl avem”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare