De ce este anchetat comisarul Traian Berbeceanu, dosarele în care este implicat
Dosare: Șeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu a fost ridicat, miercuri, de la locuința sa din Deva, în urma unor percheziții, și dus la audieri la Alba Iulia, fiind învinuit de favorizarea infractorului, sprijinirea unui grup infracțional nestructurat, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fiind implicat în mai multe dosare aflate în cercetare.
Potrivit rezoluției Parchetului este vorba despre ”sprijinirea unui grup infracţional nestructurat – gruparea Biriescu; favorizarea infractorului privind pe soţii Biriescu; favorizarea infractorului privind pe Cupeţiu Dorin; sprijinirea unui grup infracţional nestructurat – gruparea Litera/Simota); favorizarea infractorului privind cauza Litera/Simota, începută în 2004 şi epuizată în 2012; omisiunea sesizării organelor judiciare – faptă continuă începută în 2004 până în 2012, privind cauza Litera/Simota); mărturie mincinoasă – declaraţia de martor într-un dosar; fals în declaraţii”.
*Membrii grupării infracționale implicate în comerț cu carburanți se lăudau la telefon că beneficiază de protecția lui Traian Berbeceanu
În primul dosar, urmărirea penală s-a început la sfârșitul lunii iulie 2012 faţă de învinuiţii B.T.G., B.A.R., D.M.R., D.G.T., M.G.L. și D.A., procurorii precizând că aceștia, începând cu anul 2003 până în prezent, au constituit un grup infracţional nestructurat, în scopul ca, în calitate de asociaţi şi administratori la mai multe firme din Hațeg și Simeria, societăţi comerciale afiliate ori controlate de aceştia, folosindu-se de mai multe firme fantomă special create şi/sau folosite în scopuri infracţionale au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive – fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare), modalitate prin care a fost prejudiciat bugetul statului cu sume importante de bani, obţinute prin sustragerea de la plata accizelor, impozitului pe profit şi TVA-ului.
”Cu privire la ceastă grupare, există probe că a fost sprijinită în activitatea infracţională derulată, mai ales prin protecţie, de angajaţi ai autorităţilor statului cu atribuţii judiciare, din jud. Hunedoara, respectiv de şeful BCCO Alba – cms. şef Berbeceanu Traian şi probabil şi de alte persoane, deocamdată neidentificate cert”, se arată în rezoluția Parchetului.
Anchetatorii au stabilit că liderii grupării au dat de înțeles că anumiţi reprezentanţi ai autorităţilor abilitate cu atribuţii de control ale statului sunt de partea lor, împrejurare datorită căreia au ajuns să se creadă de neatins. Mai mult, din convorbirile telefonice rezultă că aceștia se lăudau că ar fi beneficiat de protecţia lui Traian Berbeceanu.
”Acest fapt, respectiv protecţia asigurată, prin trecerea timpului şi derularea activităţilor infracţionale în mod continuu de către învinuiţi, a şi determinat producere către bugetul statului a unor prejudicii foarte mari, stopate doar de intervenţia organelor de urmărire penală de la DIICOT, S.T. Alba Iulia. Astfel de activităţi ilegale, erau desfăşurate de soţii B. de foarte mult timp, iar tupeul acestora de a cesiona societăţile comerciale folosite, chiar şi în timpul controlului, a cărui amânare o solicitau în prealabil, este sugestivă pentru dovedirea încrederii acestora în protecţia autorităţilor”, spun anchetatorii.
Se pare că unele persoane audiate au confirmat în declarațiile lor legătura deosebită stabilită între liderii grupării şi șeful BCCO Alba Iulia iar anchetatorii consideră că ”din cauza sprijinirii grupului şi deconspirărilor realizate cu privire la cauză de către Berbeceanu Traian, nu s-a reuşit probarea cauzei la întreaga ei dimensiune, respectiv nu s-a putut ajunge la persoanele care se ocupau în rafinării sau care erau în linie, imediat după acestea, persoane care vindeau produsele obţinute sau contrafăcute către liderii grupării”.
Tot din declaraţii de martori, în cauză există indicii că liderii grupării au sponsorizat indirect, prin comisarul Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii BCCO Alba şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, au asigurat cazarea gratis la motelul din Simeria Vechea ce le aparţinea prin societăţile controlate, a poliţiştilor care veneau din ţară la acţiuni sau a celor de la BCCO Alba, precum şi multe petreceri, toate prin relaţia cu Traian Berbeceanu.
”S-a dovedit în cauză că, într-adevăr, comisarul Berbeceanu avea informaţii despre infracţiunile comise de soţii B., dar nu le-a utilizat aşa cum avea obligaţia profesională, ci numai în sens invers, prin divulgarea căre soţii B a informaţiilor din dosar, aşa cum avea tot obligaţia profesională să nu o facă. Există probe certe că soţii B. au ştiut încă din 2011, probabil imediat după data înregistrării cauzei despre existenţa acesteia, obiectul şi procedurile derulate în acesta”, mai arată anchetatorii.
*Anchetatorii consideră că faptele lui Traian Berbeceanu corespund mai mult comportamentului unui lider al grupărilor interlope şi nu unui şef de Brigadă de Combatere a Criminalităţii Organizate
Asta rezultă din rezoluția din dosarul de urmărire penală privind pe Litera Constantin Cristian, Simota Alin, ş.a., în care s-au efectuat acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului de către comisarul şef Traian Berbeceanu.
Relaţia dintre Litera şi Berbeceanu a început în anul 2004 când numitul M.L.I. a fost prins în flagrant de organele judiciare din cadrul B.C.C.O. Alba, cu droguri pe care le deţinea, consuma şi oferea spre vânzare, acesta declarând la acea dată împreună cu alte persoane din cauză, că drogurile au fost cumpărate de la Litera Constantin Cristian. Potrivit anchetatorilor dosarul s-a finalizat cu un rechizitoriu în care figurau mai mulți inculpați dar nu exista nicio referire la Litera. În schimb Berbeceanu i-a amintit acestuia constant despre existenţa dosarului şi despre faptul că ştie că el vindea droguri, arătându-i că îl are la mână, modalitate prin care l-a determinat să devină informatorul său şi mai mult de atât, să-i comunice toate activităţile sale infracţionale şi a membrilor grupului său, precum şi să transmită diferite mesaje menite să creeze tensiuni între grupările interlope, violente din Judeţul Hunedoara.
”Faptul că Litera Constantin Cristian a fost folosit de Berbeceanu şi ca informator, nu îi dă dreptul legal comisarului Berbeceanu să treacă cu vederea infracţiunile comise de gruparea acestuia, cu atât mai mult cu cât nu s-a constatat până în prezent nici o cauză penală soluţionată ca urmare a informărilor făcute de Litera Constantin Cristian, ci s-au realizat doar învrăjbiri ale grupărilor infracţionale, realizate la solicitarea lui Berbeceanu Traian, aşa cum s-a probat în cauză”, se arată în documentul întocmit de anchetatori.
Astfel, aşa cum reiese din probele administrate în cauză, inclusiv din declaraţiile unor martori și din interceptările telefonice, Berbeceanu Traian era informat de Litera Constantin Cristian cu privire la tot ceea ce acesta comitea împreună cu membrii grupării sale ca fapte penale, ocazie cu care, spre exemplu, Litera Cristian i-a spus lui Berbeceanu Traian despre implicarea lui Simota Alin care comanda agresiunile, precum şi despre bătăile şi şantajele organizate asupra părţilor vătămate G.P., fotbaliştilor de la Jiul Petroşani şi chiar a unei persoane bătute la Bucureşti, la solicitarea soţilor B. -D..
De asemenea, Berbeceanu Traian i-a cerut lui Litera Constantin Cristian, să lanseze mesaje de natură a învrăjbi grupările infracţionale din judeţul Hunedoara: ”Cu ocazia unei gale de box, Berbeceanu Traian l-a pus pe Litera Cristian să spună membrilor grupării sale că Pera şi gruparea acestuia i-au jignit, făcându-i slabi şi trădători către organele judiciare, precum şi că îi vor bate, provocându-i. Ca urmare a acestui mesaj, membrii grupării Litera s-au adunat cu bâte şi alte obiecte contondente, în număr de vreo 12 persoane şi i-au aşteptat pe membrii grupării Pera, pentru a-i bate, dar aceştia nu au venit”, se arată în document.
”Legal şi conform atribuţiilor de serviciu ale comisarului şef Berbeceanu Traian, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, acesta ar fi trebuit să ia măsuri pentru cercetarea grupului infracţional şi stoparea infracţiunilor comise de care a luat cunoştinţă şi cu privire la care avea competenţă şi nu să acorde protecţie şi sfaturi liniştitoare liderilor grupării (Litera şi Simota), sau măcar să sesizeze ori să transmită informaţiile deţinute altor organe judiciare ale statului, deşi scopul înfiinţării B.C.C.O. era tocmai acela al combaterii fenomenului de criminalitate organizată şi al unor astfel de grupări (…)Faptele precizate anterior nu sunt simple coincidenţe şi se coroborează, sunt concrete şi constituie infracţiuni de favorizare a infractorului, sprijinirea unui grup infracţional şi omisiunea sesizării organelor judiciare, fapte comise tocmai de una dintre persoanele care conducea BRIGADA DE COMBATERE A CRIMINALITĂŢII ORGANIZATE şi avea evident atribuţii de cercetare penală legală a acestor fapte, prin D.I.I.C.O.T., aşa cum s-a şi întâmplat în cauză, dar fără nici o implicare a comisarului Berbeceanu şi mai mult fără ştiinţa acestuia, de care D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba a trebuit să se ferească şi să îşi desfăşoare activitatea în mod mult îngreunat, cu ajutorul unor poliţişti cu aviz de D.I.I.C.O.T. de la I.P.J. Alba şi Hunedoara şi doar a câtorva poliţişti de la B.C.C.O. Alba, care au acceptat să lucreze conspirat în cauză, dar legal, în baza delegărilor date de procurorii D.I.I.C.O.T.”, spun anchetatorii.
Aceștia mai mai arată că în județul Hunedoara, unde Berbeceanu îşi desfăşura activitatea în mod principal, nu s-au soluţionat şi anchetat cauze economico-financiare de impact în cercurile infracţionale din această sferă, tocmai pentru că el făcea parte din acest cerc de interese, avea avantaje profesionale (fiind susţinut, cu toate că activitatea de management în cadrul brigăzii era apropiată de zero), avantaje materiale (maşina achiziţionată în mod suspect, petreceri şi servicii hoteliere gratuite asigurate de soţii B.) şi alte avantaje inclusiv psihologice fiind cunoscut în zonă ca un „JUPÂN”, titulatură cu care se adresează persoanele din anturajul lui.
*Autoturism cumpărat în condiții suspecte de la o persoană învinuită că a sprijinit un grup infracțional
Având în vedere că din actele existente la dosarul privind constituirea unui grup infracțional organizat existau indicii că liderul grupării, Cupeţiu Dorin, ar fi fost informat despre percheziţiile domiciliare de Rusu Gheorghe, care era în anturajul mai multor poliţişti de la SCCO Hd., structură subordonată BCCO Alba, s-a început urmărirea penală împotriva acestuia şi în 15.11.2012 s-au efectuat mai multe percheziţii la sediul societăţilor şi locuinţele sale.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate s-a identificat un înscris intitulat “contract de vânzare – cumpărare încheiat la dat de 22.07.2011 în Deva”, prin care se realiza practic un schimb între două autoturisme VW PASSAT, unul mai vechi – 4 MOTION deţinut de Berbeceanu Traian şi unul relativ nou – CC TRAV. 2.0, achiziţionat de aproximativ un an, aparţinând soției lui Rusu, schimb în urma căruia autoturismul mai nou era luat de Berbeceanu Traian care ar fi plătit o diferenţă de 10.000 Euro.
Din documentele financiar contabile justificative întocmite de SC URANUS JUNIOR 2003 SRL, societate administrată şi la care sunt asociaţi soţii Rusu, reiese că firma a plătit avansul pentru achiziţionearea în leasing a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI la valoarea de 62.366,28 lei din care 12.070, 89 lei reprezintă T.V.A.. Autoturismul a fost înregistrat în registrul de evidenţă a mijloacelor fixe ale firmei la valoarea de 95.830 lei însă în scurt timp valoarea de inventar a fost scăzută la 47.915,07 lei (cu 30.346,06 lei mai puțin), fiind vândut către Berbeceanu cu suma de 52.000 lei (sumă care include T.V.A.).
”Astfel, concluzionând SC URANUS JUNIOR 2003 SRL, a achiziţionat în 20.07.2010 autoturismul, a plătit pentru acesta firmei de leasing peste 110.000 lei, fără ratele de leasing plătite aproximativ un an şi a vândut autoturismul în cauză lui Berbeceanu Traian cu valoarea de 52.00 lei, mai puţin de jumătate”, spun anchetatorii.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate la sediul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., s-a ridicat însă contractul de vânzare-cumpărare precizat anterior, redactat olograf, prin care Berbeceanu Traian vindea către S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. societate reprezentată de către Rusu Anca în calitatea acesteia de administrator, autoturismul vechi deţinut de el, tot marca VW Passat, dar 4 Motion, în schimbul sumei de 7000 de euro. Prin acelaşi contract S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. societate reprezentată de către soția lui Rusu vindea către Berbeceanu autoturismul marca VW Passat CC Trav. pentru suma de 17.000 de euro. Cele două părţi mai fac precizarea că în fapt au convenit să făcă schimb de autoturisme, Berbeceanu Traian urmând să plătească către S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., doar diferenţa de preţ dintre cele două autoturisme, respectiv suma de 10.000 de euro.
Pe de altă parte, din documentele firmei rezultă că mașina dată la schimb nu a ajuns niciodată la SC Uranus Junior 2003 SRL, aceasta fiind înmatriculată în luna septembrie 2011 pe numele unui fin de-al șefului BCCO Alba.
”S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. nu deţine şi nu a deţinut niciodată în propietate ca mijloc fix autoturismul marca VW Passat 4 Motion cu serie şasiu …, aşa cum ar trebui să reiasă din contractul de schimb. Astfel, există suspiciuni cu privire la realitatea înscrisurilor precizate anterior, precum şi cu privire la preţurile menţionate pe aceste înscrisuri”, spun anchetatorii care mai arată că în declaraţiile de avere formulate de comisarul Traian Berbeceanu nu apare înregistrată vânzarea autoturismului vechi, către cine s-a efectuat, cu ce valoare şi data înstrăinării.
”Acest aspect constituie fals în declaraţii, Berbeceanu Traian omiţând să treacă vânzarea autoturismului VW PASSAT vechi, din 2002, în declaraţia de avere deoarece acesta figura dat la schimb către SC URANUS JUNIOR 2003 SRL prin Rusu A. şi nu vroia să se afle despre tranzacţia cu privire la care avea ceva de ascuns, iar în fapt autoturismul a ajuns în mod real la finul său U.I., aspect pe care-l cunoştea în mod evident, întrucât se întâlneau frecvent”, se menționează în rezoluția procurorilor.
*Percheziții așteptate ”cu lumina aprinsă” de învinuiți
În ceea ce privește dosarul în care era învinuit grupul infracțional condus de Cupețiu Dorin, anchetatorii au stabilit că acesta era informat despre perchezițiile ce se vor desfășura, așteptându-i pe polițiști ”cu lumina aprinsă”.
”Este de precizat că şeful BCCO Alba nu a fost interesat în ultimii ani, cel puţin din 2009 până în prezent, de cauzele aflate pe rolul DIICOT, ST Alba, numai în cazul în care avea vreun interes personal, în rest DIICOT, ST Alba şi BT Sibiu, nu existau pentru acesta, ci numai BT Hunedoara. Astfel, nu se justifică interesul brusc al cms. Berbeceanu pentru locaţiile percheziţionate în cauza Cupeţiu, cu atât mai mult cu cât avea toate datele necesare organizării acestora, numărul, raza de deplasare, natura faptelor, precum şi că va primi locaţiile în timp util. Această practică nu este neobişnuită în cadrul DIICOT, în cauzele importante, iar cms. Berbeceanu nu avea de ce să fie deranjat dacă nu era interesat în alt mod, nelegal. S-a dovedit cert în cauză, Berbeceanu Traian ştiind doar de percheziţiile efectuate în cauza Cupeţiu, că numai acesta din urmă „a visat urât” şi era treaz dimineaţa la 06.00, celelalte persoane percheziţionate, fiind trezite de organele de poliţie”, se mai arată în rezoluția cercetării penale.
N.R.: Menţionăm că informațiile de mai sus sunt extrase din rezoluția de urmărire penală a unor învinuiți care beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie având posibilitatea de exercitare deplină a dreptului la apărare faţă de acuzaţiile formulate de procuror.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Extinderea rețelelor de apă și canalizare din Alba Iulia: Ce străzi ar urma să fie modernizate. Proiect pe masa consilierilor locali
Extinderea rețelelor de apă și canalizare din Alba Iulia: Ce străzi ar urma să fie modernizate. Proiect pe masa consilierilor locali În 17 septembrie 2024, primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Codru Pleșa, a inițiat un Proiect de Hotărâre privind aprobarea implementării proiectului ”EXTINDERE REȚELE DE APĂ POTABILĂ ȘI CANALIZARE MENAJERA PE STRĂZILE: BISTRA, ȘUGAG, JIDVEI, […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 2 zile
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Sănătatea și naturăacum o zi
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum o zi
18 septembrie – Ziua Mondială a Geologilor. Rezultatele cercetărilor geologiei românești, remarcate pe plan mondial
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi