Rămâi conectat

Actualitate

Date îngrijorătoare: Șomajul în rândul tinerilor români a ajuns la 22,9%

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Date îngrijorătoare: Șomajul în rândul tinerilor români a ajuns la 22,9%

În luna decembrie a anului 2022, rata șomajului în formă ajustată sezonier a crescut la 5,6%.

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a crescut uşor, la 5,6%, în luna decembrie a acestui an, de la 5,4% în noiembrie, însă şomajul în rândul tinerilor se află la un nivel ridicat, de 22,9%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru decembrie 2022 a fost de 461.900 de persoane, în creştere faţă de luna precedentă (447.700 de persoane), dar în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (472.000 de persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,2% în cazul celor de sex feminin).

„Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat, de 22,9%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani)”, notează INS.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna decembrie 2022 (4,1% în cazul femeilor şi 4,6% al bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 73,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna decembrie 2022.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost invitat de postul de televiziune Antena3 CNN să vorbească despre veniturile românilor.

”Salariul minim va crește, cu siguranță, din nou!”, a declarat șeful de la Finanțe, în contextul în care PSD lucrează la programul de guvernare cu care va veni Marcel Ciolacu atunci când va prelua funcția de premier.

Parteneriat cu mediul de afaceri

Printre măsurile vehiculate se află eliminarea TVA pentru alimentele de bază și impozite mai mari pentru companii.

”Ceea ce noi ne dorim este să creștem aceste deziderate. Să creștem veniturile oamenilor! Am spus că anul 2023 este un an de recuperare, astfel încât toată lumea să ajungă să nu mai aibă o lipsă de venituri din cauza inflației”, a explicat Adrian Câciu.

”Salariul minim pe economie cu siguranță va crește de la 1 ianuarie 2024. Ceea ce vrem noi să găsim este parteneriatul cu mediul de afaceri astfel încât acest salariu minim să crească amplu, cel puțin cum a crescut de la 1 ianuarie 2023. Pe brut aproape 500 de lei, pe net mai mult de 300 de lei”, a mai spus Câciu.

Să vedem cum merge economia

Întrebat dacă 4.000 de lei reprezintă o variantă pentru salariul minim, ministrul a spus că ”o să vedem cum rezultă și din dialog, și din analizele pe care le facem, și din ceea ce înseamnă, de fapt, dezbaterea din coaliție”.

În ceea ce privește noi majorări de venituri în 2024, Adrian Câciu susține că totul depinde de modul în care economia performează sau se manifestă în primul semestru și în funcție de spațiul fiscal pe care îl vom avea.

”Dacă nu avem elemente de hazard, cum au fost în 2022 când a început războiul din Ucraina, evident că vom găsi câteva soluții. Trebuie să vedem cum merge economia în primul semestru”, a spus Câciu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea