Rămâi conectat

Politică Administrație

Daniel Breaz, senator PSD Alba, a participat, la Consiliul Europei – Biroul Paris, la lucrările dedicate comisiei pentru muncă, familie și protecție socială

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În perioada 26-28 octombrie 2017, o delegație a Parlamentului României, formată din senator Daniel Breaz, deputat Mihăiță Găină și consilier parlamentar Radu Aldea, a participat la lucrările dedicate Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială.

Senatorul Daniel Breaz a fost mandatat să prezinte punctele de vedere și obiectivele formulate în cadrul Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din cadrul Parlamentului României și, ulterior vizitei, ne-a transmis o sinteză a acestora și a evenimentului de la Paris.

În cadrul dezbaterilor, au fost abordate câteva subiectele de interes major, privitoare la rolul, responsabilitățile și misiunea pe care România le va avea în perioada următoare. Conform Programului de guvernare, Parlamentul și Guvernul României au ca prioritate dezvoltarea și promovarea unor politici publice coerente și realiste, care să conducă la o piață a muncii dinamică, flexibilă și performantă, care să asigure accesul majorității cetățenilor la locuri de muncă de calitate, în funcție de competențele și abilități, venituri decente. Obiectivul general al României pentru anul 2020 este atingerea obiectivului național stabilit în contextul Strategiei Europa 2020, și anume o rată de ocupare de 70% pentru persoanele cu vârste între 20 și 64 de ani. În acest sens, este, în continuare, prioritară elaborarea politicilor de ocupare a forței de muncă și de formare.

În urma discuțiilor din cadrul acestui înalt for, au fost elaborate o serie de noi măsuri de politică publică, câteva dintre cele foarte importante fiind: măsuri de reformă pentru stimularea mobilității forței de muncă; crearea a trei tipuri de subvenții pentru stimularea valorificării oportunităților de angajare într-o anumită zonă prin oferta de locuri de muncă disponibilă într-o altă zonă, și anume primul bonus de plasament, bonusul în tranșă, bonusul de relocare; stabilirea unui instrument de adaptare a intervențiilor în funcție de profilul individual al persoanei care caută un loc de muncă; stabilirea unei măsuri active care vizează șomerii neînregistrați neremunerați, Guvernul României intenționând să stabilească măsuri de activare care să vizeze înscrierea și reglementarea unei indemnizații de activare de 500 de lei neimpozabile pentru șomerii înregistrați, care nu beneficiază de indemnizație de somaj atunci când se angajează cu norma întreagă într-un loc de muncă pe timp de cel puțin 3 luni; modificarea legislației privind ucenicia și stagiul pentru absolvenții învățământului superior – a avut ca scop creșterea atractivității acestor căi profesionale, atât pentru căutarea unui loc de muncă, cât și pentru angajatori, prin creșterea nivelului de subvenții pentru angajatori.

Un important nucleu al dezbaterilor de la Paris a vizat și abordarea mobilității sociale la nivel național. Autoritățile române consideră drept prioritară asigurarea accesului egal și a reinserției tinerilor, lucrătorilor vârstnici și a altor persoane aparținând grupurilor defavorizate pe piața muncii. Se preconizează dezvoltarea programelor menite să sporească flexibilitatea pieței forței de muncă și să sporească și capacitatea grupurilor defavorizate de a se integra în mod activ în societate: servicii personalizate de asistență medicală pentru persoanele dezavantajate, în special pentru șomeri și șomeri pe termen lung, pentru persoanele și grupurile vulnerabile; oferirea de stimulente pentru angajatori și angajați pentru a dezvolta mobilitatea profesională / geografică și, implicit, companiile și carierele; conștientizarea angajatorilor și angajaților cu privire la necesitatea unei formări profesionale continue.

România trebuie să facă față și unor provocări în domeniul mobilității sociale, în acest sens fiind elaborate câteva strategii pe termen scurt, mediu și lung. Se va avea în vedere, conform Programului de guvernare, promovarea unei abordări bazate pe incluziunea activă, în special prin crearea de locuri de muncă de calitate în cazul în care munca este remunerată în mod corespunzător. În acest context, grupurile defavorizate (în special tinerii) și persoanele din zonele defavorizate (în special în zonele rurale) ar trebui să fie orientate către măsuri specifice și politici specifice. Măsurile vor viza și promovarea unei abordări de incluziune activă, în special prin crearea de locuri de muncă de calitate, precum și consolidarea proceselor de implementare a strategiilor sectoriale ale UE / guvernamentale pentru îmbunătățirea situației categoriilor sociale defavorizate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea