Dana Nanu, despre bugetul pe anul 2024, la Alba Iulia: ”Neutralizează tot ce știu despre procesul bugetării!”
Dana Nanu, despre bugetul pe anul 2024, la Alba Iulia: ”Neutralizează tot ce știu despre procesul bugetării!”
Primăria Municipiului Alba Iulia organizează miercuri, 7 februarie 2024, începând cu orele 16:00, la sediul din Calea Moților, nr. 5A (sala de ședințe de la etajul II), dezbaterea publică a proiectului de buget pe anul 2024.
Citește și: LISTA: Biserici care primesc bani din bugetul Municipiului Alba Iulia, în 2024. Primăria finanțează 44 de parohii cu 1,4 milioane de lei
În acest sens, consilierul local Dana Nanu a făcut o analiză în ceea ce privește bugetul pe 2024 la Alba Iulia, buget care ar trebui să prioritizeze cheltuielile, să stabilească clar veniturile, pentru a știi cțt se poate cheltui.
Aceasta mai atrage atenția asupra faptului că 81 milioane lei din bugetul pe anul acesta îl reprezintă doar cheltuielile cu personalul, cheltuieli în creștere față de anul trecut.
”Dacă nu înțelegi exact cum te ajută un buget și se face doar pentru că așa prevede legea, atunci nu îi vei ști niciodată rostul!
Un buget fără acoperire în bani, fără a fi însoțit „umăr la umăr” și de o situație internă SINCERĂ, a cashului, vii de nicăieri și te duci nicăieri! Nu vei ști nici care e destinația, darămite să călătorești cu rost!
Citește și: LISTA evenimentelor 2024 în Municipiul Alba Iulia. Câți bani vor fi alocați pentru Alba Fest, Sărbătoarea Muzicii sau Festival de România
Prea mult un buget îi face pe unii să creadă că devin șefii banilor și nu se mai preocupă PE CE? CÂT? și mai ales CE? obțin cheltuind acești bani!
Un buget nu e o scenetă singulară, e un foileton pe mai mulți ani! Te uiți la realizările anului trecut, stabilești CE VENITURI estimezi acum, ca să ști CÂT POȚI CHELTUI, dar mai ales prioritatea cheltuielilor! Și pregătești astfel, încet și sigur, viitorul!
Dacă se începe invers, de la cheltuieli, atunci situațiile previzibile sau de cele mai multe ori imprevizibile, te vor copleși și vei eșua lamentabil! Și o întreagă comunitate cu tine!
Concret, bugetul pregătit pentru Alba Iulia în 2024, neutralizează tot ce știu despre procesul bugetării! Și ȘTIU!
Atâta timp cât :
-„Matricea” bugetului s-a pornit de la cheltuieli nu venituri,
-Veniturile curente și oarecum sigure (proprii și cote defalcate) sunt 245 milioane lei și pot acoperi cheltuielile de funcționare ale administrației locale ( 236 milioane lei) și mai rămân doar 9 milioane lei pentru dezvoltare ( foarte puțin!),
-Cheltuielile cu personalul, estimate la 81 milioane lei în 2024, de la 69 milioane lei în 2023, reprezinta 35% din cheltuielile de funcționare,
-Investițiile, în marea lor parte ( peste 80%) se propun a fi pe fonduri nerambursabile ( PNRR, Anghel Saligny, FEDR) ceea ce e foarte, foarte bine, dar din punct de vedere al cashului trebuie conștientizata necesitatea susținerii locale până la rambursarea plăților( nevoia de credit „bridge”), etc.
Pot emite 2 opinii:
-Fie se va realiza puțin din ce se propune ca investiții prin buget și varianta asta e cea mai realistă, va aduce prejudicii de imagine unora, însă nu ne va dezechilibra financiar!
Și atunci de ce nu se estimează realul nu supranaturalul???
-Fie se va arunca administrația locală cu „toate pânzele sus” în furtuna investiționala, se vor începe multe investiții dar se vor bloca din cauza lipsei ochiului de drac : BANUL! Și asta e varianta neagreata niciodată de un manager-lider!
Recomandărilor contează în măsura în care are cine să asculte, socotii, măsura de două ori și tăia o dată! Implementarea bugetelor nu face niciodată casă bună cu orgoliile și ambițiile neponderate!
Un buget CORECT este o listă de putințe cu care realizezi dorințe pentru o entitate!
Ps: Primul lucru la implementarea unui buget, e să începi să faci economie! Musai trebuie stins becul la plecare, din Primărie???
Dana Nanu- Economist, MBA.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Un pod de aproape 6 metri ar putea fi contruit peste Valea Măgura, în comuna Poiana Vadului: Primăria a solicitat acordul de mediu de la APM Alba
Un pod de aproape 6 metri ar putea fi contruit peste Valea Măgura, în comuna Poiana Vadului: Primăria a solicitat acordul de mediu de la APM Alba Primăria comunei Poiana Vadului a solicitat acordul de mediu de la APM Alba pentru construirea unui pod cu lugimea de 5,9 metri peste Valea Măgura. Citește și: Sistemul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite