Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Dan Simedru: România a obținut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor pentru perioada 2014-2020

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

dan coriolan simedru prefectComunicat de presă al deputatului PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru

„Pentru perioada 2014-2020, România a obținut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă jumătate față de cât au primit Slovacia și Ungaria. Totodată, raportul înaintat de Erste Bank arată că, în țara noastră, sumele pentru educație sunt prea mici, în condițiile în care atât educația cât și sănătatea sunt domenii prioritare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Analiza băncii austriace face referire la 6 state din Europa Centrală şi de Est, respectiv România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Croaţia. Fondurile europene totale alocate pentru cele şase ţări în programul de finanţare europeană pentru perioada 2014-2020 se ridică la 167,1 miliarde euro. Câștigătorul clar al negocierilor este Polonia care a reușit să obțină aproape jumătate din această sumă, respectiv 77,6 miliarde euro (44,6% din totalul pe regiune). Dacă populația Poloniei, care se cifrează la peste 36 milioane de locuitori, este aproape dublă față de cea a României, locul al doilea pe care se situează țara noastră la fondurile europene obținute nu ne onorează. România poate accesa finanţare de 22,9 miliarde euro (13,8% din total), cu o populație de circa 20 milioane locuitori, în timp ce Ungaria și Cehia, fiecare cu puțin peste 10 milioane locuitori, au obținut câte 21,9 miliarde euro (13,2%, respectiv 13,1%). Slovacia, cu aproape 5,5 milioane locuitori, poate accesa finanțare de 13,9 miliarde euro (8,4%), iar Croaţia, cu o populație de 4,5 milioane locuitori, a obținut 8,6 miliarde euro (5,1%).

Raportat la fondurile europene disponibile pe cap de locuitor în perioada 2014-2020, România este pe ultimul loc, cu o diferență rușinos de mare față de ţările vecine. Slovacia conduce detaşat din acest punct de vedere, cu 369 euro pe cap de locuitor pe an, urmată de Ungaria, cu 316 euro, Cehia, 299 euro, Croaţia, 289 euro, respectiv Polonia, cu 288 euro, faţă de 164 euro pe an în cazul României. Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional, România a înregistrat în 2013 un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de 8.630 de dolari, faţă de 18.868 dolari în cazul Cehiei, 17.929 dolari în Slovacia, 13.333 dolari în Polonia, 13.312 dolari în Croaţia, respectiv 13.171 dolari în Ungaria. Totodată, în raportul Erste Bank, România figurează cu cele mai reduse fonduri europene alocate pentru sectorul educaţiei, cercetării şi dezvoltării: mai puţin de 8% din finanţarea totală disponibilă pentru perioada 2014-2020. Situaţia este similară Ungariei, cu o alocare de sub 10%, faţă de 20% în Cehia, 15% în Polonia, respectiv 14,5% în Slovacia.

Cea mai mare parte din fondurile UE de coeziune aflate la dispoziţia României pentru perioada 2014-2020 vor fi direcţionate către mediu şi infrastructura de transport (peste 20% pentru fiecare sector). Erste Bank apreciază că proiectul feroviar Arad – Braşov – Bucureşti – Constanţa va avea o contribuţie majoră la creşterea economică, prin diminuarea timpului necesar transportului de mărfuri şi de călători.

În cazul în care ar ajunge la o rată de absorbţie de 90% în perioada 2014-2020, România şi-ar consolida creşterea economică cu 0,8 puncte procentuale pe an, cel mai ridicat potenţial din regiune, faţă de 0,7 puncte în cazul Ungariei, 0,6 puncte pentru Croaţia, 0,5 în Polonia şi Slovacia, respectiv 0,3 puncte în cazul Cehiei, după cum estimează analiştii Erste.

Raportul arată foarte clar că, într-o Europă în care competiția e serioasă, contează, dincolo de calitatea de membru în UE, abilitatea guvernanților de a negocia, interesul lor pentru obținerea cât mai multor fonduri europene. Faptul că suntem pe ultimul loc în ceea ce privește fondurile europene disponibile pe cap de locuitor pentru perioada 2014-2020 arată cum a reușit președintele jucător, alături de Guvernul Boc, să atingă ”performanța” de a purta negocieri păguboase în dezinteresul României, pe când țările vecine, cu o populație mult mai mică, au arătat că au capacitatea și voința politică de a atrage mai mulți bani de la UE. Iată cât ne costă incompetența, servilismul și bâlciul, întreținute constant de Traian Băsescu, care și-au spus din nou cuvântul într-o chestiune de interes și mândrie națională la nivel european.”

Dan Simedru,

Deputat PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea